Fehér Ház: Nem bőrszíne miatt támadják Obamát

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama amerikai elnök nem hiszi, hogy rasszizmus állna az ellene indult tiltakozások hátterében, mint ahogy azt Jimmy Carter korábbi elnök állította. Obama egészségügyi reformja ellen tízezrek tüntettek a hétvégén, egy republikános képviselő pedig azt kiabálta neki kongresszusi beszéde alatt, hogy hazudik.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök nem hiszi, hogy politikája bírálatának köze lenne a bőrszínéhez - közölte a Fehér Ház, amely Jimmy Carter korábbi elnök kijelentésére reagált. Carter ugyanis egy tévéinterjúban előzőleg arról beszélt: szerinte rasszizmus áll az egészségügyi reform elleni hangos tiltakozás mögött. A korábbi elnök azt mondta: sokan nem nézik jó szemmel, hogy az országnak afro-amerikai elnöke van - írja a BBC.

A kongresszusban is történt egy incidens: Joe Wilson dél-karolinai republikános képviselő bekiabálta Obama hétfői beszéde alatt, hogy az elnök hazudik. Wilson fia tagadta, hogy apja kitörését rasszizmus motiválta volna, néhány konzervatív pedig azzal vádolta meg az elnök támogatóit, hogy megpróbálják kijátszani a rasszizmuskártyát.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: nem gondolják, hogy rasszizmus állnak a tiltakozások hátterében, és megértik, hogy sokan nem helyeslik a döntéseiket. Az elmúlt hetekben tízezrek tüntettek Obama egészségügyi reformja ellen. (A tiltakozásokról részletesen itt olvashat.)Néhányan nem csak a politikáját kritizálták, hanem zsarnoknak nevezték, és azt ígérték: visszaveszik tőle Amerikát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!