Két ember halálát okozta az olaszországi ítéletidő

Vágólapra másolva!
Két ember halálát okozta a zord időjárás csütörtökön Olaszországban, és jelentős károk keletkeztek országszerte a szélviharok, a heves esőzések és áradások miatt. Súlyos fennakadások voltak a közúti és a tengeri közlekedésben is. A római polgármester természeti katasztrófától sújtott területté akarja nyilváníttatni a fővárost.
Vágólapra másolva!

Vízbe fúlt egy nő Róma külterületén: aluljáróban rekedt az autójával, és nem volt ideje kimenekülni onnan, olyan hirtelen árasztotta el az esővíz az alagutat. Egy 76 éves férfi szívinfarktust kapott és meghalt vezetés közben, amikor gépkocsijára zuhant egy nagy faág az Olaszország déli részén lévő Reggio Calabriában.

A fővárost, Rómát és annak környékét sújtotta a legnagyobb mértékben az időjárás. A fővárosra lezúdult nagy mennyiségű esővíz és a szélvihar súlyos fennakadásokat okozott a római közlekedésben: számos út járhatatlanná vált egy időre az áradás, a kidőlt fák és a letört faágak miatt. Több eső hullott le Rómára a csütörtökre virradó éjszakán, mint máskor átlagosan egész december hónapban - közölte a helyi meteorológiai intézet. Aggasztóan megemelkedett a Tevere vízszintje, és a tetőzés még hátravan, péntekre várható. A Róma melletti Ostia térségében ki kellett telepíteni a lakosokat a folyó partján lévő házakból.

Gianni Alemanno római polgármester kérte a kormánytól, hogy nyilvánítsa természeti katasztrófától sújtott területté a fővárost. A lakosokat arra kért, hogy korlátozzák egyelőre járműhasználatukat a legszükségesebbre. A vasútvonalakon is okozott nehézségeket a zord időjárás. Sehol sem állt le ugyan a vonatközlekedés, de a késések jelentősek a vihar és az esőzések nyomán.

Az ország északi részén elterülő Trentino-Alto Adige régióban havazott csütörtökön. Számos iskolában szünetelt a tanítás, mert járhatatlanná váltak az alpesi utak a hótól. Az olasz hatóságok kötelezővé tették az autósoknak a hólánc használatát az ország számos északi térségében.

Olaszország part menti vizein számos helyen korlátozták vagy teljesen leállították a hajóközlekedést a viharos szél, illetve a vad hullámverés miatt. Megszűnt egy időre a vízi összeköttetés Szicília szigete és Calabria régió között is, mert szüneteltetni kellett a hajók és kompok forgalmát a Messinai-szorosban. Velence alacsonyabban fekvő részei - köztük a híres Szent Márk tér - víz alá kerültek a vihardagály következtében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről