A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Horn Gyula Bátorság-díjat kapott Bad Iburgban

Vágólapra másolva!
A hidegháború fejezetének lezárásában szerzett érdemeiért Bátorság-díjjal tüntették ki Horn Gyula volt miniszterelnököt pénteken a németországi Bad Iburgban.
Vágólapra másolva!

Az Osnabrück melletti településen társadalmilag és politikailag elkötelezett polgárok 1995-ben alapították az ötezer euróval járó díjat. Horn Gyula személyében külföldi először részesült a Bátorság-díjban, amelyet a köz javáért cselekvő kiemelkedő személyeknek és intézményeknek ítélnek oda. A magyar politikus a gyerekétkeztetésben szerepet vállaló Benevolentia Alapítványt kívánja segíteni a pénzből.

A díj odaítélésének indoklásában kiemelték, hogy Horn Gyula, az akkori magyar kormány külügyminisztere a szögesdrótakadályok leszerelésében, az osztrák-magyar határnak az NDK-állampolgárok előtti megnyitásában játszott szerepével döntően hozzájárult a német és az európai újraegyesüléshez.

Horn Gyula kiállása az emberségesség, a béke és az igazságosság mellett sok embert bátorított és töltött el bizalommal - hangsúlyozta Gerd Schöwing, a Bátorság-díj bizottságának elnöke.

Horn Gyula újabb német kitüntetése egybeesik Németország újraegyesítésének 15. évfordulójával. A magyar politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy ez rendhagyó újraegyesítés volt, "vér és vas nélkül" történt meg, Európa és a világ egyetértésével.

A magyar politikus érdemeit Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt frakcióvezetője méltatta, egyebek között kiemelve: Horn Gyula hozzájárult a közös Európa megvalósításához, amelyről kereszténydemokrata politikusok is álmodoztak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!