A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

23 ember kerül börtönbe a tavalyi kínai diszkótűz miatt

Vágólapra másolva!
Elítélték a több száz ember életét követelő tavalyi kínai diszkótűz vádlottjait. A vádlottak, köztük hatósági emberek, a legkülönbözőbb vádakkal kerültek a bíróság elé. A rokonok enyhének tartják a börtönbüntetéseket.
Vágólapra másolva!

Egy kínai bíróság 23 embert ítélt börtönbüntetésre egy tavaly decemberi tűzesettel kapcsolatban, amely Lujiang város egyik éjszakai lokáljában ütött ki, 309 ember halálát okozva. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tűz az épület alagsorában keletkezett, ahol karbantartó munkákat végeztek. Az is kiderült, hogy a helyiségekben nem voltak tűzoltó készülékek, a vészkijáratok el voltak torlaszolva, és a biztonsági előírásokat teljesen figyelmen kívül hagyták.

Emiatt a helyi rendőrség építkezésekkel és kereskedelmi egységekkel foglalkozó osztályának 9 tisztviselőjét ítélték háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre. A legtöbbet - 13 évet - az a hegesztőmunkás kapta, akit azzal vádolnak, hogy az egész tűz előidézője volt, majd elmenekült a helyszínről, anélkül hogy bárkit riasztott volna.

Az áldozatok hozzátartozói elégedetlenek voltak a tárgyalás menetével, majd az ítéletekkel is. Decemberben fényképekről kellett azonosítaniuk az áldozatokat. Az ítélet kihirdetése után az egyik rokon úgy nyilatkozott, hogy enyhének tartja a kirótt büntetéseket egy olyan országban, ahol csak az elmúlt néhány hónapban emberek ezreit végezték ki rablásokért vagy okirat-hamisításért. Más rokonok arról számoltak be, hogy a tragédia óta figyeli őket a rendőrség, és megakadályozza, hogy a sajtónak nyilatkozzanak - írja a BBC. A tűzeset az utóbbi évek egyik legkomolyabb targédiája volt Kínában. Az áldozatok között sok fiatal volt, akik karácsonyi rendezvényen vettek részt.

Korábban:
Háromszáz ember halt meg egy diszkótűzben Kínában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!