A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vietnami háború borzalmait megörökítő képek közül Nick Ut alkotása a legismertebb. Az 1972 júniusában készült képen, mely évekkel később Pulitzer-díjat hozott alkotójának, a 9 éves Phan Thi Kim Phuc látható menekülés közben. A pucér, összeégett kislány a falujukat ért napalmbomba-támadás után sikoltozva rohant az utcán, amikor az akkor 21 éves fotóriporter meglátta őt. Nick Ut gyorsan lefényképezte a gyermeket, majd kórházba szállította a sikoltozó kislányt.

Nick Ut Pulitzer-díjas alkotása

Arra az emlékezetes napra Kim Phuc így emlékezik vissza:

"Már éjszaka az a hír terjedt el a faluban, Trang Bangben, hogy az észak-vietnami kommunista katonák meg fogják támadni településünket. Reggel pedig katonák jöttek, és lőni kezdtek. A családom úgy döntött, hogy a helyi templomba menekülünk, mivel úgy vélték, ott biztonságban leszünk. Erre azonban nem került sor, mert egyszer csak robbanásra lettünk figyelmesek, én nem hallottam semmit, de tűz vett körbe. A ruhám hirtelen lángra lobbant, a kezeim, a testem pedig megégett. Abban a pillanatban arra gondoltam, csúnya leszek, és nem hasonlítok majd a többi gyerekre. Megijedtem, mivel senkit sem láttam magam körül, csak füstöt és lángokat. Sírni kezdtem, majd - mivel csodával határos módon a lábam nem égett meg - futni kezdtem. A lángokban vesztette életét a nagynéném és két unokatestvérem, egyikük 3 éves, másikuk 9 hónapos volt.

Nick Ut gyorsan kórházba vitt, ahonnan Saigonba szállítottak, szüleim csak két nap múlva találtak rám. 14 hónapig voltam kórházban, ahol 17-szer műtöttek meg. Ugyancsak szüleim mutatták meg a rólam készült képet. A látvány szörnyű volt, alig hittem el, hogy engem ábrázol. A kép azt mondja el, hogy mennyire borzalmas egy gyerek számára a háború. Ez látható az arcomon is, mindenki tanulhat ebből a képből."

A híressé vált fotós, Nick Ut évekkel később visszatért Trang Bangra, hogy meglátogassa a napalmtámadás túlélőit. Kim Phuc testvére még mindig Vietnamban él, túlélte a sebesülést, azonban testén a hegek mindig is az átélt borzalmakra emlékeztetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!