<P>Bush és Putyin egymást dícsérték</P>

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyaránt azt mondta, hogy sanghaji találkozójukon haladást értek el a rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról és a két ország atomfegyverzetének csökkentéséről folytatott tárgyalásukon. A két ország annak érdekében is együttműködik, hogy ne juthassanak tömegpusztító fegyverek a terroristák kezére. Az afganisztáni harcokkal kapcsolatban Bush felelősségteljesnek mondta Moszkva magatartását, Putyin pedig mértéktartónak nevezte az amerikai ellencsapást. 
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyaránt azt mondta, hogy vasárnap haladást értek el rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról kötött ABM-szerződés sorsának és a két ország atomfegyverzetének kérdéseiben.

Nem részeletezték, hogy miben áll ez, de mindketten azt mondták, hogy készek folytatni a tárgyalásokat, legközelebb a november közepére tervezett egyesült államokbeli találkozójukon.

A két államfő a kínai Sanghajban találkozott, közvetlenül az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) ott lezajlott csúcsértekezlete után. Tárgyalásuk után közös sajtóértekezletet tartottak.

Bush "elavultnak, sőt veszélyesnek" nevezte e sanghaji sajtóértekezleten az 1972-ben kötött (amerikai-szovjet) ABM-szerződést. Megismételte: feltétlenül szükségesnek ítéli az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer kiépítését, még akkor is, ha ez nem megy az ABM felmondása nélkül. Csak megerősítették eltökéltségében a szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek.

Az amerikai elnök közölte, hogy megvitatta orosz kollégájával a két ország atomfegyverzetének kérdését is, és "jelentős kölcsönös csökkentésekről" esett szó. Konkrét számokról azonban nem beszéltek - tette hozzá.

Putyin kifejtette: reméli, hogy képesek lesznek olyan egyezségre jutni az ABM ügyében, amely egyaránt megfelel Oroszország és az Egyesült Államok érdekeinek, és amely kedvez a nemzetközi stabilitásnak. El kell gondolkodni a jövőben várható fenyegetésekről, és megfelelő módon kell reagálni a lehetséges veszélyekre - ismerte el. Mindazonáltal megismételte, hogy "a nemzetközi stabilitás fontos elemének" tartja a Washington által elvetni kívánt szerzdődést.

Az Egyesült Államok és Oroszország együtt fog működni annak érdekében, nehogy terroristák kezére juthassanak atom-, vegyi, vagy biológiai fegyverek, és nehogy támadást intézhessenek ezekkel az emberiség ellen. Arra is nagy gondot kívánnak fordítani, nehogy veszélyes fegyverré váljék a terroristák kezében a modern számítástechnika - mondta el a két elnök.

Bush elismerését fejezte ki Putyinnak, amiért egyértelműen támogatja az Egyesült Államok terrorizmusellenes küzdelmét, afganisztáni megtorló hadműveletét. Dicsérte Moszkva "felelősségteljes magatartását".

Putyin "mértéktartónak és arányosnak" nevezte az amerikai ellencsapást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!