A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Leleplezte bin Ladent egy bűnbánó terrorista

Vágólapra másolva!
Szenzációs beismerő vallomást tett Franciaországban egy elfogott terrorista. A férfi vallomása alapján első ízben sikerült konkrét adatokból összerakni azt a személyes kapcsolatrendszert, amely az Oszama bin Laden szaúdi milliomos afganisztáni központjából szerteküldött terroristák és az Egyesült Államokban végrehajtott, illetve Franciaországban tervezett merényletek irányítói között álltak fenn
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida terrorista hálózat feltételezett főszereplői közötti kapcsolatokról tett szenzációs beismerő vallomást egy algériai-francia állampolgár. Jaszin Aknust egy hete vette őrizetbe a francia rendőrség a strasbourgi Miasszonyunk-katedrális 2000 decemberére tervezett felrobbantására szőtt összeesküvésben való részvétel gyanújával.

A párizsi sajtóban hétfőn közölt jelentések szerint a "bűnbánó" terrorista beismerte, hogy az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáboraiban 1998-ban személyesen találkozott a francia állampolgárságú Zacarias Moussaouival, akit az amerikai hatóságok a szeptember 11-i öngyilkos terrortámadásokat végrehajtó kommandó 20. tagjának tekintenek, és Richard Reid brit állampolgárral, a cipőbombás merénylővel, akit tavaly decemberben egy Párizs-Miami repülőjáraton tettek ártalmatlanná, amikor megpróbálta levegőbe röpíteni a Bostonba tartó utasszállítót.

A 27 éves gyanúsított által szállított információkat a francia bűnüldöző szervek valóságos "aranybányának" minősítették, és nem kételkednek hitelességükben. Első ízben sikerült konkrét adatokból összerakni azt a személyes kapcsolatrendszert, amely az Oszama bin Laden szaúdi milliomos afganisztáni központjából szerteküldött, kiképzett terroristák és az Egyesült Államokban végrehajtott, illetve Franciaországban tervezett merényletek irányítói között álltak fenn.

Aknus vallomása sokkoló módon világít rá arra, hogy a Franciaországban régóta felismert, de jelentőségében alábecsült radikális iszlám mozgalom szervesen kötődött az al-Kaida terrorszervezetéhez, sőt annak egyik európai központja volt. Tagjai közvetlen részt vállaltak szinte minden akciójában, így a New York-i Világkereskedelmi Központot leromboló öngyilkos repülőgépes támadásokban is, továbbá a párizsi amerikai képviselet, illetve a strasbourgi székesegyház elpusztítását célzó terveken át egészen a tálibellenes fegyveres ellenállást vezető Ahmed Maszúd életét kioltó gyilkosságig.

A vallomástevő által szolgáltatott és ellenőrzött információk bizonyítják, hogy Reid 2001-ben belgiumi tartózkodása idején telefonon megpróbált kapcsolatba lépni Nizar Trabelszi volt tunéziai futballsztárral, akit a belga rendőrség tavaly szeptemberben kapott el. A többi között a lakásán talált robbanóanyagok alapján azzal gyanúsítják, hogy egyik beszállítója volt a párizsi amerikai nagykövetség levegőbe röpítésére szövetkezett francia hálózatnak.

Aknus értékes adatokat tud a Nagy-Britanniában bebörtönzött Abu Doha iszlamistáról, Oszama bin Laden két szárnysegédjéről, Abu Zubaidáról és Abu Dzsaffárról csakúgy, mint a dubai repülőtéren tavaly júliusban feltartóztatott Dzsamel Beghalról, akit, mint a franciaországi hálózat feltételezett vezetőjét, Párizs azóta kikért és egy franciaországi börtönbe szállított. Beghalról azóta tudható, hogy szintén kapcsolatot tartott Trabelszivel. Az utóbbinál talált robbanóanyagok összetétele egyébként azonos annak az ötvenkilós szállítmánynak jellemzőivel, amelyet egy Ahmed Resszam nevű amerikai-kanadai állampolgár próbált becsempészni 1999 decemberében az Egyesült Államokba kocsija csomagtartójában. Ez az anyag volt elrejtve Reid sportcipőjében is.

Könyvajánlat:

A terror percei

A terror napja NYC 9.11 - támadás Amerika ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!