Afgán katonákat fejeztek le a tálibok

Vágólapra másolva!
Három afgán katonát fejezett le egy tálib fegyveresekből álló csoport Afganisztán déli részén. A gyilkosságokat a Tálibok Muzulmán Hadserege vállalta magára. A szervezet korábban már közölte, mindent megtesz, hogy akadályokat gördítsen az októberre tervezett elnökválasztás elé.
Vágólapra másolva!

Feltehetően tálib harcosok fejeztek le három afgán katonát a forrongó, dél-afganisztáni Zábul tartományban. Erről a tartomány biztonsági főnöke számolt be. Dzsailani Hán szerint a polgári ruhában lévő katonák taxin igyekeztek a tartományi székváros, Kalat felé, amikor egy kisebb csoport férfi, két pakisztáni és egy arab, megállította járművüket.

A három katona lefejezését a tálib mozgalom egyik augusztusban különvált szervezete vállalta magára, amely az október 9-re kitűzött elnökválasztás közeledtével újabb támadásokat helyezett kilátásba. "Már korábban bejelentettük, hogy bárkit megölünk a kormány tagjai vagy a hitetlenek segítői közül" - mondta Szabir Momin, a szakadár Tálibok Muzulmán Hadseregének egyik parancsnoka.

Az amerikai hadsereg hírszerzési jelentésekre hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, a tálib mozgalom, valamint az Iszlám Párt - Gulbuddin afgán lázadószervezet vezetői több alkalommal is találkoztak Pakisztánban, ahol megvitatták, hogyan tudnák szétzúzni az októberi szavazást.

"Az említett csoportok viszonylag magas rangú tagjai több megbeszélést tartottak arról, hogyan siklassák ki a választást" - jelentette be Kabulban Scott Nelson őrnagy, amerikai katonai szóvivő, de arra nem tért ki, hogy pontosan mikor és hol voltak a találkozók. Szerinte valószínűnek, hogy Oszama bin Laden és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat más vezetői a hegyek szabdalta, afganisztáni-pakisztáni határtérségben bujkálnak.

A fundamentalista tálib mozgalom 1996 és 2001 között uralta Afganisztánt, mielőtt az Egyesült Államok vezette hadjárat megdöntötte hatalmukat, mivel nem adták ki az al-Kaidát irányító Oszama bin Ladent. Tavaly több mint ezer ember vesztette életét tálib harcosokkal összefüggésbe hozott akciókban Afganisztánban. A tálibok és radikális iszlám szövetségeseik arra törekszenek, hogy aláássák az Egyesült Államok által támogatott kabuli kormány hatalmát és kiűzzék a külföldi katonákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről