Félmilliárd eurós kártérítést kell fizetnie Berlusconi cégének

Vágólapra másolva!
A Silvio Berlusconi olasz kormányfő tulajdonában lévő Fininvest cégnek 560 millió eurós kártérítést kell fizetnie egy rivális médiacsoportnak, mert a milánói bíróság szerint vesztegetéssel jutott piaci előnyökhöz.
Vágólapra másolva!

Több mint két évtizedes jogvita végére tett pontot szombaton a milánói fellebbviteli bíróság, mely úgy döntött, hogy a Fininvestnek 560 millió eurós kártérítést kell fizetnie egy kiadó megszerzése miatt a CIR nevű rivális médiacsoportnak. A Fininvestet, a Berlusconi család pénzügyi holdingját jelenleg a miniszterelnök lánya irányítja. Berlusconi lánya a milánói bíróság döntését az apja elleni bírói agresszió termékének nevezte.

A CIR vezetője, Carlo de Benedetti és Berlusconi még a 80-as évek végén harcolt egymással az egyik legnagyobb olasz kiadóvállalat, a Mondadori-csoport birtoklásáért. A vád szerint a Fininvest 1991-ben igazságügyi személyeket vesztegetett meg azért, hogy a kiadót sikerüljön elhalásznia a CIR elől - Berlusconi meg is szerezte a kiadót. A milánói bíróság szerint a CIR-t azért kell kárpótolni, mert nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra. A felvásárlást szentesítő bírót korábban korrupció vádjával ítélték el - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A Fininvestet legutóbb 2009 októberében egy milánói bíró csaknem 750 millió euró kártérítésre kötelezte. A fellebbviteli bíróság az első fokon megítélt kártérítést így ugyan csökkentette, de az összeg, figyelembe véve az első fokú ítélet óta eltelt időt, a kamatokkal mintegy 560 millió euróra emelkedik. Az ítéletet azonnali hatállyal kell végrehajtani.

Silvio Berlusconi éppen egy napja jelentette be, hogy nem indul a két év múlva esedékes parlamenti választásokon, pártja Angelino Alfanót fogja jelölni a miniszterelnöki posztra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!