A CDU aggódik a kongói szerepvállalás miatt

Vágólapra másolva!
Németország valószínűleg egy kórháznak berendezett repülőgépet, Transall teherszállító repülőgépeket és 10-12 tisztet bocsát a kongói európai uniós békemisszió rendelkezésére, de nem küld harcoló egységeket - erősítették meg pénteken Berlinben.
Vágólapra másolva!

A tisztek a kongói missziót irányító párizsi főhadiszálláson dolgoznának, a közel másfél ezer fős kontingenst a franciák irányítják, s a legtöbb katonát is ők adják. A misszió célja, hogy gátat vessen a polgárháborús öldöklésnek a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén.

A német képviselőház (Bundestag) pénteki vitájában minden frakció egyetértett abban, hogy Németországnak segítenie kell. Ám az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) olyan aggályokat hangoztatott, hogy Európa a NATO segítsége nélkül "túlvállal" Afrikában. Friedbert Pflüger vezető kereszténydemokrata külpolitikus fájlalta, hogy az Európai Unió kongói missziójához nem akar igénybe venni NATO-segítséget.

A Bundestag előző nap hagyta jóvá a NATO újabb bővítését, csak a Demokratikus Szocializmus Pártjának (PDS) két képviselője szavazott ellene.

A vitában a NATO jövőjéért aggódó hangok is hallatszottak, azt húzván alá, hogy a szervezet többé már nem a közös stratégiai gondolkodás és döntéshozatal fóruma. Joschka Ficher külügyminiszter szükségesnek vélte, hogy vita kezdődjön egy NATO-n belüli "eurocsoport" kialakításáról.

"A NATO-t újra ki kell találni", Európa biztonságát csak az Európai Unió és a NATO összekapcsolódása teremtheti meg - mondta Fischer lapbeszámoló szerint.

A belépési folyamat lezárulásával, a ratifikációs okmányok letétbe helyezésével - valószínűleg a jövő évben - a 19 tagországból álló NATO 26 tagúra bővül. Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság után Közép- és Kelet-Európából Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Szlovákia is csatlakozik a szervezethez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről