A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Negyedszer ítélték halálra Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Negyedszer is halálra ítélték Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérét, Vegyi Alit, ezúttal azért, mert iraki kurdok elgázosítására adott parancsot az 1980-as években. A férfit 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is halálra ítélték, többek között emberiesség elleni bűntettekért.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélték Ali Haszan al-Madzsidot, Szaddám Huszein egykori iraki diktátor Vegyi Ali néven ismert unokatestvérét. Ez a negyedik alkalom, hogy Alira halálos ítéletet szabtak ki. Korábban azért ítélték többször halálra, mert szerepet játszott siíta muszlimok meggyilkolásában 1991-ben és 1999-ben, és fontos szerepet vállalt az 1980-as években a kurdok ellen elkövetett népirtásban.

A halálbüntetést negyedszer azért szabták ki rá, mert 1988-ban parancsot adott a Halabja kurd város lakói elleni gáztámadásra. A 68 éves egykori iraki belügyminiszter parancsára akkor ötezer embernek kellett meghalnia, mert a település felett köröző iraki vadászgépek öt órán át eresztették Halabjára a mustárgázból és többféle ideggázból készült halálos keveréket - írja a BBC.

Az iraki al-Irakíja tévécsatorna szerint Vegyi Alit kötél általi halálra ítélték. A BBC elemzője szerint az iraki hatóságok az ítélet mielőbbi végrehajtásán fognak igyekezni. Ugyanakkor a férfinak joga van a fellebbezéshez.

Vegyi Alit 2003-ban fogták el, öt hónappal Irak amerikai megszállása után. A halálos ítéleteket az iraki legfelsőb íbróság mondta ki rá, az a testület, amely korábban Szaddám Huszeint is halálra ítélte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!