Egyiptom újraindította a gázszállítást Izraelnek

Vágólapra másolva!
Egyiptom újraindította a gázszállítást Izraelbe, miután megjavították a robbantással megrongált vezetéket - közölte az izraeli katonai rádió. Ismeretlen fegyveresek hétfő hajnalban robbantották fel azt a vezetéket, amelyen keresztül az importált földgáz 45 százaléka érkezik Izraelbe.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kisteherautóval érkező fegyveresek megtámadták a Sínai-félszigeten, el-Arís kikötővárostól 80 kilométerre, az izraeli határ közelében az egyik gázátemelő állomást. A biztonsági őröket lefegyverezték és elzavarták, majd felrobbantották a vezetéket.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint kedden Egyiptom újraindította a gázszállítást Izraelnek, miután sikerült megjavítani a megrongált vezetéket. Izraelbe ezen a vezetéken keresztül érkezik az importált földgáz 45 százaléka.

Február óta már harmadik alkalommal követtek el szabotázst a vezeték ellen. Február 5-én és április 27-én is robbantás miatt kellett leállítani a gázszállítást hosszú hetekre. A második eset után csak június 10-én újították fel a gázszállítást.

A vezetéket az EGAS egyiptomi nemzeti földgáztársaság leányvállalata, a Gasco üzemelteti. Izraelben az elektromos energia 40 százalékát földgáz felhasználásával állítják elő. Hoszni Mubarak rendszerének februári bukása után az új egyiptomi hatóságok úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják az összes gázszállítási megállapodást, és vizsgálatot indítanak az Izraellel kötött gázeladási szerződések ügyében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről