Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A NATO nukleáris fegyverekről tárgyal, Harkovot mindent elsöprő légitámadás érte

Ukrajna, háború, motoros, katona
Ukrán motoros katona a donyecki régióban
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 845. napjáról.

 

04:43
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:47
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 7697 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7283 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:47
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Mindenkinek szüksége van a békére

"A függetlenséget, a területi integritást és a szuverenitást a csúcstalálkozó minden résztvevője elismerte. A világ többsége. Ez erőteljes támogatást nyújt Ukrajnának. Ez a csúcstalálkozó egyik sikere" - hangsúlyozta az ukrán államfő a Svájcban megrendezett ukrán békekonferencia után.
 

05:43
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszországot kétféleképpen lehet békére kényszeríteni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint kétféleképpen lehet békére kényszeríteni Oroszországot: az egyik a diplomácia útja, a másik az erős védelemé és az erős hadseregé.
A svájci békekonferenciával a diplomáciai téren jelentős előrelépést ért el Ukrajna, de ugyanilyen fontos, hogy a harctéren is masszív ellenállást tudjon produkálni - mondta az államfő.

06:43
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Von der Leyen: Türelem és elszántság kell

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen „türelemre és elszántságra” szólított fel a több mint 90 ország részvételével zajló svájci csúcstalálkozó után. "Ez nem volt béketárgyalás, mert az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nem gondolja komolyan a háború befejezését, ragaszkodik a kapitulációhoz, ragaszkodik ahhoz, hogy átadja Ukrajna területét – még olyan területeket is, amelyek ma nincsenek megszállva" - fogalmazott az EB elnöke.

07:15
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Sullivan: Kijev még sebezhetőbb lenne

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója ésszerűtlennek minősítette a Putyin által előterjesztett békejavaslatot, mondván, hogy Moszkva követeléseinek teljesítése Kijevet még sebezhetőbbé tenné a további agresszióval szemben. Sullivan a békecsúcson kijelentette, hogy a moszkvai javaslat értelmében „nemcsak Ukrajnának kell feladnia azt a területet, amelyet Oroszország jelenleg elfoglal, hanem Ukrajnának további szuverén ukrán területet is el kell hagynia”. Megjegyezte, hogy az orosz javaslat értelmében Kijevnek le kellne fegyvereznie magát, „hogy sebezhető legyen a jövőbeni orosz agresszióval szemben”.

08:07
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglaltak egy újabb falut

Oroszország azt állította, hogy csapatai elfoglaltak egy falut Dél-Ukrajnában. „A keleti erők egységei felszabadították Zagrine települést a Zaporizzsja régióban, és kedvezőbb pozíciókat foglaltak el” – áll az orosz védelmi minisztérium napi jelentésében. A hét elején három falu elfoglalását jelentették be Ukrajna keleti, délkeleti és északkeleti részén.

09:35
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Meghalt egy orosz újságíró

Egy orosz újságíró meghalt egy dróntámadásban Kelet-Ukrajnában két nappal azután, hogy egy másik tudósító meghalt a front közelében. „Nikita Cicsagi tudósítónkat az ukrán hadsereg drónjainak támadása során ölték meg” – tette közzé szervezete, a News.Ru vasárnap a Telegramon. A támadás a Vugledar város közelében lévő Saint-Nicolas kolostor környékén történt, amely az elmúlt három hónapban heves harcok színhelye volt. Az orosz külügyminisztérium szerint egy ukrán drón „szándékosan eltalálta a riportot készítő orosz újságírót a térségben”.

10:35
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Fogolytábort rohamoztak meg Rosztovban

Az orosz biztonsági erők június 16-án megrohamoztak egy fogolytábort a Don-i Rosztovban, és megöltek néhány foglyot, akik túszul ejtették a börtön két alkalmazottját – jelentette a TASS állami hírügynökség.

11:25
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO nukleáris fegyverekről tárgyal

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár június 16-án a Telegraphnak azt nyilatkozvta, a NATO-országok tárgyalásokat folytatnak újabb nukleáris fegyverek készenléti állapotáról, miközben Oroszország továbbra is nukleáris fegyverek bevetésével fenyeget. 
 

12:30
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 2000 ukrán elítélt a hadseregben

A WP jelentése szerint több mint 2750 ukrán elítéltet engedtek szabadon, hogy csatlakozzanak a hadsereghez – írja a Washington Post.

13:04
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Romlott az áramhelyzet Ukrajnában

Ukrajnának július végéig hosszú, napi áramkimaradásokkal kell szembenézniük, mivel az atomerőművek tervezett javításai tovább terhelik az ország súlyosan megrongálódott energiarendszerét - mondta az Ukrenergo hálózatüzemeltető vezetője. 

13:57
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Légicsapás érte Harkovot

Oroszország légitámadást indított Harkov ellen. A támadás során három ember megsérült Piski Radkivski faluban. A sebesültek között van egy 33 éves terhes nő, egy 13 éves fiú és egy 59 éves férfi – jelentették a helyi hatóságok.
 

14:41
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megtámadta Poltavát

Oroszország június 17-én támadást indított a poltavai körzet ellen, és egy polgári infrastruktúra területére csapott le – jelentette Filip Pronin kormányzó.
"Vannak áldozatok, emberek lehetnek a romok alatt" - írta Pronin a Telegramon.

15:42
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország tovább nyomul Pokrovszk irányába

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország harci tevékenységének nagy része ma Pokrovszk irányába összpontosult.

A Pokrovszki terület az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck északnyugati részén található, ahol a közelmúltban folyamatos volt az orosz előretörés.

Az ukrán hadsereg legutóbbi hadműveleti jelentése szerint Oroszország tovább fokozta támadásait ebben a térségben.

Összesen 20 támadást jelentettek ma Pokrovszk irányában. Tegnap 40 összecsapás volt a pokrovszki fronton, ami az ukrán hadsereg állítása szerint a legmagasabb szám június eleje óta.

16:31
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megkapja az első adag drónt Lettországból

Lettország már elküldte az első drónszállítmányt Ukrajnába a Drone Capability Coalition részeként.

Az Egyesült Királyság és Lettország februárban bejelentette, hogy megszervezi azt a drónkoalíciót, amelynek célja, hogy Ukrajnát gyorsan több tízezer drónnal lássák el.

A csoporthoz további országok is csatlakoztak: Ausztrália, Kanada, Dánia, Észtország, Lengyelország, Svédország, Németország és Hollandia.

17:37
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU újabb egy évvel meghosszabbította a Krím és Szevasztopol annektálása nyomán bevezetett szankciókat

Az Európai Unió újabb egy évvel, 2025. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.    

Az intézkedések területi hatálya a Krím és Szevasztopol területére korlátozódik.

A szankciók értelmében tilos a Krím félszigetről vagy Szevasztopolból származó termékek behozatala az EU-ba és a Krímbe, valamint Szevasztopolba irányuló mindenfajta beruházás.

 Ez utóbbi azt jelenti, hogy európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem vásárolhatnak sem ingatlant, sem cégeket a Krím-félszigeten, továbbá nem finanszírozhatnak krími vállalkozásokat, illetve azok számára nem nyújthatnak tevékenységükhöz kapcsolódó szolgáltatásokat sem.

18:43
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Jelentően megnövelik Ukrajna védelmi képességeit a hamarosan megérkező F-16-osok

Oroszország tudtában van annak, hogy Ukrajna hamarosan F-16-os vadászgépeket és nagy mennyiségű haditechnikát kap partnereitől, és emiatt az orosz hadsereg fokozta harci cselekményeinek intenzitását - írta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Facebookon.

"Az ellenség tökéletesen tudatában van annak, hogy partnereink jelentős mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést küldenek fokozatosan a közeljövőben. Hamarosan megérkeznek az első F-16-osok is, amelyek megerősítik a légvédelmünket, így az idő nekünk dolgozik, és csökkennek az oroszok esélyei a sikerre. Ezért az orosz erők parancsnoksága most mindent megtesz a harci műveletek intenzitásának növelésére és azok földrajzi területének kiterjesztésére, hogy csapatainkat a lehető legjobban kimerítsék, akadályozzák a tartalékok képzését, és az aktív támadó műveletekre való átállást" 

- fejtette ki a főparancsnok.

19:59
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy kohászati üzemet

Ukrán drónok támadtak meg egy kohászati ​​üzemet és más katonai célokra használt létesítményeket az oroszországi Belgorod, Voronyezs és Lipecki megyékben június 17-én - közölte az ukrán katonai hírszerzés (HUR) forrása a Kijev Independentnek.

20:48
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO tagjainak kétharmada teljesíti idén a 2 százalékos védelmi kiadási elvárást

A NATO főtitkára szerint az észak-atlanti szövetség több mint 20 tagállama teljesíti idén az elvárt 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetési kiadást.
Jens Stoltenberg több napos amerikai látogatásának első napján tartott beszédében beszélt erről hétfőn Washingtonban.  

A szövetség főtitkára a Wilson Center kutatóközpont rendezvényén úgy fogalmazott, hogy "az európaiak többet tesznek a kollektív biztonságuk érdekében, mint akár csak néhány évvel ezelőtt is".

Jens Stoltenberg arra utalt, hogy az adatok szerint Oroszország ukrajnai háborújának megkezdése előtt, 2021-ben, a NATO akkori 30 tagállamából, csupán 6 teljesítette ezt az elvárást.
    

Jens Stoltenberg hétfőn találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, majd kedden tárgyal Antony Blinken külügyminiszterrel és találkozik a szenátus külügyi bizottságának tagjaival, valamint a szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezető szenátorával, Mitch McConnell-lel.

21:23
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Személycserék történtek az orosz védelmi minisztériumban

Miniszterhelyetteseket nevezett ki és váltott le az orosz védelmi tárcánál hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az államfő, aki a miniszterhelyettesek számát tízről 12-re, az első helyettesekét pedig kettőre emelte, Leonyid Gornyint a tárcavezető első helyettesévé, Anna Civiljovát, Oleg Szaveljevet és Pavel Fradkovot helyettessé nevezte ki.

Gornyin korábban a pénzügyminiszter első helyettese volt. Új posztján fő feladata a pénzmozgások átláthatóságának növelése lesz és az orosz fegyveres erők pénzügyi ellátásának teljes kérdéskörét felügyeli majd. 

Oleg Szaveljev, aki korábban a számvevőszék könyvvizsgálója, gazdasági miniszterhelyettes és a Krím ügyeiért felelős tárcavezető volt, a védelmi minisztérium apparátusának vezetője lett.

Pavel Fradkov korábban az államfő első kabinetfőnök-helyettesi posztját töltötte be.

21:51
június 17, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada egyelőre nem küldi vissza a katonai kiképzőket Ukrajnába

Kanada úgy véli, nem megfelelő az idő arra, hogy visszaküldje katonai kiképzőit Ukrajnába tekintettel más NATO-tagországok ódzkodására egy ilyen lépéstől - mondta hétfőn Bill Blair kanadai védelmi miniszter.

 A tárcavezető a NATO tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása nyomán beszélt újságírókkal, amin arról határoztak, hogy a katonai szövetség a jövőben nagyobb szerepet fog vállalni a kijevi vezetésnek szánt fegyverszállítmányok koordinációjában.

"Szó esett egy, a kiképzést támogató NATO-misszióról. Jelen helyzetben a körülmények nem megfelelőek meglátásom szerint arra, hogy kanadai kiképzőket telepítsünk Ukrajnába" - tette hozzá.
    

"Úgy gondolom, jelenleg érthető aggályok övezik a kiképzőmisszió kiterjesztését Ukrajnába" - tette hozzá.

04:33
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről