A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Péntekig tart az olimpiai sajtószabadság Kínában

Vágólapra másolva!
Október 17-ig élnek a külföldi tudósítók számára az olimpia idejére bevezetett engedmények Kínában. Azt még nem tudni, hogy a korábbinál engedékenyebb előírásokat megtartják-e, vagy megszüntetik. Jogvédők szerint az lenne az olimpia méltó öröksége, ha a szabályozást megtartanák és kiterjesztenék kínai újságírókra is.
Vágólapra másolva!

Pénteken jár le az olimpia idejére a külföldi újságírók számára biztosított szabadabb tudósítás lehetősége Kínában - írja a BBC News. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a megengedőbb szabályozást megszüntetik, meghosszabbítják, esetleg új szabályokkal váltják-e fel.

Hamarosan új egyezményeket jelentünk be - közölte Kin Gang kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a szabályokra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban. "Mint mindig, továbbra is szeretettel várjuk a külföldi újságírókat, és segítjük munkájukat, és itt tartózkodásukat" - tette hozzá, de mást nem közölt ezzel kapcsolatban.

A januárban bevezetett engedékenyebb előírásokkal Kína nyitottabbá kívánt válni a nagyvilág felé az olimpia idején, engedélyezték például a tudósítók engedély nélküli, szabad mozgását Kínában, és - a korábbi hatósági engedéllyel szemben - helyi szervezetek, illetve emberek meginterjúvolásához elég volt az érintettek beleegyezése.

A kritikusok szerint azonban mindezek ellenére a hatóságok továbbra is folytatták az újságírók zaklatását és megfélemlítését. A BBC szerint a gyakorlatban valóban nagyobb szabadságot kaptak az újságírók, ám azért nem hagyták őket teljesen magukra a hatóságok. Érzékeny területekre - például Tibetbe - például nem engedtek be senkit, és volt olyan külföldi tudósító, akit őrizetbe vettek. Ráadásul az engedékenyebb szabályok nem érvényesek a kínai újságírókra.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint az olimpiai játékok legfontosabb öröksége az lenne, ha a megtartanák és a kínai újságírókra is kiterjesztenék az engedékenyebb előírásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!