Három bíróságon is pokolgép robbant Indiában

Vágólapra másolva!
Merényletet követtek el három észak-indiai város bírósága ellen, legkevesebb tíz ügyvéd és jogász életét vesztette. A rendőrség egyelőre nem közölte, kit gyanúsít a robbantásokért.
Vágólapra másolva!

Összehangolt pokolgépes merényleteket követtek el pénteken három észak-indiai város bírósági épületei ellen; a 15 percen belül bekövetkezett robbanásokban legalább tíz ember vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek - közölték belügyi tisztségviselők.

A merényleteket Lakhnauban, Uttar Prades állam fővárosában, valamint Varanaszi és Faizábád városok bírósági épületei előtt, illetve az épületekben hajtották végre. A robbanószerkezetek egy részét motorkerékpárra szerelve vitték a helyszínre.

Faizábádban, ahol számos ügyvéd gyülekezett a bírósági épület előtt, két robbanás is volt; a terrorcselekményben három ügyvéd vesztette életét, s még vagy húszan megsebesültek - mondta el egy helyi rendőrtiszt. Varanasziban a támadók három pokolgépet léptettek működésbe, legkevesebb hét jogászt ölve meg egy tartományi vezető közlése szerint. Lakhnauból nem érkezett hír halálos áldozatokról, viszont negyven ember megsebesült, többségükben ügyvédek, jogászok.

A lakhnaui merénylet egyik sértetlen túlélője szerint a robbanás ebédidőben következett be, amikor a jogászok a tárgyalótermeken kívül várakoztak, s a pánikba esett emberek fejvesztve futottak mindenfelé. A szövetségi belügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy a merénylők célja a közösségek harmonikus együttélésének megzavarása volt.

Az elmúlt két évben bombamerényletek sorozatát követték el India szerte. Idén augusztusban a dél-indiai Haidarábádban néhány robbantás 43 embert ölt meg, míg 2006 júliusában több mint kétszáz ember halálát okozta a Bombay hét elővárosi vonata ellen végrehajtott terrortámadás.

A rendőrség ezúttal nem közölte, hogy kiket gyanúsít a merényletek kitervelésével. A hasonló támadásokért azonban Újdelhiben rendszerint a Kasmír indiai fennhatósága ellen harcoló, Pakisztánból irányított iszlám szélsőséges csoportokat teszik felelőssé.

A pénteki merényletek helyszíneként kiszemelt városok közül Varanaszi népszerű hindu zarándokhely, ahol három tavalyi robbantásban legalább 15 ember vesztette életét, és mintegy hatvanan megsebesültek. Faizábád ikervárosa a szintén hindu szent helynek számító Ajodhjának, amely gyakori központja hinduk és muzulmánok közötti összetűzéseknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!