Találat érte a kandahári repülőteret

Vágólapra másolva!
Nagy erejű robbanások rázták meg az afgán fővárost szombat reggel, miközben több amerikai gép húzott el a háztetők felett. A város északi részére ledobott bombák ereje még a központi kerületekben is megrengette az épületeket - jelentette az AP.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint a kabuli repülőtér ellen intézett szombat hajnali támadásban legalább egy polgári lakos életét vesztette, négy megsebesült, és néhány lakóház is romba dőlt. Eközben a tálib kormány tájékoztatási minisztere elismerte, hogy találat érte szombat hajnalban a kandahári repülőteret. Közlése szerint "sok ember" életét vesztette és több lakóház is összedőlt. A katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója szerint minden bizonnyal megrongálódtak a tálibok kabuli légvédelmének radarjai.

Az afgánisztáni ellenzéki Északi Szövetség közlése szerint pénteken - az amerikai-brit csapások kezdete óta először - amerikai gépek támadást intéztek a Tahár tartomány székhelyén, Talikanban felállított tálib állások ellen.

Az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni háborúját szolgáló katonai felfejlesztés keretében megkezdte az áthaladást a Szuezi-csatornán a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó, amely útban van a Perzsa-öböl felé. A tervek szerint a Roosevelt és kísérőhajói még szombaton átkelnek a csatornán és átjutnak a Vörös-tengerre.

Az Északi Szövetség egyik szóvivője azt állította, hogy csapataik már csak alig néhány kilométerre vannak Bámiján és Szamagán tartományok székhelyétől, Bámiján, illetve Aibak városoktól, és hogy három tálib katonai vezető nyolcvan harcosával együtt átállt az ellenzék oldalára. Gor és Baglán tartományokban szintén előretörtek az Északi Szövetség csapatai. Egybehangzó jelentések szerint Bámiján tartományban komoly harcok dúlnak a két szemben álló afgánisztáni fél között- írja az MTI.

Korábban:

Afganisztán felett nyugodt az ég

Ajánlat:

Nézze meg az eddigi támadások eredményeit!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!