A metrórobbantások áldozatait gyászolja Moszkva

Vágólapra másolva!
Folynak a találgatások a hétfői moszkvai terrortámadás elkövetőiről, mivel eddig egy szervezet se vállalta a felelősséget a 39 halottat követelő robbantásokért. Moszkva az áldozatokat gyászolja, az orosz vezetők pedig harcias nyilatkozatokban fenyegetik az elkövetőket. Az orosz külügyminiszter szerint afganisztáni-pakisztáni csoportok is segédkezhettek a merényletben.
Vágólapra másolva!

Gyásznapot tart Moszkva a hétfői terrortámadás áldozatainak emlékére kedden - írja a BBC. 39 ember halt meg, amikor hétfőn reggel két öngyilkos merénylő bombát robbantott a moszkvai metró két állomásán, a Lubjankán és a Park Kulturyn. Orosz tisztviselők észak-kaukázusi muszlim csoportokat okolnak, Dmitrij Medvegyev államfő pedig az elkövetők elpusztítására szólított fel.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a merényletet, csak annyit tudni, hogy két öngyilkos merénylő robbantott. A két nő elkövető a bombákat vasszegekkel és csavarokkal töltötte meg, így a repeszek is sok áldozatot szedtek. A moszkvai metrón ugyanis naponta 5,5 millió ember utazik.

Alexander Bortnyikov, az orosz titkosszolgálat, az FSZB vezetője már hétfőn észak-kaukázusi csoportokat gyanúsított meg az elkövetéssel. Szerinte az elkövetők megtalált maradványait megvizsgálták, és ez bizonyítja kaukázusi származásukat. Szergej Lavrov külügyminiszter azt is elmondta, hogy az afgán-pakisztáni határon tevékenykedő, lázadó csoportok is segíthettek a merénylet megszervezésében.

Az Interfax hírügynökség jól tájékozottnak nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva az írta, hogy a merényletet elkövető két nő az Észak-Kaukázusból érkezett egy kereskedőket szállító magánautóbuszon. A rendőrség a forrás szerint úgy szerzett erről tudomást, hogy a busz vezetője a közreadott fényképek alapján azonosította a két nőt. A képeket a biztonsági kamerák által rögzített felvételek alapján készítették.

A rendőrségi forrás szerint ugyanezen az úton érkeztek a fővárosba a 2004-ben ugyancsak a moszkvai metróban elkövetett két, összesen 52 halálos áldozatot követelő merénylet tettesei is. Az illető hozzátette, hogy a magánautóbusz a lehető legjobb megoldás azok számára, akik észrevétlenül akarnak Moszkvába jutni, mivel a vonat- és a repülőjáratoktól eltérően az autóbuszok utasait nem tartják nyilván.

Az oroszok gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a lubjankai metróállomáson, ahol 23 ember halt meg, majd a Park Kultury állomáson, ahol 12 ember vesztette életét. Négyen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe, és hivatalos közlések szerint az áldozatok száma még nöhet.

Ramzan Kadirov, az orosz kormányzat által támogatott csecsen elnök is elítélte a támadásokat. Moszkvát Csecsenföld fővárosának és szívének nevezte nyilatkozatában. "Sokkal jobban fájt, mintha ezek a dolgok itt történtek volna" - mondta Kadirov Groznijban.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő meglátogatta a kórházban fekvő sérülteket, és elmondta, hogy a hatóságok "mindent megtesznek, hogy elfogják és megbüntessék az elkövetőket". Medvegyev az egyik robbantás helyszínén járt, és koszorút helyezett ott el. Bestiáknak nevezte a támadókat, és hitet tett amellett, hogy "megtaláljuk és elpusztítjuk őket". Barack Obama amerikai elnök, Hillary Clinton külügyminiszter és a G8-as államok vezetői is elítélték a merényletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!