Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Drámai a helyzet Ukrajnában, robbanások sorozata történt országszerte, hatalmas károkat szenvedett az infrastruktúra

Események

Ukrajna, katona, lövészet, kiképzés
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 854. napjáról.

 

04:31
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:38
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 6250 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4610 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:47
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Történelmi eredmény

Napi videójában történelmi eredménynek nevezte az ukrán elnök, hogy megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval. Volodimir Zelenszkij szerint meg fognak valósítani mindent, ami ahhoz szükséges, hogy Ukrajna teljes jogú tagja legyen az európai közösségnek, és mielőbb szerződéses formába is önthessék a kapcsolatot.

05:46
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Új elfogatóparancs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában üdvözölte a bejelentést, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatási parancsot adott ki két korábbi orosz katonai vezető, Szergej Sojgu volt védelmi miniszter, és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen. Az orosz fegyveres erőknek az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásaiért kell feleniük.
Volodimir Zelenszkij ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy megszületett az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozata is Oroszország felelősségéről mindazért, amit a Krím-félszigeten élő emberek ellen elkövettek.

06:43
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Telefonbeszélgetés, több mint egy év után

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Andrej Belousov orosz védelmi miniszter telefonon beszélt egymással. A két miniszter a nyílt kommunikáció fontosságát hangsúlyozták – közölte a Pentagon. A hívást kezdeményező Austin tavaly márciusban beszélt utoljár akkori orosz kollégájával. A hívás apropóját is az adta, hogy Belousovot a múlt hónapban nevezték ki védelmi miniszternek, miután Vlagyimir Putyin menesztette elődjét, Szergej Sojgut.

07:30
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Trump emberei elkészítették a saját béketervüket

Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki a republikánusok idei jelöltje az elnökválasztáson, megismerkedett az ukrajnai háború befejezésének tervével, amit két korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, Keith Kellogg tábornok és Fred Fleitz dolgozott ki.
Az elképzelés lényege, hogy Kijev csak akkor kapna több amerikai katonai segélyt, ha belépne a béketárgyalásokba, de ugyanezzel, vagyis az amerikai támogatás növelésével ültetnék asztalhoz Moszkvát is. A Kellogg-Fleitz-terv a tűzszünetet a béketárgyalások során uralkodó harcvonal mentén képzeli el. Ez egybevág az orosz elképzeléssel, ugyanakkor távol áll az ukrán békeképlettől, ami ragaszkodik Ukrajna háború előtti határának visszaállításához.

09:33
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyt jelentettek be Belgorodban

Belgorodban és a belgorodi régióban rakétaveszélyt jelentettek be – számoltak be a helyi hatóságok a Telegramon.

11:00
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Nyikolajevnél

Az orosz fegyveres erők Nyikolajevvel szemben, a Yuny But folyó túloldalán fekvő Vesyanoye falu irányába csaptak le, ahol az ukrán fegyveres erők katonáinak egy zászlóalja volt jelen – mondta Szergej Lebegyev, Nyikolajev földalatti koordinátora a RIA Novosztyinak.
 

12:15
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kazettás lövedékeket lőttek Donyeckre és Gorlovkára

Az ukrán katonák tíz perc alatt négy 155 milliméteres kazettás lövedéket lőttek ki Donyeckre és Gorlovkára – jelentették a helyi hatóságok.
 

13:20
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna katonai célpontokat próbált megtámadni Szmolenszkben

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) június 26-án, szerdán reggel két drónnal kíséreltek meg csapást mérni a szmolenszki régió katonai célpontjaira – jelentette be az orosz régió kormányzója, Vaszilij Anokhin a Telegram csatornáján.

„Az ellenség megpróbálta megtámadni a Vjazemszkij kerületben található katonai létesítményeket. Az ellenséges UAV-kat a légvédelmi erők elnyomták. Nincsenek áldozatok és nem keltkeztek károk” – írta a régió vezetője.

A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy ne közelítsék meg a drón roncsait, ha felfedezik őket.
 

14:42
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult erősítési kisérlet Zaporizzsjában

A Vosztok haderőcsoport egységei 24 órán belül meghiúsították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) azon kísérleteit, hogy megerősítsék az előretolt állásokat és rotációt hajtsanak végre Vlagyimirovka, Oktyabr, Storozsevoye, Dorozsnyanka és Charivnoye településeken - jelnetette a csoport sajtóközpontjának vezetője, Alekszandr Gordejev a TASS-nak.
 

15:35
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Iránnal szövetkezik

Egy magas rangú orosz külügyi tisztviselő szerint Moszkva igyekszik megerősíteni kapcsolatait Teheránnal. A Kreml egy szerződésen dolgozik Iránnal.

Maria Zakharova szóvivő a mai sajtótájékoztatón egy átfogó kétoldalú együttműködési megállapodásra hivatkozott, amelyről a két ország tárgyal.

További részleteket nem osztottak meg. Az orosz külügyminisztérium még januárban azt mondta, hogy az orosz-iráni kapcsolatok "példátlan fellendülését" tükröző új államközi szerződésről szóló megállapodása a végső szakaszában van.

16:14
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán támadásban megsemmisült a zaporizzsjai atomerőmű sugárzás-ellenőrző állomása

Ukrán tüzérségi támadásban megsemmisült a zaporizzsjai atomerőmű egyik sugárzás-ellenőrző állomása - közölte újságírókkal Jurij Csernyicsuk, az erőmű orosz igazgatója.

A bejelentés szerint a Velika Znamjanka településen található állomáson tűz ütött ki, és az egész berendezés leégett. Az ukrán fél egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Az atomerőmű szakemberei az erőmű Telegram-csatornáján közzétett bejegyzés szerint számos óvintézkedést hajtottak végre a területen, és teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A sugárzás a mérések szerint nem haladja meg a biztonságos szintet, a lakosságot nem fenyegeti semmilyen veszély.

16:49
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Odesszában

Orosz rakétatámadás történt a dél-ukrajnai Odesszában, amely során az infrastruktúra megsérült – jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó.
A támadás megrongált egy adminisztratív épületet is.

17:30
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU elítélte, hogy Oroszország európai médiaszolgáltatók elérhetőségét korlátozta

Az Európai Unió elítéli az orosz hatóságok teljesen megalapozatlan döntését, amellyel több mint nyolcvan európai médiaszolgáltató elérhetőségét tették lehetetlenné Oroszországban - jelentette ki a Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy - válaszul az Európai Unió szankciós csomagjaiban szereplő orosz médiaszolgáltatók európai sugárzásának betiltására - korlátozásokat léptetett életbe számos, "az ukrajnai különleges hadművelet menetéről nem hiteles információkat terjesztő", EU-tagállamokbeli médium és páneurópai médiaszolgáltató műsorszolgáltató forrásaihoz való hozzáférés tekintetében.

18:22
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU rakományszkennert adományozott a csapi határátkelő kapacitásának növelésére

Az Európai Bizottság mobil rakományszkennert adományozott a csapi magyar-ukrán közúti határátkelőhely kereskedelmi forgalmat érintő kapacitásának javítása érdekében.

A bizottság szerdai brüsszeli közleménye szerint a hozzávetőleg 2,5 millió euró értékű röntgenszkenner kulcsfontosságú lesz a vámműveletek során, mivel lehetővé teszi az áruk akár titkos átvizsgálását.

Az új szkenner segíteni fogja a vámosok munkáját azzal, hogy felgyorsítja és még hatékonyabbá teszi a rakomány ellenőrzését, lehetővé téve számukra, hogy perceken belül felderítsék az illegális vagy tiltott tárgyakat, miközben elősegítik a jogszerű kereskedelem zökkenőmentes lebonyolítását.

18:57
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

A fegyverszállítások veszélyeire figyelmeztették az USA-t

A helyzet további eszkalálódásának veszélyére figyelmeztette az Ukrajnába irányuló, folytatódó amerikai fegyverszállítással kapcsolatban Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter amerikai hivatali partnerét, Lloyd Austint - közölte szerdán a moszkvai katonai tárca.

A két miniszter amerikai kezdeményezésre beszélt telefonon egymással, és megvitatta az Ukrajna körül kialakult helyzetet. 

A telefonos megbeszélés azt követően történt, hogy az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltettel felszerelt amerikai ATACMS harcászati rakétákkal támadta a polgári infrastruktúrát Szevasztopolban, aminek következtében négy ember, köztük két gyermek meghalt, több mint 150-en pedig megsebesültek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt hangoztatta, hogy nem kétséges az Egyesült Államok és Ukrajna részessége a szevasztopoli támadásban.

Hétfőn a moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki nála az amerikai rakétákkal Szevasztopol ellen végrehajtott, civil áldozatokat követelő rakétacsapás miatt. A misszióvezetővel közölték, hogy az orosz területek mélyére irányuló, amerikai engedéllyel végrehajtott ukrán csapások nem maradnak büntetlenül.

19:32
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij a donyecki frontvonalra látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck megyében húzódó frontvonalon fekvő Pokrovszkba látogatott.

A mai napot a donyecki régióban kezdtem katonáinkkal, (Olekszandr) Szirszkij főparancsnokkal és az ukrán egyesített erők új parancsnokával, (Andrij) Hnatov tábornokkal

- mondta el Pokrovszk várostáblája előtt állva Zelenszkij a Telegramon szerdán közzétett videóban.

Az elnök Hnatovot olyan fiatal tábornokként jellemezte, akinek a frontvonalon szerzett tudására és tapasztalatára egyaránt nagy szükség van. 

Hozzátette: örül, hogy személyesen is ellátogathatott a 110. és 47. dandárhoz, és köszönetet mondhatott nekik a hősiességükért. Egyúttal köszönetét fejezte ki a fronton szolgáló orvosoknak is.

20:01
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: Washington hiába próbál stratégiai vereséget mérni Moszkvára

Kudarcra ítéltetett Joe Biden amerikai elnök kormányzatának azon törekvése, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Primakovi Előadások elnevezésű éves nemzetközi külpolitikai fórumon szerdán Moszkvában.

Lavrov emlékeztetett rá, hogy a múltban kivétel nélkül tragikus következményekkel járt az adott állam és pártfogói számára, ha valamely ország katonai és politikai dominanciára törekedett. Szavai szerint Washington továbbra is vakon hisz az amerikai kivételességben.

lavrov
Szergej Lavrov
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Kétségtelen, hogy e hegemónia mindenáron való fenntartásának kurzusa kudarcra van ítélve

- mondta. 

Még ha az Egyesült Államok a világ egyik központja marad is, az orosz diplomácia vezetőjének álláspontja szerint ez nem jelenti azt, hogy ez az Amerika-központú világrend megőrzésének keretei között fog történni. Eleve kudarcra ítéltnek nevezte a Biden-kormányzat arra irányuló törekvését, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra, és azt a meglehetősen naiv vágyát is, hogy egyszerre tartóztassa fel Moszkvát, Pekinget, és Teheránt.

20:15
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Két gyermek megsebesült Horlivkában ukrán támadás során

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

A Horlivkához közeli Sahti községben két gyermek sebesült meg ukrán tüzérségi tűzben.

tüzelőskép,ukrajnaiháború,ukrajnaiháborútűz,
Ukrajnai háború.
Fotó: AFP

 

20:30
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Négy frontszakaszon nyomult ma előre az orosz hadsereg

Az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben 11 ukrán ellenrohamot vertek vissza, köztük kilencet a donyecki régióban. 

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

Halottak, leszakadt, végtagú, katonák, síró, árva, gyermekek,  ukrajnai, háború. borzalmai,
A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy drónösszeszerelő műhelyet, nyolc lőszerraktárat, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 76 drónt.

20:57
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem kap meghívást a következő NATO-csúcsra

David Cameron brit külügyminiszter két ismert orosz telefonbetyárnak, Vovannak (Vlagyimir Kuznyecovnak) és Lexusnak (Alekszej Sztoljarovnak) elárulta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a szövetség közelgő jubileumi csúcstalálkozóján. Az orosz sajtóban szerdán széles körben ismertetett beszélgetés során Cameron, aki azt hitte, hogy Petro Porosenko volt ukrán államfővel beszél, 

azt mondta, hogy Kijevet azért nem fogják meghívni, mert hiányzik ehhez az amerikai támogatás, és ezzel kapcsolatban minden vita fölösleges a csúcs előtt.

 

21:25
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Három HIMARS sorozatvető megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, valamint egy hozzá tartozó szállító- és töltőjárművet semmisített meg az orosz hadsereg a fegyverzet használatát biztosító külföldi szakemberekkel együtt - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

21:43
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bírálta, hogy egyes ukrán tisztviselők már fél éve nem jártak a fronton

Zelenszkij a dicséretek mellett bírálatot is megfogalmazott azokkal a kormányzati tisztviselőkkel szemben, akiknek ott kellene lenniük a front közelében, haladéktalan döntéseket hozniuk nehéz helyzetekben, amelyek Kijevből nem láthatók. 

Megdöbbenésének adott hangot, hogy egyes felelős tisztségviselők már fél éve vagy még régebben nem is jártak arra. 

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Le fogjuk vonni a megfelelő következtetéseket velük szemben 

- jelezte.

21:58
június 26, 2024
Vágólapra másolva!

Döbbenetes a károk mértéke Donyeckben és Luhanszkban

Alekszandr Fjodorov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) alelnöke szerdán a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy 

734 milliárd rubelre tehető az a kár, amelyet az ukrán hadsereg 2022-2023-ban a luhanszki és a donyecki népköztársaságnak, és további három Ukrajnától Oroszországhoz csatolt régiónak okozott.

A rubel jelenleg mintegy 4,26 forintot ér. 

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Lakóépület lángol Ukrajnában.
Fotó: Szergej Kozlov / MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az orosz hatóságok a kárbecslés során több mint 70 ezer házat és infrastrukturális létesítményt vizsgáltak meg.

04:55
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről