A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fegyveresek szálltak partra Mohéli szigetén

Vágólapra másolva!
Az Afrika keleti partjainál lévő Comore szigetek egyik szigetén mintegy száz - magát amerikainak valló - katona szállt partra. Azt állították, hogy akciójuk része a terrorizmus elleni harcnak.
Vágólapra másolva!

Mintegy száz külföldi fegyveres szállt partra szerdán a kelet-afrikai Comore-szigetek Mohéli szigetén, átvette az ellenőrzést a hadsereg, a csendőrség és a rendőrség ottani alakulatai és a posta fölött. Röplapokon azt állították magukról, hogy az Egyesült Államok hadseregének katonái, intervenciójuk része a terrorizmus elleni harcnak, és közvetlenül összefügg a New York, illetve Washington ellen elkövetett szeptember 11-i terrortámadásokkal.

Ezt szemtanúkra hivatkozva jelentették, köztük Mohamed Hassanari volt miniszterelnökre hivatkozva. A szemtanúk telefonon tájékoztattak egy hírügynökséget a kora reggeli órákban, de időközben megszakadt minden kapcsolat Mohéli szigetével, és azóta nem érkeznek onnan újabb információk.

A fegyveres rajtaütés helyi idő szerint a reggeli, magyarországi idő szerint a hajnali órákban történt. A helyi hadsereg egy illetékese megerősítette, hogy fegyveresek szálltak partra a Madagaszkár melletti szigetországban. A nem sokkal több mint ezer fős hadsereget riadóztatták, és a szóban forgó szigetre vezényelték.

Nem ismeretes, hogy voltak-e harcok és áldozatok, és bizonytalan a támadó fegyveresek kiléte. Tanúk szerint mindazonáltal a csoport főnökeként fellépő férfi idegen beütés nélkül beszél franciául.

A három szigetből álló Comore-on eddig Mohéli volt a legcsendesebb országrész. A legfőbb szigeten, Grande Comore-on a függetlenség 25 évvel ezelőtti elnyerése óta 19 puccsot kíséreltek meg, közülük négyet sikeresen. Anjouanon több csoport a függetlenségért küzd, és a szeparatisták néhány éve fölénybe kerültek, bár azóta nézeteltérés alakult ki közöttük abban, hogy függetlenné váljanak, vagy inkább az egykori gyarmattartó Franciaországhoz tartozzanak külső területként. A comore-i köztársaságban most készül az új alkotmány, amely mindhárom tagszigetnek széles körű függetlenséget nyújtana.

A mostani támadást az egyesült államokbeli terrorcselekményekkel kapcsolatba hozni azért is érdekes, mert a terroristák amerikai feketelistáján szerepel egy comore-i illetőségű, bizonyos Fazul Abdullah Mohammed, aki 1998-ban részt vett az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége elleni merényletekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!