A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fosztogatnak a sötétség leple alatt Kanadában

Vágólapra másolva!
Több amerikai és kanadai nagyváros életét megbénította az Egyesült Államok és Kanada történetének legnagyobb áramszünete, amely helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött.  Emberek tízezrei özönlöttek az utcára a sötétség miatt. A kanadai főváros több pontján is fosztogatók tüntek fel, akik megpróbálják kihasználni a hirtelen jött sötétséget. A sötétség a BBC szerint 50 millió embert érint. Néhány helyen már sikerült helyreállítani a minimális áramszolgáltatást, a teljes rendszer újraindítása azonban még órákat vehet igénybe.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdettek New Yorkban a csütörtök esti áramszünet miatt. Az áramkimaradás az Egyesült Államok és Kanada történetének legnagyobb meghibásodása. A sötétség a két országban közel 50 millió embert érint - írja a BBC.

Olyan nagyvárosok maradtak áram nélkül, mint New York, Detroit, Cleveland, Ohio, Connecticut, Michigan, New Jersey, Kanadában pedig Ottawa és Toronto. A legtöbb helyen pánik tört ki. Több amerikai nagyvárosban emberek tízezrei özönlöttek az utcákra.

A legtöbb város élete szinte teljesen megbénult. New Yorkban nem közlekedik a metró, a föld alatt rekedt szerelvényekből ki kellett menteni az embereket. Megbénultak a legnagyobb repülőterek, így a Kennedy repülőtér is. A nagy repülőtereken dizelüzemű áramfejlesztők adnak elektromos energiát az irányítótornyoknak a már a levegőben lévő gépek biztonsága érdekében, de újabb gépeket sehonnan nem indítanak. Nem működnek a repülőterek jegykiadó, csomagkezelő és egyéb rendszerei sem.

Több kórház szintén áram nélkül maradt, és generátorokat kellett üzembe helyezni. Nincs áram több amerikai börtönben sem. Ugyancsak leálltak a liftek a felhőkarcolókban és a legtöbb hivatalban, így az ENSZ New York-i épületében is. A liftekből tűzoltók mentették ki az embereket. Jelentések szerint sem az áramszünetnek, sem a mentési akcióknak nem voltak eddig sérültjei.

Az áram nélkül maradt emberek helyzetét nehezíti, hogy a térségben kánikula tombol. A hőmérséklet szinte mindenhol 32 Celsius-fok fölött van. A hűtőszekrények és a légkondicionálók mindenütt leálltak.

Az amerikai hatóságok az embereket arra szólították fel, hogy mielőbb térjenek haza otthonaikba. George Pataki New York-i kormányzó megerősítette, hogy több tízezer rendőrt és tűzoltót vezényeltek éjszakai szolgálatba, akik minden rászorulónak igyekeznek segítséget nyújtani.

Bár minimális áramszolgáltatást már több helyen sikerült újraindítani, a teljes áramellátás helyreállítása még órákat vehet igénybe. Több épületben alkalmi áramfejlesztőkről biztosítják addig az áramellátást.

Az amerikai és kanadai hatóságok szerint a két ország határán lévő Niagara-Mohawk erőmű túlterheltsége miatt az amerikai oldalon történt egy hirtelen áramszünet helyi idő szerint csütörtök délután. Feltételezések szerint ez a kisebb meghibásodás gyűrűzött tovább, megbénítva az Egyesült Államok és Kanada keleti területeit. A Niagara-Mohawk erőműlánc az országos áramellátó hálózat egyik legnagyobb eleme. A kanadai hatóságok szerint elképzelhető, hogy az áramkimaradást tűz okozta, erről azonban egyelőre vita van.

Bár George W. Bush amerikai elnök szerint nem terrorakció okozta az áramkimaradást, a belbiztonsági minisztérium és az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) nem zárta ki ezt a lehetőséget sem. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Az Egyesült Államokban több kiterjedt áramszünet volt már eddig is. Közel 4 millió ember maradt áram nélkül 1996-ban az ország kilenc államában. 1977-ben több mint egynapos sötétségbe borult New York egy meghibásodás miatt. 1965-ben pedig egy hiba miatt közel 30 millió ember maradt áram nélkül Amerika északkeleti részén és Kanadában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!