A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Cipőt dobtak Bushra Irakban

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerű búcsúlátogatásra érkezett Irakba George Bush amerikai elnök. A látogatást azonban kínos esemény zavarta meg: a leköszönő amerikai elnököt cipőkkel dobálták meg egy sajtótákékoztatón. A támadó - egy iraki újságíró - kutyának nevezte Busht.
Vágólapra másolva!

Két cipőt vágtak George Bush amerikai elnökhöz egy sajtótájékoztatón Bagdadban, amikor váratlan látogatásra Irakba érkezett. A cipőket egy iraki újságíró dobta felé, miközben azt kiabálta: "Itt a búcsúcsók az iraki néptől, kutya!" Épphogy elvétette az elnököt, aki még időben lebukott a cipő elől. A támadót bitzonsági emberek teperték a földre, és hurcolták el - jelentette a BBC. "Csak azt tudom mondani, hogy tízes méret volt - idézte utóbb az elnököt az AP hírügynökség. (Az amerikai tízes Európában a 44-esnek felel meg.)

A férfit később azonosították: Muntadar az-Zejdi, az al-Bagdadíja iraki televízió munkatársa volt.

A BBC szerint az esemény szimbolikus volt. A cipőtalppal való megérintés az egyik legsúlyosabb sértés az arab kultúrában. Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntésekor sokan hajigálták lábbelijeiket Szaddám szobraira, megvetésük jeléül.

A brit közszolgálati televízió internetes oldala a Fehér Házra hivatkozva azt írja, hogy Bush gépe délután leszállt Bagdadban, az esemény Núri al-Máliki iraki kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján történt. Málikivel előzőleg aláírta a két ország között megkötött biztonsági együttműködési megállapodást. A megállapodást hosszú és nehéz tárgyalások után sikerült nyélbe ütni. Ennek értelmében az amerikai csapatok 2011 végéig távoznak Irakból.

Negyedszerre Irakban

Ez Bush negyedik iraki látogatása azóta, hogy 2003-ban elrendelte az arab ország megszállását. A jövő év elején leköszönő Bush elnökségét nagymértékben meghatározta az iraki háború, amelyről Bush látogatása előtt egy nappal a szintén Irakba látogató Robert Gates amerikai védelmi miniszter azt mondta: immár a "végjátékhoz" ért.

George Busht a repülőtéren Ryan Crocker amerikai nagykövet és Ray Odierno tábornok, az Irakban szolgáló amerikai erők parancsnoka üdvözölte. Bush helikopteren utazott tovább a városközpontban álló elnöki palotához, ahol iraki kollégája, Dzsalal Talabani fogadta: vörös szőnyegen elléptek a díszőrség előtt, majd bementek a palotába.

Rövid látogatása során az amerikai elnök találkozott az iraki Kurdisztán elnökével, Maszud Barzanival is, és felkereste az országban állomásozó amerikai csapatokat, akiknek köszönetet mond szolgálatukért.

Irak után Afganisztánba utazott az amerikai elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!