Városokat fenyeget az iható víz hiánya

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet szerint súlyos problémát jelenthet hamarosan a robbanásszerűen gyarapodó városokban az egészséges ivóvíz hiánya. Tavaly 1,6 millió gyerek halt meg, mert nem jutott megfelelő ivóvízhez vagy higiéniás viszonyai nem voltak kielégítőek.
Vágólapra másolva!

Az emberek több mint hatoda nem jut egészséges ivóvízhez - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Unicef közös jelentéséből. A felmérés szerint 1,1 milliárd ember ivóvízellátása nem kielégítő vagy a rendelkezésre álló víz minősége, mennyisége elégtelen.

Hasonlóan súlyos gond, hogy 2,6 milliárd ember még a legalapvetőbb higiéniás körülményeket sem tudja biztosítani. A WHO becslése szerint az elégtelen ivóvíz és higiéniás viszonyok miatt, csak 2005-ben 1,6 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halt meg, ami napi 4500 elhalálozást jelent.

Mindkét probléma egyaránt jellemző városi és falusias környezetben élőkre is. Bár jelenleg a városlakók 95 százalékához eljut jó minőségű ivóvíz és 80 százalékuk higiéniás körülményei is kielégítőek, a WHO szerint az egyre növekvő népességű városokban a helyzet rohamosan romlik.

A helyzet a szubszaharai Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában a legrosszabb, itt él az egészséges ivóvíz nélkül tengődők 80 százaléka. Afrikában például 15 év alatt 23 százalékkal nőtt az egészséges ivóvizet nélkülözni kényszerülő lakosság aránya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről