A gyilkos, a cellatárs és a testőr - így fuccsolt be a magyar emberrablás Los Angelesben

Los Angeles-i emberrablási ügy, a szövetségi bíróság épülete Los Angelesben
Vágólapra másolva!
Egy orosz maffiózó megbízásából akarta elintézni Los Angeles-i áldozatát az amerikai hatóságok szerint az a magyar, akit három társával a múlt héten vádoltak meg emberrablás és zsarolás előkészületével. Az [origo] birtokába került FBI-akták szerint az akciót kitervelő férfi visszaeső bankrabló volt, aki cellatársával és testőreivel akarta elvégeztetni a piszkos munkát. Csapatukat azonban  már az akció kezdetén feldobta az FBI-nak a szervezéssel megbízott alvilági kapcsolat, így a bűntény minden részletét sikerült dokumentálni. Ismerje meg a kudarcba fulladt emberrablás szereplőit és az elbukott akció történetét!
Vágólapra másolva!

"Éppen úgy, mint a filmekben... adom a cuccot, odaadom a cuccodat, most!" - mondja szórakozottan a 64 éves fegyverkereskedő, ahogy partnerével beszáll a Dodge-furgonba a kaliforniai Mojave-sivatagban. Két fegyvert, egy Taurus .33 kaliberű különleges pisztolyt és egy Tressitu TZ-99 típusú, 9 mm-es félautomata fegyvert vesz elő, majd egy csomó tölténnyel együtt a mellette ülő férfi kezébe nyomja. A másik elégedetlen. "Hát... szart se tudok a fegyverekről, de nekünk valami ijesztő kellene" -méregeti a pisztolyokat, furcsállva azok kis méretét. "Minden ijesztő, ha a csövébe nézel, mindegy, milyen nagy" - von vállat az előbbi. "Egyébként meg tegyél róla, hogy akik használni fogják őket, értsenek hozzájuk, mert, mondtam, te se akarod, hogy a végén egymást lőjék le véletlenül".

A fenti jelenet nem egy B-kategóriás amerikai filmből származik, a beszélgetést az FBI rögzítette annak az összeesküvésnek a felderítése során, amely miatt a múlt héten négy magyar férfi ellen emeltek vádat Los Angelesben. Az [origo] kikérte a Los Angeles-i ügyészségtől az ügyre vonatkozórendőrségi és ügyészségi dokumentumokat, amelyekből kiderült: az amerikai ügynökök kezdettől fogva a sarkában voltak a magyaroknak, akik fegyverrel akartak elrabolni egy gazdag Los Angeles-i üzletembert, hogy halálos fenyegetéssel kényszerítsék ki tőle dollármilliókat rejtő széfje kulcsát. A bűncselekmény résztvevőinek beszélgetéseit a hatóságok már 4 hónappal az akció tervezett kezdete előtt lehallgatták.

Bár a rablás tervét gondosan kidolgozták, az elfogott magyaroknak egy apró hiba csúszott a számításába: a vélhetően alvilági kapcsolatok révén ismert amerikai összekötőjüket épp akkor meszelte el egy amerikai bíróság társadalombiztosítási azonosítóval való visszaélés miatt, amikor az 5 millió dolláros rablás ötletével megkeresték őt. A már sokszor büntetett kapcsolat látszólag ráállt a bűntény megszervezésére, de valójában hasznosabbnak látta azonnal felkeresni az FBI-t, hogy a hatóságokkal együttműködő szemtanúként (Cooperating Witness, CW) szerezzen jó pontokat. Az ő segítségével gyűjtött bizonyítékok, az FBI és a Los Angeles-i ügyészség dokumentumai alapján rekonstruáltuk, kik tervelték ki és hogyan bukták el a filmekbe illő magyar bűntényt.

Az agy: véreskezű bankrabló jó kapcsolatokkal

Miguel M. Lunának, az ügyet felgöngyölítő FBI-ügynöknek a Los Angeles-i ügyészség számára írt jelentéséből kiderül, hogy a tervezett emberrablást a 70 éves, magyar állampolgárságú, de Bécsben élő K. István tervelte ki, ő hozta össze a bűncselekmény összes résztvevőjét. K. már többször ütközött a törvénnyel, különböző bűncselekményekért több mint két évtizedet töltött amerikai börtönökben.

Az FBI keddi bejelentése szerint K. Istvánt Ausztriában már 1969-ben meggyanúsították egy kettős gyilkossággal végződő rablótámadással, de akkor nem tudták rábizonyítani a bűncselekményt. Az [origo] birtokában lévő FBI-jelentés szerint a férfi 1973-ban egy szintén gyilkossággal végződő amerikai fegyveres bankrablásért kapott életfogytiglant egy New Jersey-i bíróságon. A börtönből 1989-ben kegyelemmel szabadult, 1995-ben azonban részt vett egy másik bűncselekményben, ami miatt gyilkosságban bűnrészesnek találták, és 1996-ban újabb 5 évre visszaküldték a cellába.

A gyilkos bankrablót 2001 februárjában deportálták Magyarországra, de már az év júniusában újra amerikai börtönben kötött ki, New Yorkban ugyanis lefülelték, amikor hatóság tiltása ellenére megpróbált visszatérni az USA-ba. A bíróság ekkor 46 hónap börtönre ítélte, 2005-ben pedig ismét visszaküldték Magyarországra. Az FBI jelentéséből kiderül az is, hogy Dél-Afrikában is megfordult a magyar férfi. Itt ismerkedett meg a mostani bűntényben is részt vevő informátorával, egy bizonyos "Marcussal", aki Dél-Afrikában fegyverhez és lakáshoz juttatta.

Az áldozat: marihuána-kereskedő kellemetlen adósságokkal

Az FBI által csak keresztnevén emlegetett Marcus volt az a férfi, aki a Los Angeles-i bűncselekmény előkészítésénél információkkal látta el K. Istvánt: a magyar bűnöző tőle tudta, hogy kiszemelt áldozata könnyű préda, a nyakában hordja széfje kulcsait, és 3 millió dollár, valamint 2 milliónyi ékszer lapul a páncélszekrényében. A célpontot azonban K. István nem Marcus tanácsa alapján, és nem is önkényesen választotta ki: az FBI-jelentés szerint volt egy orosz megbízója.

Az FBI-nak súgó CW szerint K. István júniusban kereste meg őt azzal, hogy el kellene rabolni Vadim Shappirót, egy Los Angeles-i üzletembert, aki több ékszerüzlet és egy gyógyászati célra marihuánát áruló üzlet tulajdonosa - áll a jelentésben. Az informátor szerint K. azt mondta neki, hogy Shappiro több millió dollárral tartozik egy meg nem nevezett orosz személynek, az orosz pedig "ártani szeretne" Shappirónak az adósság miatt.

A megbízót nem érdekelte Shappiro pénze, csak az, hogy baja essék, így a férfi elrablása után a munka elvégzője megtarthatta volna a széfében lévő pénzt - derül ki a jelentésből. Eszerint K. István először arról beszélt a CW-nek, hogy a pénz megszerzése után meg akarja ölni Shappirót, később azonban már azt hajtogatta, hogy csak elrabolni és megfenyegetni akarja, és reméli, hogy a fegyvereket nem kell használni.

A fegyverszállító: álnéven lapító egykori cellatárs

Az emberrablás kivitelezésének legnagyobb kihívása K. István számára mégis az volt, hogy megfelelő fegyvereket szerezzen be a támadáshoz - derül ki az FBI által lehallgatott beszélgetésekből. Fegyverszállítónak egy régi ismerősét, K. Lászlót (az ő vezetékneve nem azonos K. Istvánéval) akarta bevonni az akcióba, és az FBI-nak súgó CW-t kérte meg a dolog megszervezésére.

A 64 éves K. László évek óta álnéven élt az arizonai Lake Havasuban, az ügyészségi vádirat szerint a Bologh Béla nevet használta. Azért kellett rejtőzködnie, mert 1973-ban, akárcsak K. Istvánt, őt is börtönre ítélték fegyveres bankrablásért. Az nem egyértelmű, hogy a két férfi együtt rabolt-e bankot, de a rendelkezésre álló adatok alapján inkább gyanítható, hogy azonos évben két külön rablásért ítélték el őket: K. Lászlót ugyanis gyilkossággal nem vádolták, és egy lousianai bíróság járt el az ügyében, nem New Jersey-i. Az FBI-jelentésből ugyanakkor kiderül, hogy K. István és K. László a börtönből ismerték egymást. K Lászlót 1983-ban deportálták Amerikából, de a kanadai határon átszökve visszatért, és azóta illegálisan, álnéven élt az USA-ban.

Forrás: AFP/David McNew
Barstow település a Mojave sivatagban: a közelben adta át a fegyvereket K. László

K. István egy internetes beszélgetés során azt mondta a bűntény szervezésével megbízott CW-nek, hogy egykori cellatársánál van egy Magnum típusú pisztoly, amit még ő hagyott nála. K. István először ezt akarta használni az emberrabláshoz, később azonban a fegyverek beszerzésével bonyadalmak támadtak, és K. László végül Oregon államból szerzett különleges fegyvereket az ottani kapcsolatain keresztül. A fegyverbeszerzés heteket csúszott, K. László végül október 7-én, a Mojave-sivatagban található Barstow településen, furgonjában adta át a kért pisztolyokat az FBI által bedrótozott CW-nek. K. László a lehallgatott beszélgetések szerint többször elmondta, hogy ő az akcióban nem akar részt venni: "Nem akarok tudni semmiről. Csak annyit mondhatok, hogy sok szerencsét" - közölte a fegyverek átadásánál. Annyit azért hozzátett, hogy a fegyverek árán túl "néhány ezer dolláros adományra" is igényt tart, ha az akció jól sikerül.

A végrehajtók: a csaló testőr, a lefülelt rabló és a tartalék

K. István már a kezdetektől tudta, hogy a piszkos munkát másokkal fogja elvégeztetni: a Los Angeles-i ügyészség vádiratából kiderül, hogy sokáig hezitált, egyáltalán részt vegyen-e a bűncselekmény végrehajtásában. Amerikai kapcsolatának, a CW-nek már az elején nyilvánvalóvá tette, hogy "két fickót" küld Budapestről az akcióhoz, de ő is igyekszik majd ott lenni. Mivel azonban ő ki volt tiltva az országból, kénytelen volt illegális határátlépésről szőni terveket a kanadai vagy mexikói határon keresztül. Utolsó üzenete az volt, hogy előre küldött embereit 8-10 nappal követi majd ő is, erre azonban nem került sor, mert az FBI közbelépett.

K. két embere közül is csak az egyik, B. Attila jutott el Amerikába, a másik kiszemelt végrehajtót ugyanis szeptember 24-én rablás miatt őrizetbe vette a rendőrség Magyarországon - derül ki egy lehallgatott Skype-beszélgetésből. A bűncselekmény kitervelője így kénytelen volt másik embert találni a feladathoz, és ezt két héten belül meg is oldotta: október első hetében Budapestre utazott, és beszervezte S. Zsoltot második végrehajtónak. Az ügyészségi vádirat szerint S. Zsolt 9 éve dolgozott együtt B. Attilával, jól ismerték egymást, és bár jóval alacsonyabb szinten beszélt angolul, vállalta a feladatot.

A másik végrehajtó, B. Attila valószínűleg K. István beosztottja volt - tudta meg az [origo] egy budapesti asszonytól, aki közelről ismerte B.-t. A nő az [origo]-nak azt mondta, hogy egy zuglói lakóparkban lakott a gyanúsítottal, és a játszótéren ismerkedett meg vele, ahova a gyerekeiket járatták. Emlékei szerint a férfi testőrnek vallotta magát, és azt mondta, hogy egy bécsi férfinek dolgozik. Mikor közelebb kerültek egymáshoz, egyszer megmutatta az otthonában tartott fegyverét is, amit lőszerekkel együtt egy sportszatyorban tartott, és arról is beszélt, hogy októberben Los Angelesbe utazik "üzleti útra".

"B-ék azt állították, hogy Dél-Afrikából, Fokvárosból jöttek Magyarországra, és azzal kérkedtek, hogy gazdagok, ott rengeteg házuk meg üzletük van" - mesélte az asszony, hozzátéve, hogy a férfi az eredeti terv szerint a Los Angeles-i út előtt is érintette volna Fokvárost. A nő szerint azonban mindez hazugság volt: a cingár férfi és családja nagyon szegénynek tűnt, ételük sose volt otthon, és ruhájuk is alig volt.

"Azt híresztelte magáról, hogy légiós volt, pilóta volt, személyi testőr" - mesélte az asszony, hozzátéve, hogy valóban jó kondícióban volt a férfi, de ő mindezt nehezen hiszi, inkább piti csalónak tartja. Szerinte B. leginkább sötét alakokkal találkozgatott, és sokszor volt dolga a rendőrségen is: egyszer az [origo]-nak nyilatkozó nő férjét kérte meg, hogy vigye be a Teve utcai rendőrpalotába. Az asszony szerint B. több mint 100 ezer forinttal megkárosította őt, mert azt ígérte, hogy olcsó repülőjegyet szerez családjának egy ciprusi nyaraláshoz, de végül egy hamis foglalási kódot adott neki. A nő feljelentést tett a férfi ellen, az ügyben állítása szerint a 14. kerületi rendőrkapitányság nyomoz csalás gyanújával. A rendőrség az ügyről későbbre ígért tájékoztatást az [origo]-nak.

Az áruló: drogdíler sötét múlttal és sok pénzzel

Mire B. Attila és K. István október 26-án Los Angelesbe érkezett, a sorsuk már meg volt pecsételve. A CW június vége óta minden beszélgetést rögzített K. Istvánnal, K. Lászlóval, valamint B. Attilával is, ezért az FBI-nak az érkezéskor már rengeteg bizonyítéka volt a magyarok ellen. A hatósági dokumentumok szerint a magyarokat érkezésükkor a CW egy inkognitóban lévő FBI ügynökkel együtt fogadta, és egy olyan szállodai szobába kísérte őket, amit a rendőrség előre bekamerázott.

Forrás: Wikipedia/Los Angeles
A Los Angeles-i bíróság épülete - itt tárgyalják majd a magyarok ügyét

A CW az ügyről készült jelentés szerint jól játszotta a szerepet. Az FBI jelentés ugyan teljes titokban tartja az együttműködő szemtanú kilétét, a vádiratban pedig egyetlen mondat sem szerepel arról, hogy ő mit mondott, mit csinált, egy helyen azonban Miguel M. Luna ügynök ad némi hátteret róla. Korábbi bírósági papírokra hivatkozva azt írja, hogy az illetőt 1979-ben lopott tulajdon átvételéért ítélte el a bíróság, 1990-ben hamis tanúzásért és lopásért állt bíróság elé. 1993-ban kokainterjesztés miatt ítélték el, 2010 júniusában pedig bűnösnek vallotta magát társadalombiztosítási számmal való visszaélés miatt: az ügynök megjegyzi, hogy az utolsó ügyben azóta sem született ítélet.

Az FBI jelentéséből az is kiderül, hogy a CW jómódú, ő hitelezte ugyanis K. István egész akcióját. A szervezkedés során K. többször kért tőle több ezer dollárt repülőjegyre, a fegyverek árára és egyéb kiadásokra, amiket a zsákmányból fizettek volna ki: az amerikai kapcsolat a kért, jelentős összegeket mindig biztosította anélkül, hogy az a magyaroknak gyanús lett volna.

A CW és a fedett ügynök a bekamerázott szállodában megadta a kegyelemdöfést a magyaroknak: B.Attilát arról beszéltették, hogy hogyan szeretné elkövetni a bűncselekményt, majd miután mindent elmondott, őrizetbe vették. K. László két nappal később arizonai otthonában, K. Istvánt pedig újabb két nap múlva, október 30-án Bécsben tartóztatták le.

Ügyvéd van, tárgyalás még nincs

A magyar állampolgárok letartóztatásáról az FBI november 4-én értesítette a Los Angeles-i magyar főkonzulátust - mondta az [origo]-nak Bokor Balázs főkonzul. A magyar diplomata szerint a gyanúsítottak nem kértek segítséget tőlük, a főkonzulátus az amerikai hatóságokkal tartják a kapcsolatot. Tudomásuk szerint a magyarok már megkapták kijelölt ügyvédjeiket, akiknek az elérhetőségi adatait a főkonzulátus megküldte a gyanúsítottak családjának.

Az ügyet tárgyaló Los Angeles-i esküdtszék november 12-én döntött a magyarok elleni vádemelési javaslatról, ettől kezdve várhatóan 1-2 héten belül bíróság elé kerül az ügy. Az első bírósági tárgyalás dátumát még nem tűzték ki, de a főkonzul azt mondta, hogy igyekszik majd figyelemmel kísérni a tárgyalásokat. Az FBI közleménye szerint a négy magyar közül három legfeljebb 20 év börtönre számíthat, a fegyvereket beszerző K. Lászlót azonban 60 évre is ítélhetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről