Elbukott Barroso pártja

Vágólapra másolva!
A vasárnapi portugál választásokon az ellenzéki szocialisták győztek. Így az Európai Bizottság elnöki tisztségét ősz óta betöltő Barroso épp idejében mondott le a portugál miniszterelnökségről: most úgyis távoznia kellett volna.
Vágólapra másolva!

Vasárnap ellenzéki győzelem született a portugáliai országgyűlési választáson. A baloldal ezzel átveheti a hatalmat. A szocialisták a közvélemény-kutatások szerint 47 és 51 százalék közti eredménnyel végeztek. A tőlük jobbra álló, mostanáig kormányon lévő szociáldemokrata párt viszont csak 23 és 28 százalék közti eredményt ért el.

A vesztes szociáldemokraták kotábbi elnöke, és Portugália miniszterelnöke Jose Manuel Barroso volt. Barroso azonban 2004-ben lemondott hazai tisztségeiről, mert az Európai Bizottság elnökévé választották. Barroso vezetésével a szociáldemokraták komoly gazdasági megszorításokkal rendbe rakták a portugál költségvetést, de az állami juttatások visszafogása elégedetlenné tette az emberek többségét. Így amikor Barroso Brüsszelbe költözött, már akkor lehetett sejteni, hogy távozásával egy közelgő választási vereségtől is megóvta magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről