Levélben fenyegette meg bin Laden veje az amerikai hadsereget

Vágólapra másolva!
Megfenyegette egy londoni iszlámkutató intézetnek küldött levélben az al-Kaida egyik vezetője az amerikai hadsereget. Mohammed Atef, bin Laden veje és második számú helyettese azt üzente az amerikai katonáknak, hogy az utcákon vonszolják majd végig tetemeiket. A fenyegetőzés mellett a terroristák beismerték, hogy a dzsalalábádi bombázások során elvesztették egy vezetőjüket.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida a fenyegetés mellett első ízben számolt be a szervezet egyik vezető harcosának haláláról. E szerint az Abu Bászir al-Maszri mozgalmi nevet viselő harcost vasárnap bomba ölte meg Dzsalalábád közelében.

Atef üzenete utalás egy 1993-as esetre, amikor a bin Laden által kiképzett lázadók lelőttek két amerikai helikoptert Szomália fővárosa, Mogadisu felett. A 18 fős amerikai kommandó egy szomáliai katonai vezetőt akart elfogni, de valamennyien életüket vesztették. A feldühödött tömeg holttesteiket végigvonszolta az utcákon. Ezt követően az Egyesült Államok kivonult az ENSZ szomáliai békefenntartó missziójából.

Atef, aki korábban rendőrtiszt volt, a 80-as években került kapcsolatba bin Ladennel, amikor segédkezett neki harcosokat toborozni a szovjet megszállás ellen fellépő afgán erőkhöz. Őt tartják az al-Kaida terroristakiképzésért felelős vezetőjének. 1999 októberében az FBI Atef és más al-Kaida-tagok ellen körözést adott ki "amerikai állampolgárok meggyilkolására való összeesküvés" címén, amelyben az amerikai szövetségi nyomozó iroda az 1998. augusztusi, a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetség elleni robbantásokra utalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!