<P class="MsoNormal">India segít a kiképőztáborok felszámolásában

Vágólapra másolva!
India együttműködik az Egyesült Államokkal a terroristatáborok felszámolásában. Az indiai hírszerzés szerint legalább 120 táborban készülnek Afganisztán és Pakisztán területén a harcosok egy szent háborúra évek óta.
Vágólapra másolva!

India a múlt heti terrortámadások óta együttműködik az Egyesült Államokkal a környékbeli terroristatáborok felszámolásában. Az indiai hírszerzési hivatal szerint több mint egy évtizede iszlám katonai erők készülnek Afganisztánban és Pakisztánban egy dzsihádra vagy egy szent háborúra.

A CNN-nek nyilatkozó források szerint több mint 120 tábor működik a két országban. A táborok kis létszámúak, és könnyen mozognak, nehéz nyomon követni azokat műholddal, a régió kedvezőtlen adottságai miatt. Néhány indiai védelmi tiszt jóslata szerint az USÁ-nak legalább egy évtizedbe kerülne, hogy gyökerestül kitépje őket onnan.

India nyilvánosságra hozott olyan videofilmeket, amelyeken pakisztáni gyakorlótáborok láthatók. A felvételeken gépfegyveres és nehéz fegyverekkel felszerelt embereket látni. A férfiak fegyveresen gyakorlatoznak, harcolnak, köteleken másznak és akadályokat leküzdve futnak. Látható egy férfi, ahogy a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton képét használja célba lövésre.

Azt nem tudni, hogy ki finanszírozta a tábort, de a videón látható ismertetőjelekből és szlogenekből arra lehet következtetni, hogy az Al-Badr nevű csoport működteti. Az Al-Badr csoporthoz állítólag nincs köze Oszama bin Laden terroristavezérnek.

Az Al-Badr szóvivője, Mustaq Aksari a következőket mondta a CNN-nek négy hónappal ezelőtt: "Az iszlámnak kell uralnia a világot, és amíg nem kerülünk uralomra, folytatjuk önfeláldozó harcunkat." A szóvivő azt is elmondta, hogy a csoport a világ minden tájáról toboroz harcosokat, beleértve az Egyesült Államokat is. Néhány ember harcolt az afgán polgárháborúban, vagy az iszlám függetlenségi háborúban, amely a Kasmir állambeli indiai uralom megszűntetésére irányult.

India úgy gondolja, hogy Pakisztán támogatta a lázadókat a 12 évig tartó harcokban, ahol legalább 35 000 ember halt meg. Pakisztán tagadja ezt a vádat. Az utóbbi hetekben a pakisztáni elnök, Pervez Musharraf razziákkal és a csoportok vezetőinek hatalmát megnyirbálva csapást mért a vallási és militáns csoportokra. Illegálissá tették azt is, hogy pénzzel támogassanak egy dzsihádot.

"Szembe fordultam társaimmal, mert a gyűlöletet terjesztik"

Liaqat Ali korábbi harcos elmondta, hogy Afganisztánban egy hasonló táborban gyakorlatozott hat hónapig az 1990-es évek elején. Elmondása szerint minden nap imával kezdődött és végződött. "Elmondták nekünk, hogy Amerika a gonosz, és nekünk szét kell zúznunk őket. - idézi Ali - "Tudjátok, hogy egy vallási érzés vezet minket, és így bármit megtehetünk."

Ali elmondta, hogy harcolt 1992-ben az afgán polgárháborúban, majd visszatért Kasmirba, és csatlakozott az indiai csapatokhoz. 1994-ben feladta magát, és együttműködött az indiai hatóságokkal. Elmondta, hogy szembefordult korábbi társaival, mert csak a gyűlöletet és a terrort terjesztették.

Ali közölte, hogy az Egyesült Államoknak muszáj rátámadni kiképzőtáborokra, ha úgy gondolják, hogy ezzel legyőzhetik a terrorizmust. "Ha nem ütnek rajta a táborokon, ha nem ellenőrzik a terroristák búvóhelyéül szolgáló államokat, akkor egyre több és több terrorista lesz a világon" - mondja a volt harcos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!