Megállíthatatlanul törnek előre az oroszok, drámaiak az ukrán veszteségek

Bakhmut, Bahmut, orosz-ukrán háború, háború, Oroszország, Ukrajna
(FILES) This file video grab taken from a shooting by AFPTV shows an aerial view of destructions in the city of Bakhmut on February 27, 2023. - The chief of the Russian paramilitary group Wagner said on March 3, 2023 his fighters had "practically encircled" Bakhmut, an eastern Ukrainian city that Russia has been trying to seize for months. (Photo by AFPTV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 375. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:32
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:33
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Még nem az oroszoké Bahmut

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok próbálják bekeríteni Bahmutot, de ez eddig nem sikerült. A védők számos támadást vertek vissza a kelet-ukrajnai ostromlott városban és környékén - tette hozzá a fegyveres erők vezérkara szombaton késő este Facebook-bejegyzésében. Az orosz tüzérség a városból kivezető utakat is lövi, hogy megakadályozzák az ukrán erők be- és kijutását, és befejezzék Bahmut bekerítését. Korábban a város polgármestere arról beszélt, hogy folynak az utcai harcok a városban, ahol 4000-4500 civil maradt még.

07:42
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Új, másfél tonnás bombát vetettek be az oroszok

Az UPAB-1500B jelzésű betonromboló siklóbomba 40 km hatótávolságú, úgy tervezték, hogy nagy védettségű, akár több méter vastag betonbunker falát is át tudja ütni.

Az ilyen bombák első bevetését néhány hete jegyezték fel a Csernyihiv régióban.

08:17
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Meglepő kijelentést tett az orosz külügyminiszter - videó

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Delhiben, egy nemzetközi konferencián vett részt, itt azt mondta hogy az ukrajnai háborút hazája ellen indították és Oroszország megpróbálja megállítani a háborút. Szavait, miszerint "a háború, amelyet megpróbálunk megállítani, amelyet ellenünk indítottak az ukrán nép felhasználásával, természetesen befolyásolta Oroszország politikáját, beleértve az energiapolitikát is" - némi derültséggel fogadta a közönség.

08:43
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5117 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4757 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 71 ember érkezett Budapestre vonattal.

10:18
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálják a lakosságot Kupjanszkból

Ukrajna elrendelte a lakosok kötelező evakuálását a front menti Kupjanszk városából és a szomszédos északkeleti területekről. Az evakuálási parancsot a város és környéke folyamatos orosz ágyúzása miatt kialakult "instabil biztonsági helyzet" miatt rendelték el. (The Guardian)

10:41
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Halottak, sebesültek Bahmutban

Az orosz támadásokban két ember meghalt, hét pedig megsebesült Bakhmutban március 4-én - jelentette Pavlo Kijrilenko kormányzó.

11:21
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Bevetésen ukrán helikopterek Bahmut közelében - videó

11:53
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország az ukrán gabonaexport meghosszabbításán dolgozik

Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által az inváziót követően blokád alá vett kikötőkből – mondta Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter vasárnap .

Az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés tavaly júliusban tette lehetővé a gabonaexportot három ukrán kikötőből.

A megállapodást novemberben hosszabbították meg, és március 18-án lejár, hacsak nem születik megállapodás a meghosszabbításáról - írja a Reuters.

12:12
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint az oroszok lőszer hiányában gyalogsági ásókkal harcolnak

Lőszer hiányában közelharcra kényszerülnek az orosz tartalékosok, a brit hírszerzés szerint parancsot adtak nekik, hogy támadjanak meg egy ukrán betonbunkert, kizárólag kézifegyverekkel és lapátokkal felfegyverkezve. Ezek az ásók valószínűleg a közelharcban használt elavult MPL-50-es gyalogsági ásók lehetnek - áll a jelentésben.

12:49
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Lettország vadászgépekkel támogatná az ukránokat

A vadászgépek leszállítása csak idő kérdése - mondta Lettország miniszterelnöke, az amerikai születésű Krišjanis Karinš a Der Spiegelnek. A politikus azt mondta, nem érti miért ne szállíthatna a nyugat vadászgépeket. Ha Ukrajnának szüksége van vadászgépekre, akkor kapja meg azokat.

13:38
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai nyilvántartásba veszik a kamaszokat Luhanszkban

Az ukrán hatóságok szerint a megszállt régiókban az orosz megbízottak katonai nyilvántartásba vették a tinédzsereket. Luhanszkban a jelentések szerint sorozási nyilvántartást indítanak a 2006-ban született fiúkról, nyilvánvalóan a jövőbeni mozgósításukra készülve.

14:24
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev láthatja kárát a német-lengyel vitának

A Németország és Lengyelország közötti nézeteltérések alááshatják az Ukrajna katonai segítségnyújtására irányuló közös kísérleteket, a NATO-országok egysége ellenére is – írta a Bloomberg cikke nyomán az Izvesztyija.

Lengyelország folyamatosan követeléseket fogalmazott meg Németország felé az Ukrajnába szállított tankok késése miatt. Amikor azonban Olaf Scholz német kancellár jóváhagyta a szállítást, maga Varsó aligha teljesítette kötelezettségeit ezen a részen, azzal vádolva Berlint, hogy nem küld pótalkatrészeket.

A nézeteltérés másik oka a cikk szerzője szerint az országok energiapolitikája. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter korábban azzal vádolta Németországot, hogy milliárdokat küld Moszkvába az ország energiaszektorában . Thomas Bagger német nagykövet válaszában megkérdezte, hogy Blaszczak tudja-e, hány milliárdot költött Lengyelország az orosz energiára.

14:57
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Egy nő és két gyerek halt meg Herszon megyében

Egy nő és két gyermek meghalt a dél-ukrajnai Herszon régió egyik falujában, miután az oroszok aknavetőkkel lőtték a települést. A Herszon megyei Poniativka faluban egy lakóházat ért találat - írta Andrij Jermak a Telegramon.

15:22
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás az Azov-ezred parancsnoki központjára

Az orosz hadsereg csapást mért az ukrán erők Azov-ezredének egyik parancsnoki központjára a délkeleti zaporizzsjai területen - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium nem részletezte a támadást, a Moszkva által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai hadműveletről szóló napi frissítésében - írja a Reuters. 

16:30
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapások Ukrajnában

Az elmúlt 24 órában tíz légicsapás érte Ukrajna donyecki területét - írja a Sky News.

A támadásokban legalább 16 lakóépület, több autó és egy gázvezeték is megsemmisült.

Az ukrán hatóságok szerint egy gyermek megsérült a támadásokban, több területet, köztük Avdijivkat, Bakhmutot és Chasiv Jart is légicsapás érte.

17:28
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Szinte lehetetlen evakuálni a civileket Bakhmutból

Jelentősen lelassult az evakuálások üteme a harcok sújtotta Bakhmut városából.

Az egyik nagy amerikai hírtelevíziónak a terület alpolgármestere elmondta, hogy naponta öt-tíz embert visznek ki a városból, szemben az evakuálások csúcspontján tapasztalt nagyjából 600 fővel.

Olekszandr Marchenko a hírportálnak elmondta, hogy Oroszország "mindent a földig rombolt".

A becslések szerint még mindig 4000-4500 ember él Bakhmutban, de Marchenko szerint nehéz rávenni az ott élőket, hogy távozzanak - írja a Sky News.

18:20
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az ukrán bejelentés

Oroszország nem vette át az ellenőrzést a donyecki régióban lévő Bahmut felett, és ukrán csapatokat sem vonnak ki onnan tömegesen - jelentette ki Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője az egyik nagy amerikai hírtévének adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett a hétvégén.

A harcok inkább Bahmut környékén folynak, magát a várost az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, az ukrán fegyveres erők, a határőrség és a nemzetőrség - mondta a szóvivő.

Az egyes ukrán alakulatok kivonásáról szóló hírekre reagálva kifejtette, hogy az ukrán csapatok ellenőrzött, tervezett rotációt hajtanak végre Bahmutban. Szavai szerint szombaton Bahmut környékén, a várostól északra fekvő Vaszjukivka és Dubovo-Vaszilivka falvakban, valamint a tőle nyugatra fekvő Ivanyivszke és Bohdanyivka falvakban dúltak a harcok.

Egy nap alatt csak Bahmut követlen közelében 21 tüzérségi támadás érte az ukrán erőket, valamint kilenc összecsapás történt. Eddig összesen 131 tüzérségi támadás és 38 összecsapás történt ezen a fronton. Több mint 150 orosz katona vesztette életét, 239-en megsérültek és hárman fogságba estek - tette hozzá Cserevatij.

19:25
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az Azov-parancsnokság megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisítették az orosz erők az ukrán Azov alakulat parancsnoki állását a Zaporizzsja megyei Marijivka falu közelében - közölte ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok az elmúlt egy nap alatt felszámolt ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között sorolt fel két további vezetéspontot, egy drónirányító és egy rádióelektronikai harcra létrehozott központot, egy tüzérségi és rakétaraktárt, egy Buk-M1-es légvédelmi rakétarendszert, egy Mi-8-as helikoptert, valamint egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott és egy M109-es önjáró tarackot.

Konasenkov az ukrán fegyveres erők személyi állományában elszenvedett veszteséget mintegy 540 főben adta meg, akik közül több mint 210 katona a Donyeck körzetében folytatott harcok során esett el.

21:09
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenháromra emelkedett a Zaporizzsja elleni csütörtöki orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma

Egy ukrán tisztviselő szerint 13-ra emelkedett a Zaporizzsja városában egy ötemeletes lakóházra mért csütörtöki orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma.

Anatolij Kurtyev, a zaporizzsjai Területi Tanács titkára a Telegramonon közölte:

"Sajnos már 13-ra emelkedett a március 2-ai rakétatámadás következtében meghaltak száma. Köztük van egy gyermek is."

A legfrissebb hírek szerint öt embert eltűntként tartanak nyilván, négy ember pedig továbbra is kórházban van - írja a The Guardian.

21:48
március 05, 2023
Vágólapra másolva!

Aknarobbanásban sérült meg egy tinédzser Donyeck városában

Aknarobbanásban sérült meg egy tinédzser Donyeck városának Kirovszkij kerületében - írja az iz.ru.

A lap szerint a fiatal 2008-ban született, a portál nem közölte mennyire súlyosak a sérülései.

05:23
március 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!