Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

Hanyagság vezetett a reptéri robbantáshoz az orosz elnök szerint

Vágólapra másolva!
A megtámadott reptér vezetőit tette felelőssé a 35 áldozatot követelő moszkvai robbantásért Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki tévébeszédben foglalta össze a hétfő esti támadás tanulságait. Az elnök szerint a jól felszerelt reptéren nyilvánvalóan megsértették a biztonsági előírásokat, mert csak így juthatott be a merénylő több mint 7 kilogramm robbanóanyaggal. A reptér tagadta, hogy hibáztak volna, a pusztító robbantást az orosz főügyész fogja kivizsgálni.
Vágólapra másolva!

"Nyilvánvalóan biztonsági szabálysértések" történtek az orosz elnök szerint azon a moszkvai repülőtéren, ahol hétfőn este egy öngyilkos merényletben legalább 35 ember vesztette életét és több mint 100 utas megsérült. Dmitrij Medvegyev államfő tévébeszédben jelentette ki, hogy felelősségre akarja vonni a domogyedovói repülőtér vezetőit, mert valószínűleg az ő hibájuk miatt juthattak be a robbanóanyaggal megpakolt támadók a repülőtér termináljára - írja a BBC.

"A repülőtér jó, új és modern, ezt mindenki elismeri" - mondta Medvegyev. "Mégis, ami történt, azt mutatja, hogy a reptér védelmében hibák voltak" - tette hozzá. "Erre felelnie kell a repülőtér menedzsmentjének, azoknak, akik döntéseket hoznak a reptéren" - fogalmazott.

Az orosz média beszámolói szerint a reptér nemzetközi termináljának érkezési oldalát megrázó hatalmas robbantáshoz a támadók mintegy 7 kilogramm TNT robbanóanyagot használhattak. "Valakinek nagyon nagy erőfeszítésébe kerülhetett, hogy bevigyen a reptérre egy ilyen hatalmas adag robbanószert" - mondta Medvegyev. Szerinte a helyszín megválasztásából és a közvetett jelekből arra lehet következtetni, hogy "egy nagyon jól előkészített terrorista támadás" történt, amellyel a lehető legtöbb ember megölése volt a robbantók célja.

Medvegyev azt is közölte, hogy utasítást adott az orosz főügyésznek, aki nyomozást indít a támadás részleteinek kivizsgálására. "A korábbi, hasonló események után megfelelő törvényeket hoztunk, így most ellenőriznünk kell, hogy azokat hogyan ültették át a gyakorlatba" - mondta az elnök. "Azért is szükség van erre, mert nyilvánvalóan voltak botlások és hibák, amelyeknek a végére kell járnunk" - tette hozzá.

Medvegyev vádjaira reagálva Jelena Galanova, a reptér szóvivője határozottan visszautasította az esetleges hibákra vonatkozó állításokat. "Teljes mértékben megfeleltünk azoknak a légi közlekedési biztonsági követelményeknek, amelyekért felelősek vagyunk" - mondta a szóvivő. "Ez egy repülőtér, ami légi forgalommal foglalkozik, és a légi forgalom biztonságáért felelős. Minden létező követelményt teljesítettünk, és az érvényes jogszabályoknak megfelelően cselekedtünk" - tette hozzá.

A BBC szerint nemzetközi légügyi hatóságok már korábban is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a repülőterek támadások célpontjai lehetnek. Miközben az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történtek a nemzetközi légi forgalom, a repülőgépek és légi utasok biztonságának növelése érdekében, a repülőterek biztonságának biztosítása még mindig komoly kihívás.

"Mindenkit megölök!"

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség meg nem erősített információi szerint a hétfői támadásról az orosz hatóságok egy héttel korábban kaptak figyelmeztetést. Egy név nélkül nyilatkozó biztonsági forrás szerint tudtak róla, hogy "terrorista cselekmény" készül az egyik moszkvai repülőtér mellett, a rendőrség pedig három gyanúsítottat is keresett az ügyben. "Feltehetően ők voltak azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak" - közölték a források. Azt azonban nem tudni, hogy kitől származott az információ, és hogyan jutott hozzá a titkosszolgálat.

Az orosz tévéknek nyilatkozó szemtanúk szerint a merénylő a robbantás előtt azt kiáltotta, "Mindenkit megölök!" A termek ezután füsttel teltek meg, és a reptéren eluralkodott a pánik. (A helyszínen tartózkodó szemtanúk beszámolóiról itt olvashat bővebben).A robbantásról kedden olyan videót is közzétettek, amelyen látszik a bomba villanása (a videót itt nézheti meg).

A támadásban 35 ember halt meg, közülük eddig 8 külföldit azonosítottak. A magyar Külügyminisztérium egyelőre nem tud magyar áldozatról, a BBC egy brit és egy német halottról számolt be. A támadásról további részleteket hétfő éjszakai cikkünkben, itt talál.

Kaukázusi merénylőt sejtenek

A robbanás után egyből szárnyra kaptak olyan híresztelések, amelyek szerint az Észak-Kaukázusból származó terroristák követték el a merényletet. Az Orosz Föderációhoz tartozó szakadár kaukázusi tagköztársaságokban rendszeresek az orosz hatóságok elleni támadások, és az ország más részén elkövetett támadásokat is rendre csecsen vagy dagesztáni csoportok vállalják magukra. Legutóbb márciusban, egy a moszkvai metrón elkövetett, 40 áldozatot követelő robbantás után vállalta magára a támadást egy kaukázusi szélsőséges szervezet.

Dmitrij Medvegyev korábban elismerte, hogy a szegénység és a korrupció mellett az észak-kaukázusi konfliktus Oroszország legnagyobb problémája. A BBC elemzői szerint a Kaukázusban harcoló fegyvereseknek az a céljuk, hogy aláássák a biztonságos Oroszország képét, amellyel az orosz elnök és a miniszterelnök büszkélkedik. A Kaukázusban harcoló lázadók támadásai mellett a régióból Moszkvába özönlő bevándorlók is komoly problémát jelentenek, az ellenük irányuló gyűlölet ugyanis egyre nagyobb rasszizmussal párosul, és táptalajt ad az orosz szélsőséges nacionalista mozgalmaknak is (erről itt olvashat részletesen).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről