Észak-Korea megfenyegette Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Megelőző csapással "lángra lobbantaná" és "porrá zúzná" Észak-Korea Dél-Koreát, ha az nem állítja le civil szervezeteit, amelyek helikopterről szórnak röpcédulákat Észak-Koreára. A röpiratok Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Il egészségi állapotáról szólnak - ez hozhatta ki a sodrából az észak-korai hadsereget annyira, hogy megfenyegesse szomszédját.
Vágólapra másolva!

Katonai támadással fenyegette meg Észak-Korea Dél-Koreát arra az esetre, ha az nem akadályozza meg, hogy dél-koreai civil szervezetek röpcédulákat juttassanak el léggömbök segítségével Észak-Koreába. A világtól elzárkózva élő Észak-Korea hadseregének szóvivője úgy fogalmazott: ha Dél-Korea tovább folytatja ellenük "színtiszta koholmányokból álló mocskos kampányát", határozott fellépéssel fognak reagálni. "Az északi megelőző csapás pedig nem csupán lángra lobbant, hanem porrá zúz mindent, amely a két Korea újraegyesítésének útjában áll" - tette hozzá a KCNA hivatalos hírügynökségnek nyilatkozva.

Az ötvenes évek elején lezajlott koreai háború óta hadiállapotban álló két ország között az utóbbi időben mélypontra süllyedtek a kapcsolatok. Dél-koreai szervezetek évek óta léggömbök segítségével juttatnak el különféle röplapokat Észak-Koreába. Phenjan nemrégiben egyenesen azt állította, hogy az efféle röpiratok sértik a két ország közötti háborút lezáró tűzszüneti egyezményt.

Elemzők szerint a közelmúltbeli küldemények azonban kihozták a sodrából Phenjant, mivel tabukat döngettek: az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il egészségi állapotáról szóltak. Az első hírek augusztusban keltek szárnyra arról, hogy Kim szélütést kapott.

Keddi hírek szerint Kim Dzsong Il kórházba került. Ezt a japán kormányfő, Aszo Taro jelentette be titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva. Döntéseket azonban képes hozni - tette hozzá a japán kormányfő. Korábbi japán tudósítások szerint Kim fia egy francia sebészt kért meg apja gyógyítására, az idegsebész Észak-Koreába utazott.

A "Kedves Vezető" egészségi állapotával kapcsolatban számtalan találgatás látott napvilágot azután, hogy nem jelent meg Phenjanban a szeptember 9-i nagy díszszemlén, amelyen az észak-koreai kommunista rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről