Hosszú hónapok után fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között, de több helyen volt ismét légiriadó és rakétatámadás

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2024.01.03.
Kijev, 2024. január 2. Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tűz tombol Kijevben 2024. január 2-án. Intenzív orosz rakéta- és dróntámadás érte a nap folyamán Ukrajna különböző részeit, Volodimir Zelenszkij elnök közlése szerint négy ember életét vesztette és legkevesebb 92 megsebesült. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 680. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:13
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket itt találja.

05:19
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezren érkeztek szerdán

Magyarország területére 2024. január 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6010 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9713 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

05:22
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az orosz erők csapást mértek a Herszon megyei Novotiahynka falura, a támadásban egy idős nő meghalt – közölte Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója.

06:09
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 37 milliárd dollárt kér 2024-ben

Ukrajnának több mint 37 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége 2024-ben, ami körülbelül 5 milliárd dollárral kevesebb, mint amennyit az ország tavaly külföldi partnereitől kapott - mondta Denys Shmyhal miniszterelnök.

06:46
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

1000 Patriot rakétát akar beszerezni a NATO

Több NATO-tagállam megállapodást kötött a légvédelmi rakéták megvásárlásáról, köztük Németország, Hollandia, Románia és Spanyolország.

07:40
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Legalább hét robbanás hallatszott Harkovban, amikor a régióra légiriadót hirdettek - jelentette a Suspilne Harkiv.

08:31
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Gorlovkát lőtte

Az ukrán katonák éjjel másfél órán át ágyúzták Gorlovkát – jelentette a Telegram csatornán az Ukrajnai Háborús Bűncselekmények Elleni Ellenőrzési és Koordinációs Központ (JCCC).

09:15
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Rakéta talált el egy dróngyárat

A rakéta egy ukrán drónfejlesztő gyár épületét találta el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonája.

Az anyagi károk tisztázása folyamatban van - írja a Lenta.

09:51
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Fogolycsere történt a szemben álló felek között

Hónapok óta nem történt fogolycsere Oroszország és Ukrajna között. Katonák és civilek is szabadultak, 230 ukrán és 248 orosz hadifoglyot engedtek szabadon a felek.

Orosz hadifogságból kiszabadult ukránok Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat/-

Orosz hadifogságból kiszabadult ukránok Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat/-

Orosz hadifogságból kiszabadult ukrán férfi Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat/-
10:40
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadás Kupjanszknál

Az orosz egységek visszaverték az ukrán fegyveres erőket Synkovka közelében, Kupjanszk irányában – számolt be Szergej Zybinszkij, a Nyugat csoport sajtóközpontjának vezetője.

11:45
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Továbbfejlesztett tankokkal támadnak az oroszok

Új T-80BVM harckocsikat szállítottak le az Orosz Fegyveres Erők egységeinek Zaporizzsjában – számolt be egy parancsnok január 4-én.

A parancsnok szerint a továbbfejlesztett tankok sokkal hatékonyabbak lesznek a harctéren.

A harckocsik például új kommunikációs rendszerrel rendelkeznek, aminek 10 kilométeres a hatótávolsága.

A parancsnok hozzátette, hogy további védelmi modulokat szerelnek a harckocsikra, hogy az ellenálljon a drónoknak, vagy a páncéltörő rakétáknak.

Az új tankjaink új motorral rendelkeznek, nem állhat útjába se sár, se víz, minden gödrön átmegy. Ez teszi lehetővé, hogy harckocsiegységeink bármilyen időjárási körülmények között képesek legyenek harcolni

- zárta a szakember.

12:02
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz hackerek jutottak be az ukrán távközlési céghez

Orosz hackerek tavaly május óta bent voltak az ukrán távközlési vállalat, a Kyivstar rendszerében, ami "nagy figyelmeztetésként" kell, hogy szolgáljon a nyugat számára - mondta a Reutersnek Ukrajna kiberbiztonságért felelős vezetője.

A hackelés, december 12-től kezdődően napokra leállította Ukrajna legnagyobb távközlési szolgáltatójának működését mintegy 24 millió felhasználó számára.

A kiberbiztonsági osztályvezető szerint a hackerek célja elsősorban a hírszerzés volt.

12:44
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel gazdák blokád alá vették az Ukrajnával közös határátkelőt

A lengyel gazdák, akik írásos megállapodást követelnek a helyi kormánnyal, december 24-én felfüggesztették tiltakozásukat a délkelet-lengyelországi átkelőnél, miután találkoztak Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszterrel - írja a Reuters.

Az újrakezdett tiltakozást célja a kukoricára vonatkozó állami támogatások biztosítása és a további adóemelések megakadályozása.

A lengyel kamionsofőrök is blokkolnak több ukrán határátkelőt, akik azt akarják, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, ami előírja, hogy az ukrán cégeknek külön engedélyt kell szerezniük a EU-ban való működéshez.

13:28
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Nem engedik be az ellenőröket az atomerőműbe

A nukleáris ellenőröktől megtagadták a belépést az orosz irányítású Zaporizzsjai erőmű egyes, kettes és hatos reaktorainak főcsarnokába.

Rafael Grossi, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének főigazgatója elmondta, hogy az ellenőrök két hete nem jutottak be az erőműbe, és még nem kapták meg az erőmű 2024-es karbantartási terveit

13:48
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Üzent a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára január 10-én találkozót hív össze a NATO diplomatái és ukrán tisztviselők között, miután a közelmúltban súlyos orosz légicsapások érték az országot - közölte csütörtökön a transzatlanti védelmi szövetség.

A találkozót, amely az újonnan létrehozott NATO-Ukrajna Tanács formáját veszi fel, Kijev kérésére hívták össze, miután rakéta- és dróntámadások értek ukrán civileket és településeket - közölte a NATO szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy az oroszországi Belgorod városára mért ukrán légicsapás, ami 25 civil halálát okozta, "nem marad büntetlenül" - írja a Reuters.

14:20
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az ukránok

Ukrán médiaforrások azt állítják, hogy az ukrán katonai hírszerzés felgyújtott egy orosz Szu-34-es vadászgépet január 4-én az oroszországi Cseljabinszk egyik légibázisán.

15:08
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ipartelepet bombáztak az oroszok

A Kirovohrad megyei Kropivnyickijben egy ipari létesítmény elleni orosz rakétacsapásban egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült - jelentette Andrij Raikovics kormányzó.

15:35
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Kiderült, kik állnak a távközlési hack mögött

Az SBU kiberbiztonsági főnöke elmondta, hogy biztos abban, hogy az ukrán távközlési vállaltot ért hackertámadást az orosz hírszerzéshez kötődő Sandworm-csoport hajtotta végre.

Vitiuk a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy a Kyivstart leállító

orosz hackerek már hónapokkal a támadás előtt behatoltak a vállalat belső rendszerébe, és hozzáférhettek a felhasználók személyes adataihoz.

16:06
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások Moszkvában

Tűz ütött ki egy moszkvai energetikai létesítményben január 4-én, ami a fagypont körüli hideg időben áramkimaradásokat okozott több tucat társasházban - jelentette az orosz média.

16:42
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter elmondta, mit tervez Zelenszkij

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Zelenszkijék nem fognak békét kötni.

17:12
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új rakéták bevetését tervezi

Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták vásárlását tervezi Irántól, ami növelné Moszkva képességét Ukrajna infrastruktúrájának célba vételére - jelentette a Wall Street Journal.

Tavaly a Fehér Ház azt mondta, hogy egyre több jelét látja annak, hogy Oroszország és Irán bővíti védelmi partnerségét, ami

az ukrajnai háború elhúzódását eredményezheti, valamint fenyegetést jelent Irán szomszédaira nézve

- írja a Reuters.

17:48
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

32-re emelkedett az orosz csapás halálos áldozatainak száma

A december 29-i, Kijevet ért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma 32-re emelkedett. Vitalij Klitschko kijevi polgármester azt mondta, hogy a december 29-i csapás volt

a legnagyobb a civil áldozatok számát tekintve.

Oroszország aznap 158 rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára.

18:52
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium márciustól F-16-osokat küld Dániába ukrán pilóták kiképzésére

Belgium március és szeptember között két darab kétüléses F-16-os vadászgépet és mintegy ötven légvédelmi szakembert küld Dániába, hogy részt vegyenek az ukrán pilóták, repülőgép-technikusok és bevetéstervezők kiképzésében - jelentette be csütörtökön a belga védelmi minisztérium.

A misszió az úgynevezett "F-16-os koalíció" része, amely 13 országot - köztük Belgiumot - tömörít Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok vezetésével azzal a céllal, hogy elősegítse Ukrajnának létrehozni a vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét.

Az ukrán pilótákat Romániában, Dániában, az Egyesült Államokban, továbbá az Egyesült Királyságban fogják kiképezni.

19:57
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg rendkívüli ülésre összehívta a NATO-Ukrajna Tanácsot az orosz légitámadások miatt

Rendkívüli ülést tart a NATO-Ukrajna Tanács jövő szerdán Brüsszelben, hogy megvitassák, milyen választ adjanak az Oroszország által a közelmúltban Ukrajnában végrehajtott heves légitámadásokra, amelyeknek több civil halálos áldozatuk és számos sebesültjük volt - jelentette be a NATO csütörtökön.

A szövetség szóvivője közölte, hogy Jens Stoltenberg főtitkár nagyköveti szintű értekezletet hívott össze Ukrajna kérésére.

"A NATO-tagországok hatékony légvédelmi rendszereket szállítottak Ukrajnának, és eltökéltek abban, hogy tovább segítsék Kijevet" - jelentette ki a szóvivő.

21:07
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin aláírta a rendeletet, amelynek alapján állampolgárságot kaphatnak az orosz hadsereghez csatlakozó külföldiek

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt a rendeletet, amelynek alapján orosz állampolgárságot kaphatnak azok a külföldiek, akik az ukrajnai háború alatt szerződést kötnek az orosz hadsereggel - derül ki az Oroszország hivatalos információs oldalán közzétett dokumentumból.

A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi okokból nyugdíjba vonult, illetve az orosz fegyveres erőkkel kötött szerződésüket már teljesített külföldiek is orosz állampolgárságért folyamodjanak. A katonák mellett családtagjaik is igényelhetnek orosz útlevelet.

Putyin december 14-i sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy naponta körülbelül 1500 ember írt alá szerződést a hadsereggel.

21:44
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg ukrán rakétatámadást vert vissza a Krímben

Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál; tíz rakétát lőttek le, a repeszek egy embert megsebesítettek - közölték az orosz hatóságok csütörtökön.

"Katonáink visszavertek egy Szevasztopol elleni támadást. Ez volt az utóbbi idők legnagyobb szabású támadása" - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvojajev, a városnak az Oroszország által a 2014. évi bekebelezés után kinevezett kormányzója.

A kormányzó szerint az ukrán rakéták repeszei lakott területre zuhantak, és legalább egy embert megsebesítettek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi egységek tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím-félsziget felett.

22:24
január 04, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők rakétacsapást mértek a közép-ukrajnai Kirovohrad megye székhelyére

Egy ember meghalt és nyolcan megsebesültek, miután az orosz hadsereg egy vélhetően H-59-es rakétával csapást mért az Ukrajna középső részében lévő Kirovohrad megye székhelyére, Kropivnickijre - közölte Andrij Rajkovics, a régió kormányzója csütörtökön a Telegram közösségi oldalon.

A tisztségviselő közlése szerint az orosz erők energetikai létesítményeket támadtak, aminek következtében kimaradások voltak az áram- és a vízellátásban.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője arról tájékoztatott a Telegramon, hogy újabb két ember holttestét azonosították, így az ukrán fővárost december 29-én ért orosz légitámadás halálos áldozatainak száma 32-re nőtt.

06:42
január 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről