Ha gond van, előkerül a magyar téma - szlovákok a kettős állampolgársági vitáról

Vágólapra másolva!
Céltalan, a figyelmet a fontos témákról elterelő lépésnek minősítették az [origo] által megkérdezett pozsonyiak a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvénymódosításra válaszul szerdán elfogadott szlovák törvényt. A válaszcsapást kiváltó magyar lépésről is megvolt azonban a véleményük: minek az egész, ha úgysem lehet a segítségével olcsóbban vásárolni, és nemzetközi problémát is okoz. Néhány helyi magyar szerint ijesztgetés lehet a nehezen végrehajthatónak tűnő jogszabály.
Vágólapra másolva!

"Nagypolitika" - mondta az egyetemista Denise a Solarium Bar nevű kiskocsmában a pozsonyi műszaki egyetem közelében, amikor arról kérdeztük, mit gondol arról az új szlovák jogszabályról, amelyet szerdán fogadott el a parlament válaszul a magyar parlament által a magyar állampolgárság felvételét megkönnyítő kedden elfogadott törvénymódosításra.

A várhatóan július 17-én életbe lépő szlovák módosítás értelmében az a szlovák állampolgár, aki másik ország állampolgárságát saját akaratából felveszi, elveszti a szlovákot. Robert Fico kormánya ezzel válaszolt arra, hogy a magyar parlament szerda délelőtt elfogadta azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzését.

A barátnőivel sörözgető pozsonyi építészhallgató úgy vélte, semmi szükség nem volt a pozsonyi jogszabályra, amely nem az emberekről szól. Ha gond van a gazdasággal, akkor mindig előkerül a magyar téma, és nem a fontos dolgokról beszélnek - mondta az [origo]-nak. A fiatal lány ugyanakkor azt sem értette, mire jó a magyar kettős állampolgárság. Azt mondta, nem tartja rossz dolognak, de nem látja a közvetlen gyakorlati előnyét. Például, hogy valahol lehet-e megszerzése után olcsóbban vásárolni.

"Na, még egy azok közül"

Az emberek 99 százalékát nem érdekli, csak egy százalék kiabál - mondta Villiam, egy háromfős, két szlovák és egy román fiatalból álló, magukat csak IT-s srácoknak nevező társaság egyik tagja a Postová ulicán Pozsony központjában. A férfi azt mondta, ő a Bugár Béla vezette Híd párt egyesítő törekvéseivel szimpatizál, mire társai elkerekedett szemmel néztek rá, mert úgy értették, hogy a magyar területek egyesítéséről beszél. Végül tisztázta, hogy a szlovák és magyar nemzetiség politikai erejének egyesítésére gondolt.

Az egymás között angolul beszélgető három fiú szerint a választási kampány része a szlovák lépés. Mégis, amikor Hanc, a csoport egyik szlovák tagja arról beszélt, hogy milyen kellemetlen, amikor bemegy egy üzletbe, ahol magyar az eladó, és az arcán a "na, még egy azok közül" kifejezéssel tüntetően elfordul tőle amikor ő szlovákul szólal meg. Társai egyetértően bólogattak. A román Alexiut - aki azt mondta, több magyar nemzetiségű barátja is van - az érinti kellemetlenül, hogy miközben a Romániában magyarokat képviselő párt benne van a kormányban, és érvényesülnek kisebbségi jogaik, mégis területi autonómiáról beszélnek, és "feszegetik a határokat".

Megvonni a szavazati jogot

Nemzetközi probléma lehet abból, ha kettős állampolgárságot szerző magyarok a Szlovákiában őket ért sérelmeik miatt a magyar államhoz fordulnak segítségért - mondta a jogászhallgató Marian, aki egy furcsa, "válaszcsapás/púder azoknak akik megérdemlik" feliratú, Robert Fico szlovák kormányfőt kifigurázó plakátot szemlélt az utcán. A nyurga fiatal nem értette mi a célja és mit érhet el a szlovák kormány a szerdán elfogadott ellenlépéssel, ha a magyarok úgysem vallják be, ha felvették a kettős állampolgárságot. A magyar jogszabályról pedig úgy vélte, ellentétes az EU előírásaival. Szerinte szlovák részről célravezetőbb lett volna egyszerűen csak megvonni a szavazati jogot a kettős állampolgároktól.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Magyar pont bejárata. Kattintson a képre!

A mellkasán, karján és az alsó szemhéjain is tetoválást viselő, a szlovákiai Trebisovról (Tőketerebes) Skóciába elszármazó, de nem kettős állampolgár, ideiglenesen otthon tartózkodó Josef szerint az egész ügyet a politikusok fújják fel, és nincs semmi értelme. Az embereket az érdekli, hogy legyen munkájuk, legyen gyerekük, ki tudják fizetni a számláikat - mondta. A kettős állampolgárság körüli vita szerinte csak arra jó, hogy a politikusok eltereljék a figyelmet azokról az ügyekről, amelyekből kiderül, hogy valójában a saját zsebeiket tömik.

Botrányos modor, szörnyű időzítés

Rossz törvénynek rossz reakciónak nevezte a szlovák lépést az [origo]-nak Grigorij Meseznikov szlovák politikai elemző. Szerinte a jogszabály nem csak a magyarok és szlovákok együttélését ássa alá, de Szlovákia nemzetközi tekintélyét is rombolja. Meseznikovnak más baja is van a jogszabállyal: azt mondta, botrányosan rossz modorra vall elfogadása, szerinte, ha Szlovákiának normális kormánya lenne, akkor egyeztetett volna egy hasonló döntés meghozatala előtt. Ez a viselkedés messze nem járul hozzá a két ország közötti viszony javításához, de csökkentheti a szlovák állampolgárok számát, és kikezdheti az államhoz való hűségüket is.

Meseznikov szerint mivel a törvény minden szlovák állampolgárra érvényes lesz várhatóan százezreket érint majd, de ilyen sok embert lehetetlen megfosztani állampolgárságától. Az elemző ugyanakkor kritikus volt a magyar jogszabállyal szemben is. Szerinte szörnyű volt az időzítése, amellyel a kormányon lévő nacionalistákat segítették a kampányban. Meseznikov nagyon szerencsétlennek nevezte, hogy mielőtt a téma eluralta volna a kampányt, szerinte a demokratikus erők egész jól álltak, de az átgondolatlan magyar lépés erőt adott a nacionalistáknak, akik további szavazatokat tudnak szerezni maguknak.

Kampányjogszabály

Öllős László szlovákiai magyar politológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke szerint sokan vélik úgy Szlovákiában, hogy két szempontból is kérdéses a szerdán elfogadott jogszabály végrehajthatósága. Az egyik, hogy a szlovák alkotmány kimondja, senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától, csak ő maga mondhat le róla. Szerinte, ha mégis kimondatnák ezt az alkotmánnyal az "a kelet közepére lökné" a szlovák államot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Valójában a saját zsebeiket tömik" További képekért kattintson!

A másik ok, hogy a szlovák államnak nincs lehetősége arra, hogy megtudja, ki igényelte a kettős állampolgárságot, hacsak az érintett maga be nem vallja, vagy a magyar állam el nem árulja, ami nem túl valószínű. Öllős "kampányjogszabálynak" nevezte a szlovák törvényt, a körülötte zajló vitára pedig azt mondta, hogy vihar egy pohár vízben, mivel a szlovákiai magyaroknak valószínűleg csak nagyon kevés hányada élne ezzel a lehetőséggel, ahogy annak idején a magyarigazolványt is csak ötödük igényelte.

Szerinte annak az érvnek, hogy a magyarok a magyar kormányhoz fordulnának segítségért nem sok alapja van, mivel jogsértések esetén a magyar állam semmit sem tehetne, de igen jól működik az emberi jogok nemzetközi bírósága, amelyhez sokan fordulnak és viszik ügyüket sikerre is a szlovák állammal szemben.

Ijesztgetés

Örültek a magyar jogszabálynak az eladók egy pozsonyi magyar könyvesboltban. A Magyar pontnak nevezett üzlethelyiségben - amelynek nyitvatartási időről tájékoztató tábláján szereplő magyar nyelvű feliratokat valaki piros festékkel mázolta át - dolgozó Bea a szerdán elfogadott szlovák válaszcsapásról azt mondta, felesleges felhajtás, és nem hiszi, hogy a kormány valóra váltja a fenyegetéseit.

A Magyarországon született, de férjéhez Szlovákiába költözött fiatal nő szerint nem is muszáj, hogy tudják alkalmazni a törvényt, de vele sok szlovákiai magyart elijeszthetnek attól, hogy kérelmezze a kettős állampolgárságot, ami után Robert Fico nyugodt szívvel mondhatja, azt, hogy "lám, milyen kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, nincsenek is olyan sokan ezek a magyarok".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről