A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Irak: kiveszőben a Szaddám név

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein bukása előtt az irakiak előszeretettel adták újszülötteiknek a Szaddám nevet. A diktátor bukása óta azonban egyetlen gyereket sem neveztek el Szaddámnak az országban. A bukott rezsim anyagi juttatásokban részesítette azokat, akik egy napon születtek a diktátorral, ám az amerikai bevonulásával megszűnt az állami születésnapi ajándék is.
Vágólapra másolva!

Mielőtt az amerikai csapatok elűzték Szaddám Huszein iraki diktátort, az iraki szülők előszeretettel adták újszülötteiknek a Szaddám nevet. A rendszer bukása után azonban megváltozott az irakiak ízlése. "Egyetlenegy Szaddámot sem anyakönyveztünk április kilencedike, a rezsim bukása óta" - nyilatkozza Imad Fakir Hasszán, a bagdadi anyakönyvi hivatal vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak.

A Szaddámon kívül a bukott diktátor fiaira utaló Udaj és Kuszaj név sem olyan népszerű már, mint a Szaddám-rezsim idején. Az iraki anyakönyvvezetők valószínűnek tartják, hogy sokan szeretnének majd megválni a Szaddám-rendszerre emlékeztető nevüktől, ám egyelőre még nem állnak névváltoztatást kérők sorai az irodák előtt. Az iraki szülők elsősorban vallásos neveket adnak gyerekeiknek a háború óta.

Egy különös névadás történt Irakban az amerikai bevonulás óta. Egy falludzsai apa ragaszkodott ahhoz, hogy fiát Oszama bin Ladenként anyakönyvezzék. "Próbáltuk őt meggyőzni, de egyszerűen ragaszkodott a névhez" - meséli az esetet Hasszán. Az ifjú Oszama családja Falludzsában él, ebben a városban ellenzik leginkább az amerikai megszállást.

Azok a gyerekek, akik április 28-án, Szaddám Huszein születésnapján jöttek a világra, ajándékként minden születésnapjukon hetvenöt dollárnak megfelelő összeget kaptak az államtól. Sok szülő meghamisíttatta gyerekei születési anyakönyvi kivonatát, csak hogy járjon nekik az állami ajándék.

"Miladnak, vagyis születésnek neveztem el" - meséli Szalim, egy bagdadi teherautósofőr, akinek kislánya 2002. április 28-án született. "Nevével utaltam a vezér születésnapjára. Az amerikaiak 19 nappal az előtt foglalták el Bagdadot, hogy a kislányom megkaphatta volna első születésnapi ajándékát Szaddám Huszeintől."

Imad Fakir Hasszán szerint a diktatúra idején az emberek elsősorban félelemből nevezték el fiaikat a diktátorról. A diktátor elűzése óta azonban mindenki úgy nevezi el a gyerekét, ahogy szeretné. "Akár Bushnak is hívhatja a gyerekét az, aki akarja. Hála istennek ilyen kéréssel még nem fordultak hozzánk" - mondja az anyakönyvvezető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!