A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Elkészült az afgán alkotmány

Vágólapra másolva!
Elkészült Afganisztán alkotmányának első tervezete. Ha az országot irányító Nagytanács elfogadja az alkotmánytervezetet, az országban akár még ebben az évben választásokat tarthatnak. Az új alkotmány garantálná az egyenlő jogokat, de Afganisztánt iszlám köztársaságként szervezné újjá.
Vágólapra másolva!
Súlyos összecsapások Afganisztánban, 19 halott/nagyvilag/20031101sulyos.html

Elkészült Afganisztán alkotmányának tervezete. A dokumentumot az Alkotmányozó Bizottság tagjai adták át ünnepélyes keretek között Karzai elnöknek, a kabuli elnöki palotában. "A tervezet az iszlám elvein alapul, mert egy törvényünk sem ellenkezhet a szent iszlám elvekkel" - áll az alkotmányozó bizottságnak a tervezettel kapcsolatos közleményében. A harmincöt tagú bizottságnak több mint egy évébe tellett, hogy megfogalmazza az alkotmányt.

Az alkotmánytervezet elkészültét komoly várakozások előzték meg az országban és a nemzetközi közösségben egyaránt. Az átlagemberek elsősorban az ideiglenes kormányzás végét látják az elkészült tervezetben.

Ugyanakkor a vallásos konzervatív réteg attól tartott, hogy az alkotmány túlságosan világi lesz, ez pedig az iszlám kiszorulását jelenti az ország irányításából. A nemzetközi közösség az emberi jogok betartását és a női egyenjogúság biztosítását követelte az alkotmányozó gyűléstől - írja a BBC News.

Az alkotmány mindenki számára egyenlő jogokat garantál. Külön hangsúlyt fektettek az alkotmányozók a női egyenjogúságra. A tálib rendszer idején a nők semmilyen oktatásban nem részesülhettek, ezért az új alkotmányban külön passzus foglalkozik a nők oktatásával. Bár az alkotmány iszlám szellemiségben íródott, nem szerepelnek benne olyan elemek, amelyeket közvetlenül a sariából, az iszlám jogból vettek volna át az alkotmányozók.

A dokumentum szerint az országot Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak hívnák. Afganisztánt elnöki rendszerben szerveznék újjá. Az elnök vezette kormányzat mellett kétkamarás parlament működne. Az alkotmány akkor lép életbe, ha az országot irányító Loja Jirga Nagytanács megvitatja és elfogadja - erre várhatóan még novemberben sor kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!