Djindjic-gyilkosság: volt vörössapkást gyanúsítanak

Vágólapra másolva!
A szerbiai nyomozószervek a jugoszláv titkosszolgálat speciális egységének, a "vörössapkásoknak" a volt parancsnokát, Miodrag Lukovic - Legiját, és az általa vezetett zimonyi bűnszövetkezetet gyanúsítják Zoran Djindjic meggyilkolásával. Legija korábban nyílt levélben fenyegette meg Djindjicet.
Vágólapra másolva!

A gyilkossággal vádolt Miodrag Lukovic - Legija a milosevici idők titkosszolgálatának félkatonai alakulatának a Különleges Alakulat (JSO), a vörössapkások parancsnoka volt, melynek tagjai egy része az alvilágból került ki. A JSO nem volt része a formális parancsnoki láncnak. Az alakulat közvetlenül a titkosszolgálat (RDB) vezetőjének és Milosevicnek volt alárendelve. A JSO volt a lehető legjobban felszerelt alakulat a szerbiai fegyveres erők kötelékében. Központja a vajdasági Kulán van.

A JSO-t legalább négy merénylet és merénylet-kísérlettel lehet összhangba hozni: Ismeretlenek 1999-ben Belgrádban lelőtték Slavko Curuvija lapkiadót. Ismeretlenek Montenegró területén rálőttek Vuk Draskovic ellenzéki politikusra. Ismeretlenek 2000-ben elrabolták Ivan Stambolicot. A surcini klán kiugrott tagja szerint a Szerbia korábbi elnökét a JSO tagjai Milosevic parancsára azonnal kivégezték.

A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

Miodrag Lukovic (korábban: Ulemek) Legija idővel elkerült ugyan a JSO éléről, ám befolyása változatlanul nagy volt. Ez akkor is kiderült, amikor 2001 novemberében a JSO fellázadt, mert a kormányzat, úgymond, visszaélt az alakulattal, amikor részt kellett venniük egy hágai vádlott letartóztatásában. A JSO tagjai lezárták az autóutat Belgrád központjában.

Djindjic jelezte, hogy nem lesz külön elbánási mód a zendülők irányába, mire Legija, a JSO volt parancsnoka nyílt levélben gyakorlatilag megfenyegette a szerbiai politikai elitet és Djindjicet.

Nem sokkal később rohant a teherautó a kormányfőt szállító konvojba, ez volt az első merénylet a reformpolitikus ellen. A második - ezúttal sikeres - merényletet mesterlövész hajtotta végre Belgrád központjában. Ehhez felszerelés, szervezettség és kiképzés kellett: a szerbiai alvilág és a titkosszolgálat együttműködése következtében a potenciális elkövetők száma meglehetősen nagy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről