Szent hegy bányászata miatt lázadnak a tibetiek Kínában

Vágólapra másolva!
Fellázadt egy kisváros tibeti lakossága Kínában, mert az egyik szent hegyükön bányászati engedélyt kapott egy vállalat. A még májusban történt tiltakozásoknak állítólag halottjai is vannak, de a kínai sajtó és a rendőrség hallgat az ügyről.
Vágólapra másolva!

Egy kisváros tibeti lakossága fellázadt Kína Szecsuán (Sichuan) tartományában, mert a hatóságok engedélyezték egy bányavállalatnak, hogy ásványkincseket termeljen ki egy olyan hegyből, amelyet a tibetiek szentnek tartanak. Az eset még májusban történt, de a hivatalos kínai médiában azóta sem jelent meg róla hír. A történtekről a kisváros lakosai számoltak be nyugati tudósítóknak.

Beszámolóik szerint a "szent hegy" megsértése miatt érzett haragjukban a tibetiek megtámadtak több helyi tisztségviselőt Bamejben (Bamei), és szétvertek néhány autót az ásványkincseket kitermelő kínai bányavállalat helyi székháza előtti tüntetésen. Az egyik beszámoló szerint több ember meghalt az összecsapásokban, de más helybeli lakosok tagadták ezt. A helyi rendőrség nem kívánt nyilatkozni.

A tibeti lakosság zöme Kína Tibeti Autonóm Területén él, de vannak kisebb csoportjai Csinghaj (Qinghai) és Szecsuán tartományban is. A tibeti hitvilág kilenc szent hegyet tart számon, ezek egyike a szecsuáni Jala (Yala) hegy, amelynek gyomrából egy idő óta cinket és ólmot termel ki egy kínai bányavállalat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!