A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Japánok elrablását ismerte be Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai fővárosban tartott keddi találkozón Kim Dzsong-Il elismerte a japán miniszterelnöknek, Koidzumi Dzsunicsironak, hogy a hetvenes-nyolcvanas években elrabolt japán állampolgárok közül többen még életben vannak. Történelmében először fogadott japán kormányfőt a kommunista Észak-Korea vezetője.
Vágólapra másolva!

A japánok szerint az észak-koreiak azért rabolták el állampolgáraikat, hogy azok japán nyelvet és szokásokat tanítsanak a kommunista ország hírszerző-képző iskoláiban.

Észak-Korea korábban mindvégig tagadta, hogy köze lenne az emberek eltűnéséhez. Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan információkat szolgáltattak az eltűntekről, ugyanakkor a BBC tudósítása szerint ezúttal sem vált világossá, hogy az észak-koreai hatóságok elismerik-e a felelősségüket az állítólagos emberrablásokban.

A híradások szerint egyébként a japán kormányfő meglehetősen szerény fogadtatásban részesült, amikor helyi idő szerint kedd reggel megérkezett Phenjanba. Míg a dél-koreai államfőt két éve Kim Dzsong Il személyesen fogadta a repülőtéren, addig a japán miniszterelnököt megváratták, mielőtt beléphetett a találkozó helyszínéül szolgáló kormányzati vendégházba.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a megbeszélések mindkét fél számára nagy jelentőséggel bírnak. Észak-Koreának ugyanis óriási szüksége van Japán gazdasági és diplomáciai segítségére, a japán kormányfő pedig komoly politikai veszteséget könyvelhetne el, ha úgy térne vissza hazájába, hogy nem szerzett konkrét információkat a hetvenes-nyolcvanas években eltűnt 11 japánról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!