A cseh kormány is bevezetné a vizitdíjat

Vágólapra másolva!
Vizitdíjat, receptdíjat és napidíjat vezetnek be januártól a cseh egészségügyben a tervek szerint. A vizitdíj összege 50 korona lenne, ami körülbelül 450 forint.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi tárca által javasolt intézkedés-csomagot, amely a cseh egészségügyi rendszer tervezett reformjának alapját képezné, azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A baloldali pártok ellenzik a jobbközép kormány által vázolt reformokat. A miniszter szerint a most bejelentett intézkedéseket mintegy két éven belül valósítanák meg.

Az elképzelések szerint januártól 50 koronás vizitdíjat kellene fizetni az orvosoknál, s ugyanennyibe kerülne egy kórházi nap is, valamint az orvosi segélyszolgálat igénybevétele. A receptdíj 20 korona lenne. "Tervezzük, hogy a fizetések felső határát várhatóan évi 3000 koronában fogjuk meghatározni, s bizonyos szociális csoportok mentesülnének a fizetés alól" - közölte Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter.

Országszerte megszüntetnék a munkaidőn kívüli orvosi ügyeleteket, s ezt a szolgáltatást a mentők végeznék. A szolgáltatást úgy szerveznék meg, hogy minden helyre maximum 15 percen belül odaérjen a mentőautó. Egy-egy igénybevételért 50 korona lenne a díj.

A miniszter azt is tervezi, hogy a jelenlegi egészségbiztosítókat részvénytársaságokká alakítja át, amelyek egymással versengenének a páciensekért. A biztosítókat egy állami szerv felügyelné. Csehországban már több mint tíz éve több biztosítós rendszer van érvényben, s a szolgáltatásokkal a lakosság nagy része elégedett. Ugyancsak módosítanák az egészségügyi intézményekről szóló törvényt. A módosítás lényege, hogy a jövőben semmiféle különbség nem lenne egy állami, illetve egy magán egészségügyi intézmény között.

A legnagyobb ellenzéki csoportosulás, a Cseh Szociáldemokrata Párt már korábban jelezte, hogy határozottan ellenzi az egészségbiztosítók részvénytársaságokká való átalakítását és a közhasznú kórházak hálózatának felszámolását, illetve átalakítását. "Ha ennek a két kikötésnek a jobbközép kormány eleget tesz, hajlandóak vagyunk tárgyalni a különféle illetékek bevezetéséről" - reagált a bejelentett intézkedés-csomagra David Rath volt szociáldemokrata egészségügyi miniszter.

Egy miniszteri rendelet alapján már most áprilisban megnőnek a különféle gyógyszerekért fizetett illetékek. Julínek kijelentette: a vizitdíjak és az illetékek bevezetésének egyik célja az, hogy visszafogja a csehek orvosoknál tett látogatásait. A statisztikákból ugyanis nyilvánvaló, hogy a csehek jóval gyakrabban járnak orvoshoz a nyugat-európai átlaghoz képest.

A prágai Egészségügyi Információs és Statisztikai Intézet (ÚZIS) február elején közzétett kimutatásából kiderül, hogy a csehek egyre többet fizetnek az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban. Tavaly a páciensek összesen több mint 26 milliárd koronát fizettek ki közvetlenül az orvosoknak és a patikusoknak. Míg 2002-ben az egészségügy finanszírozásában az önrészesedés 10 százalék volt, addig tavaly már 12 százalékra emelkedett.

Az egészségügyre szánt költségvetési kiadások 2002 és 2007 között 173 milliárd koronáról 214 milliárdra emelkedtek. Ugyanakkor az egészségügy gyakorlatilag változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) hét százalékát emészti fel. Ez alacsonyabb, mint a nyugati országok többségében. Svájc például a GDP 11,5, míg Németország 11,1 százalékát fordítja az egészségügyre. Az ÚZIS szerint 2002 és 2005 között az egészségbiztosítók kiadásai 137 milliárd koronáról 168 milliárd koronára emelkedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről