A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Öreg turisták keresnek fiatal feleséget Kubában

Vágólapra másolva!
Egyre többen választanak maguknak feleséget Kubából. Az elmúlt években megsokszorozódott az ilyen házasságok száma. Sok idős turista azért utazik évről évre a szigetre, hogy fiatal társat találjon magának. A házasságok azonban gyakran végződnek kudarccal. Európában arról terjednek rémhírek, hogy a kubai fiatalok mindenre hajlandóak, hogy elhagyhassák a szigetet. Kubában pedig a kegyetlen külföldiektől óvják a fiatalokat.
Vágólapra másolva!

Rengetegen - főleg európaiak és latin-amerikaiak - választanak maguknak kubai házastársat - írja a Dallas Morning Star. Bár hivatalos statisztika nem készül Kubában a külföldön házasodókról, a lap szerint ez a szám az elmúlt években jelentősen megnövekedett: 1990-ben még csak 15 spanyol választott magának kubai párt. Három év múlva már 670-en, újabb három év elteltével pedig 1190-en találták meg párjukat Kubában. Mexikóban, Kanadában, Olaszországban, Németországban és Portugáliában is 1000-1500 között mozog ez a szám.

Régebben is divat volt Kubából hazavinni feleséget, különösen a Szovjetunióba. A házasságok száma azonban az 1990-es évek elején kezdett emelkedni. A kubai vezetés ugyanis ekkor nyitotta meg az országot a külföldi turizmus előtt, azt remélve, hogy az utazók kihúzzák majd az ország gazdaságát a válságból.

A kubai férfiak gyakran panaszkodnak a turistákra, akik azért érkeznek a szigetre, hogy kifosszák az országot a nőkből - írja a dallasi lap. Sok idős turista ugyanis csak azért utazik Kubába, hogy fiatal házastársat találjon magának. "Igen, meg akarok házasodni, azt akarom, hogy valaki gondoskodjon rólam" - mondta a lapnak a 67 éves Jorge Represa, aki minden évben visszatér a szigetre.

A spanyol Joaquín Pérez például 71 éves volt, amikor Kubába utazott és összeismerkedett egy 28 éves lánnyal. "Mindig azt mondta, hogy a korkülönbség nem számít, szereti az érett férfiakat" - írja Perez abban a levélben, amelyet a havannai spanyol nagykövetségre küldött, hogy figyelmeztesse honfitársait. Néhány hónappal a házasságkötés után a nő elhagyta ugyanis.

"Sokan gondolják, hogy 50 évesen már úgysem találnak maguknak fiatal feleséget, ezért Kubában házasodnak meg. De nagyon tévednek, mert a húszas éveikben járó kubai fiatalok többsége valójában nem szereti külföldi házastársát, aki apja, sőt nagyapja is lehetne" - mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó diplomata.

A karibi országban nagy a szegénység. Több mint 45 éve egypárti diktatúra működik az országban. A politikai és a szabadságjogokat pedig szinte minden téren korlátozzák. A kubaiak ennek ellenére állítják, nem csak érdekből házasodnak a kubai fiatalok. "Nem meglepő, hogy sok kubai megy hozzá külföldiekhez, mikor ilyen sok a turista" - mondta egy kubai tisztviselő. Szerinte a legtöbb házasság valódi szerelemből születik. Mint mondta, nem igaz, hogy a kubai fiatalok csak azért mennek hozzá külföldiekhez, mert csak így hagyhatják el az országot.

Rengeteg rémtörténetet mesélnek ráadásul a kubaiak is a feleséget kereső turistákról. "Ismerek egy kubai asszonyt, aki egy szaúd-arábiai férfival házasodott össze" - mesélte a lapnak egy havannai asszony. A házasságnak azonban nem lett jó vége, ugyanis - mint mondta - a kubait nőt eladták egy tevéért. A 27 éves Olga Medina pedig hallott egy olasz férfiról, aki fiatal kubai feleségét bezárta egy ketrecbe, banánnal etette, és áthívta a barátait, hogy együtt szórakozzanak rajta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!