Egyre nagyobb bajban van Ukrajna az izraeli háború miatt

Események

Horizontal conflict orosz ukrán háború
A 21. gépesített dandár ukrán harckocsizói egy behavazott német gyártmányú Leopard 2A5 harckocsi tornyában állnak a donyecki frontvonal közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 637. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:01
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:11
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Moldova együtt lépne be az EU-ba

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mellett Maia Sandu moldovai elnök is Kijevben járt kedden. A fő téma Ukrajna és Moldova integrációja volt az Európai Unióba. 

"Beszéltünk az exportunkról, az együttműködésről az Ukrajna-Moldova-Románia háromszögben. Köszönöm az elnök asszony őszinteségét és akaratát, hogy megerősítse kapcsolatainkat. Ukrajna és Moldova együtt – minden partnerünkkel együtt – növekedést és társadalmi igazságosságot adhat országainknak és egész régiónknak" - mondta napzáró videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:22
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4351 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3331 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:28
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevnek a tűzszünetről is gondolkodnia kell

Kijevnek újra kellene gondolnia háborús stratégiáját: támadásról védekezésre kell áttérnie, és tűzszüneti tárgyalásokra kell átállnia, ha meg akarja őrizni a Nyugat támogatását – érveltek elemzők.

Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának emeritusa, Richard Haass és a Nemzetbiztonsági Tanács egykori tisztviselője, Charles Kupchan a Foreign Affairsnek írt cikkükben azt állítják, hogy a háború támogatására irányuló politikai hajlandóság „kezdett erodálni" az Egyesült Államokban és Európában. Ugyanakkor Ukrajna ellentámadása elakadt – vagyis Kijevnek újra kell gondolnia a stratégiáját.

Az elemzők szerint az Egyesült Államoknak most egy új, "elérhető célokat" tartalmazó politikára kell törekednie, amely például az Oroszországgal folytatott tűzszünet megtárgyalására és a katonai hangsúly támadásról védelemre való áthelyezésére irányul.

07:21
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősödne a nyugati támogatás

Richard Haass és Charles Kupchan elemzése szerint egy új startégiában Kijev nem mondana le a területi integritás helyreállításáról, vagy Oroszország gazdasági és jogi felelősségre vonásáról, de elismerné, hogy a közeljövőben prioritásait a több terület felszabadítására irányuló kísérletről a több mint 80%-ának védelmére és helyreállítására kell fordítania.

Ez az elmozdulás korlátozná az ukrán katonák veszteségeit; lehetővé tenné, hogy több forrást irányítson a hosszú távú védelemre és újjáépítésre, és megerősítené a nyugati támogatást. Ez azt is megakadályozná, hogy Oroszország elhiggye, túlszárnyalhatja a Nyugat hajlandóságát Ukrajna támogatására.

08:04
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán-szlovák határblokk

A lengyel kamionsofőrökhöz hasonlóan a szlovákok is tiltakoznak, amiért a háború kitörése óta az ukrán sofőrök mentesülnek az átkelési engedélyek kérésétől, ezzel pedig szerintük versenyelőnybe kerülnek a hazai fuvarozókkal szemben. Kedden blokkolták az egyik határátkelőt. Az ország fuvarozói szakszervezete elhatárolódott a lépéstől.

08:34
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Még nincs döntés két ukrán parancsnok elmozdításáról

Nem született döntés Kijev két magas rangú katonai parancsnokának esetleges elmozdításáról - közölte Ukrajna védelmi minisztere. "Mindent megteszünk a hatékonyság javítása érdekében. Ha személyi változásról születik döntés, közölni fogjuk" - mondta Rusztem Umerov. Hozzátette, minden ilyen lépés összefüggésbe hozható az elődje, Olekszij Reznyikov szeptemberi leváltása előtt felmerült ügyekkel.
Az érintettek a közös erők parancsnoka, Szerhij Najev és Olekszandr Tarnavszkij, a „Tavria" katonai parancsnokság főnöke.

09:07
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Odessza kikötőjét lőtték az oroszok

Az oroszok kedd este csaptak le a kikötői infrastruktúrára Ukrajna déli részén, Odessza városában – közölte a régió kormányzója, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg. Az ukrán déli katonai parancsnokság az Odesszától délnyugatra fekvő Belhorod-Dnyeszter körzetben is csapásokat tapasztalt, a rakéták nyílt terepet és adminisztratív épületeket értek el. Ukrajna humanitárius folyosót tart fenn a Fekete-tengerbe, hogy megkerülje Oroszország de facto kikötői blokádját.

09:43
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajnának nem segít az izraeli háború

Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít országának - ismerte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai tévécsatorna által kedden sugárzott interjújában.

Az ukrán államfő a hírtelevíziónak adott interjúban megállapította, hogy a közel-keleti helyzet szintén egy kihívás a világ számára, és azt mondta, hogy Oroszország "nagy kívánsága" volt az, ami kialakult Izraelben.
Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy országa további segítséget kapjon az orosz agresszió elleni harchoz, és úgy fogalmazott: "remélem, a Kongresszus segít nekünk, és az Egyesült Államok mellettünk áll majd". (MTI)

10:25
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Washington Irán miatt aggódik

A Fehér Ház aggodalmát fejezi ki, hogy Irán ballisztikus rakétákat bocsáthat Oroszország rendelkezésére Ukrajna ellen. „Ezért a támogatásért cserébe Oroszország példátlan védelmi együttműködést ajánlott Teheránnak a rakéták, az elektronika és a légvédelem terén" – mondta John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

10:55
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elakadt a 61 milliárd dolláros csomag

Joe Biden amerikai elnök több mint 61 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozás iránti kérelme Ukrajna védelmének támogatására ismét elakadt a Kongresszusban. Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin bejelentette, hogy a Pentagon mindenesetre további 100 millió dolláros fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a meglévő amerikai készletekből, beleértve egy másik HIMARS mobil tüzérségi rendszert is.

11:27
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetés miatt ítéltek el egy oroszt

Két és fél évi szabadságvesztésre ítélt egy omszki bíróság egy 19 éves helyi lakost, amiért 2021-ben tömegesen küldött szét névtelen, robbantással fenyegetődző üzeneteket Oroszországban és Fehéroroszországban - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

A fiatalembert terrorcselekmények szándékosan hamis bejelentésében találták bűnösnek. Az FSZB az orosz belügyminisztériummal és a fehérorosz Nemzetbiztonsági Bizottsággal (KGB) közösen megállapította, hogy az elítélt külföldi domainekről küldött e-mailekkel Oroszország 37 régiójában 395, Fehéroroszországban pedig 450 létesítményt fenyegetett meg.

11:53
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonsági garanciákat kap Ukrajna

A Bloomberg szerint az Európai Unió elkészített egy tervezetet az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákkal kapcsolatban. Ez Brüsszel szerint lehetővé teszi, hogy az ország hosszú távon is megkapja a szükséges támogatást. Ez nemcsak katonai és kiberbiztonsági területekre vonatkozik, hanem Ukrajnát felkészítenék az EU-csatlakozásra. A tervezetet már a héten benyújtják, a tárgyalásokat a blokk decemberben kezdheti meg.

12:23
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kész tárgyalni

Volodimir Zelenszkij a Fox News-nak adott interjújában kijelentette, hogy kész találkozni Donald Trump volt amerikai elnökkel, hogy megvitassa a béketervét. Az ukrán elnök azt is beismerte, hogy Donbasz és a Krím feladásával véget lehet vetni a háborúnak, azonban Ukrajna szerinte nem áll készen egy ilyen megállapodásra.

13:05
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 1,5 milliárdot küld Brüsszel

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy Brüsszel újabb 1,5 milliárd eurót küld Ukrajnának, ezzel a háború kezdete óta már 85 milliárd euróra emelkedik a Kijevnek küldött támogatás összege. Hozzátette, hogy a tervek szerint további 50 milliárd eurót különítenek majd el Ukrajna támogatására 2027-ig.

13:42
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kémhálózat bukhatott le Lengyelországban

Lengyelország érdekei ellen irányuló külföldi hírszerzési tevékenység, valamint szervezett bűnözői csoportban való részvétel vádjával indított büntetőeljárást a lublini ügyészség egy - a vádirat szerint - Oroszországnak kémkedő hálózat 16 tagja ellen - közölte a lengyel főügyészség.

A nyomozást végző lublini vádhatóság megállapításai szerint a vádlottak tevékenysége a kulcsfontosságú lengyelországi infrastruktúra, azon belül a NATO-tag Lengyelország katonai létesítményeinek és tengeri kikötőinek felderítésére irányult.

A "keleti országhatáron túlról érkezett külföldi állampolgárok" idén január és március között elsősorban hírszerzési tevékenységet folytattak, ezen felül Lengyelországgal szemben ellenséges propagandát terjesztettek, és az orosz különleges szolgálatok megbízásából szabotázsakciókat készítettek elő Biala Podlaskában, Chelmben, Medykában, Przemyslben, Rzeszówban, Varsóban és az ország más pontjain - közölte a főügyészség.

Elmarasztaló ítélet esetén a vádlottakat akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság.
A kémcsoport első tagjainak letartóztatásáról március közepén, míg az utolsó, 16. tag, egy Mihail A. néven említett fehérorosz állampolgár őrizetbe vételéről augusztus elején számolt be a lengyel belügyi tárca.

14:14
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos bejelentést tett Örményország

Örményország nem lép ki a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), nem született ilyen döntés - közölte újságírókkal szerdán Alen Szimonján, a jereváni parlament elnöke.

Előzőleg örmény vezetők - közöttük Nikol Pasinján miniszterelnök, valamint a védelmi és a külügyminiszter - bejelentette, hogy nem vesz részt a szervezet november 22-i minszki csúcstalálkozóján.

14:42
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolt érte támadás

A dnyepropetrovszki térségben található Nikopol lakosai víz és áram nélkül maradtak egy orosz rakétacsapás következében. A hatóságok már dolgoznak a károk kijavításán.

15:13
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Leopard tankokat vásárol Németország

Svájcból vesz 25 Leopard tankot Németország, ezeket viszont nem lehet majd továbbadni Ukrajnának. Kikötés, hogy a német hadsereg vagy az Európai Uniós szövetségesek használják majd őket.

15:50
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási tűz Ukrajnában

Az orosz rakétacsapás következtében tűz ütött ki egy helyi vállalat épületében. A rakéták Volcsanszk városába csapódtak be, több épületben is kár keletkezett, azonban a hatóságok hamar megfékezték a lángokat.

16:12
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A bolgárok váratlan üzenete

A bolgár parlament szerdán jóváhagyta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott járművek adományozásáról kötött megállapodást.

A szovjet korszakból származó bolgár páncélozott csapatszállító járművek (BTR) adományozását a kormányzó jobboldali többség 152 képviselője támogatta az ellenzéki pártok 57 képviselőjével szemben.

A bolgár belügyminisztérium által nem használt, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben gyártott mintegy száz páncélozott szállítójárművet a fegyverekkel és pótalkatrészekkel együtt adják át Ukrajnának. Az ügy további részleteit titkosították.

Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően.

16:36
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újságírókat támadtak meg

Az ukrán fegyveres erők támadást intéztek egy csoport újságíró ellen, akik éppen a hadiállapotokról tudósítottak, egyikük megsérült. A csapást drón segítségével hajtották végre az ukránok, az érintett sebesültet az oroszok kórházba szállították, őt egy repesz találta el.

17:29
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyvereket küldött az USA

Az Egyesült Államok nemrég egy nagyobb szállítmány HIMARS-rendszert, valamint Abrams tankokat küldött Ukrajna számára.

18:50
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament szokatlan törvényjavaslatot fogadott el

Az ukrán parlament november 22-én első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az ukrán katonák számára a reproduktív sejtek ingyenes gyűjtését és megőrzését - közölte Jaroszlav Zhelezniak törvényhozó. A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy az ukrán katonák ingyenesen kivonhassák és kriptobankokban tárolhassák reproduktív sejtjeiket, hogy ha a harctéren olyan sérüléseket szenvednek, akkor is lehessen gyerekük.

19:42
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Macedónia titokban ukrán katonákat képzett ki

Észak-Macedónia befejezte az ukrán katonák első csoportjának kiképzését, amit biztonsági okokból eddig titokban tartottak - jelentette az ország védelmi miniszterére.

20:28
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország feloldotta a gázolaj exportjára vonatkozó tilalmat

Moszkva szeptemberben függesztette fel a dízel- és benzintermékek exportját, ami felkavarta a globális piacokat.

Az energiaügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az intézkedéseket azért hozták, hogy növeljék az oroszországi ellátást és csökkentsék az emelkedő árakat, ami országszerte sújtotta az autósokat és a vállalkozásokat.

Szerdán közölték, hogy feloldják a korlátozásokat, miután az árak csökkentek, és a hazai tartalékok 14 százalékkal 3,2 millió tonnára nőttek az exportkorlátozás két hónapja alatt.

21:13
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett az ukrán kórházra mért csapás áldozatainak száma

Háromra emelkedett az ukrán kórházra mért orosz csapás halálos áldozatainak száma - közölte a mentőszolgálat.

Miután eltakarították a romokat, az állami katasztrófavédelmi szolgálat Telegramon közölte: "Újabb holttestet találtak a kórházépület romjai alól. Összesen három ember halt meg a rakétacsapásban".

Moszkva tagadja, hogy civileket célzott volna.

22:23
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A németek addig támogatják Ukrajnát amíg szükséges

Olaf Scholz a Giorgia Melonival közösen tartott berlini csúcstalálkozón elmondta, hogy a G20-ak szerdai virtuális találkozóján felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget az ukrajnai inváziónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!