Bush derűlátó az izraeli-palesztin békét illetően

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szerint a végső cél, az egymás mellett békében élő palesztin és izraeli állam közelebb került a megvalósításhoz, mint eddig valaha, és az elnök derűlátóbb a béke kilátásait illetően, mint öt évvel ezelőtt, amikor hivatalba lépett. Az amerikai elnök a Fehér Ház kertjében nyilatkozott csütörtökön Mamúd Abbász palesztin elnökkel folytatott egyórás tárgyalása után.
Vágólapra másolva!

George Bush a "demokratikus Palesztina megteremtését fenyegető fegyveres bandák" elleni fellépésben nevezte meg a továbbhaladás útját, Mahmúd Abbászt és a Palesztin Hatóságot a terrorizmus elleni határozott fellépésre buzdította, hogy elnyerje szomszédai bizalmát. Hangsúlyozta egyben, hogy a békéhez két fél kell, és felszólította Izraelt, ne tegyen semmi olyat, ami ellentétben áll a nemzetközi rendezési tervben, az úgynevezett útitervben vállalt kötelezettségeivel, előre megszabná a tárgyalások kimenetelét a Gázai övezetről, Ciszjordániáról és Jeruzsálemről. Bush elnök leszögezte, hogy Izraelnek be kell szüntetnie a zsidó telepek bővítését a megszállt Ciszjordániában. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Izrael által épített biztonsági fal nem lehet politikai fal is egyben, figyelembe kell venni, annak milyen következményei vannak azokra a palesztinokra, akiknek semmi közük a terrorizmushoz.

Mahmúd Abbász az idén most járt másodszor a Fehér Házban, legutóbb öt hónapja találkozott az amerikai elnökkel. Bush dicsérő szavakkal méltatta vendégét, a béke programjával demokratikusan megválasztott palesztin elnököt.

Abbász nyilatkozatában az útiterv késedelem nélküli végrehajtását sürgette, a palesztinok ciszjordániai mozgásszabadságát korlátozó intézkedések visszavonását követelte, amelyek nehézségeket támasztanak és megalázzák a palesztinokat mindennapi életükben.

A palesztin vezető a The Wall Street Journal aznapi számának írt írásában azzal vádolta Izraelt, hogy aláássa az útitervet, amelynek a végrehajtásával adós maradt, buzgón bővíti Ciszjordániában a zsidó telepeket, a gázai övezet határait továbbra is zárva tartja, miközben a palesztinok reformokat vezettek be és érvényt szereztek a tűzszünetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről