Hazudta diplomáját az ukrán igazságügyi miniszter

Vágólapra másolva!
Beismerte Ukrajna igazságügyi minisztere kedden, hogy nem rendelkezik egyetemi diplomával, noha a kormánytagok iskolai végzettségét regisztráló internetes honlap az amerikai Columbia Egyetemen szerzett diplomát tünteti fel neve mellett.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban született 51 éves Roman Zvarics kijevi nyilatkozatában ismerte be, hogy nincs egyetemi diplomája. Elmondta, hogy 1976 és 1978 között valóban tanulmányokat végzett a Columbia Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, de diplomát végül nem szerzett.

A beismerést több héten át tartó, a miniszter végzettségi hátterét firtató vita előzte meg. Eközben Zvarics mindvégig azt állította, hogy rendelkezik diplomával, s a vitát politikai ellenfelei provokálták. Később azt mondta, hogy elveszítette diplomáját. A Viktor Juscsenko elnök közeli szövetségesének számító miniszterre azonban egyre nagyobb nyomás nehezedett, miután a sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy folytatott ugyan egyetemi tanulmányokat, de nem kapott diplomát.

Néhány héttel ezelőtt az egyetem képviselői egy nyilatkozatukban azt állították, hogy Zvarics - aki az amerikai listán Zwarych néven szerepelt - valóban előadásokat hallgatott a Columbián, de nem fejezte be az egyetemet.

A honlapon feltüntetett adatok között szerepelt az is, hogy Zvarics 1983 és 1991 között a New York-i Egyetem professzora volt. Ezzel kapcsolatban az intézmény hivatalos közlése szerint csupán annyi az igazság, hogy a jelenlegi ukrán igazságügyi miniszter 1989 és 1992 között egyfajta részfoglalkozású segédelőadóként tevékenykedett.

Zvaricsot egyébként botrányok sorozata kísérte azóta, hogy a minisztérium élére került. Ellenfelei azt állították, hogy CIA-ügynök volt, s vádolták azzal is, hogy nem megengedett eszközökkel lobbizott felesége olajügyletei érdekében.

A mostani diplomabotrány kirobbanása után Julija Timosenko ukrán miniszterelnök asszony kijelentette, hogy a nyilvánosság érdekében a kabinet valamennyi tagjának a kormányépület falára kell kifüggesztenie a végzettségét tanúsitó okiratot.

A híradások egyelőre nem utaltak arra, hogy Roman Zvarics a legújabb botrány nyomán fontolóra vette volna lemondását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről