Az al-Kaida küldetését teljesítette a toulouse-i gyilkos

Lövöldözés Toulouse-ban, franciaország, egy férfi többeket meggyilkolt egy zsidó iskola előtt, kommandósok a körbezárt toulouse-i ház közelében
Lövöldözés történt Toulouse-ban 2012 márciusában. Egy dzsihadista férfi többeket meggyilkolt egy zsidó iskola előtt. A kommandósok körbezárták az épületet, ahol később végeztek a merénylővel.
Vágólapra másolva!
A 24 éves Mohammed Merah a vele folyamatosan kommunikáló rendőröknek elmagyarázta, hogyan kapott instrukciókat az al-Kaidától, amikor Pakisztánban járt. Öngyilkos merényletet nem, de egy általános franciországi merényletet elvállalt - mondta a francia belügyminiszter. A merénylő, aki hétfőn lelőtt egy rabbit és három gyereket egy zsidóiskolánál, még hajnalban elbarikádozta magát egy toulouse-i lakásban, amelyet azóta is kommandósok vesznek körbe. A toulouse-i alpolgármester nem sokkal éjfél előtt a Reutersnek azt mondta, hogy a kommandósok megtámadták a lakást. Merah korábban azt mondta, életben akar maradni, hogy felemelt fejjel megmagyarázza a tetteit.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida terrorszervezet öngyilkos merényletre való felkérését visszautasította, de "általános megbízatást" elvállalt franciaországi támadásra az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi - ezt ő maga mondta el a francia belügyminiszter szerint.

Claude Guéant a TF1 francia kereskedelmi televízió szerda esti híradójában elmondta: a toulouse-i lakásában körbezárt 24 éves Mohammed Merah a vele folyamatosan kommunikáló rendőröknek elmagyarázta, hogyan kapott instrukciókat az al-Kaidától, amikor Pakisztánban járt. "Öngyilkos merénylet végrehajtását is javasolták neki, amit visszautasított, de elfogadott egy általános megbízatást arra, hogy merényletet hajtson végre Franciaországban" - mondta a miniszter. Hozzátette: "Reméljük, most már tényleg hamarosan megadja magát, a feltételekről folynak a tárgyalások".

Három robbanást lehetett hallani

Nem sokkal éjfél előtt a Le Monde című francia lap újságírója a Twitteren azt írta, hogy három robbanást hallott és villanást látott a toulouse-i lakásnál, majd a város alpolgármestere a Reutersnek azt mondta, hogy a kommandósok megtámadták a lakást. A BBC tudósítása szerint az elmúlt félórában a környéken nem lehetett újabb robbanást látni és hallani, ezért az újságírók azt gyanítják, hogy a kommandósok meg akarták félemlíteni Merah-t. Az épületben már a kora esti órákban kikapcsolták a villanyt és a gázt, este 9 órakor pedig lekapcsolták a környéken a közvilágítást.

A francia államügyész délutáni sajtóértekezletén megerősítette, hogy Merah szerdán egy előre kiválasztott katona megölésére készült, valamint két rendőrt is meg akart gyilkolni Toulouse-ban, akiket már szintén kinézett magának előre. A belügyminiszter szerint a toulouse-i rendőrség két vezetője volt a célpont.

Az AFP hírügynökség úgy tudja, a rendőrség megtalálta azt a kamerát, amellyel az elkövető feltehetően felvette a gyilkosságokat, valamint a robogót is, amellyel elmenekült.

Rendőrségi források közben azt közölték, hogy robbanószerkezeteket találtak a férfi bátyjának a gépkocsijában. Mohammed Merah bátyját reggel vették őrizetbe a rendőrök. Claude Guéant belügyminiszter szerint a 27 éves Abdelkader a feltételezett sorozatgyilkoshoz hasonlóan az iszlám radikalizmus szalafista mozgalmához tartozott. A robbanószerkezetekről nem közölt részleteket a rendőrség.

Életben akar maradni a toulouse-i gyilkos

Mohammed Merah az AFP hírügynökség szerint azt mondta, inkább életben maradna, hogy "felemelt fejjel" megmagyarázza a tetteit, mint hogy mártírként meghaljon. A francia belügyminiszter az LCI hírtelevízióban azt is elmondta, hogy Mohammed Merah Toulouse városa Belle Paule elnevezésű lakónegyedének egyik első emeleti lakásában barikádozta el magát. Szerda reggel azt mondta, hogy délután megadja magát, később pedig azt ígérte, hogy késő este, amikor már sötét van. A belügyminiszter szerint azért, mert kisebb felhajtást akar az őrizetbe vétele körül.

A francia elit kommandó, a RAID egységei szerda hajnalban indítottak akciót Toulouse-ban egy ház ellen, a francia városban és környéken történt véres lövöldözések feltételezett elkövetőjének elfogására. Az akcióban két rendőr könnyebben megsebesült. Francia források szerint összesen hat-hét lövést adtak le a hajnali akcióban. A név nélkül idézett rendőrségi források szerint egy 24 éves algériai származású, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó férfit zártak körbe egy kis házban a város délnyugati részében, akinek nincsenek túszai.

A hajnali háromkor indított rendőri akció még mindig tart. A környéket nagy sugarú körben lezárták. A helyszín Toulouse egyik sűrűn lakott városrésze, nem messze attól az iskolától, ahol hétfőn lelőttek két óvodás és egy kisiskolás gyereket, valamint egy fiatal rabbit. A férfi egy ötemeletes lakótelepi ház első emeletén vagy földszintjén barikádozta el magát.

Forrás: AFP
Kommandósok a körbezárt ház körül

A BBC párizsi tudósítója hajnalban még csak arról számolt be, hogy a körbezárt férfi keresztneve Mohamed. Kiderült, a nyomozók ezt egy e-mailből állapították meg, amelyet a férfi az első áldozatának küldött. A katona ugyanis egy robogót árult apróhirdetésben, a rendőrség pedig átnézte, milyen IP-címekről kapott válaszokat. Ezek között fedezték fel a már egy ideje figyelt gyanúsított testvéréét (mások szerint az anyjáét.) A katona egyébként elment az e-mailben megbeszélt találkozóra, ahol a 24 éves férfi megölte - írja a brit BBC.

Néhány óra múlva a francia hatóságok is megerősítették, hogy bizonyos Mohamed Merah algériai származású francia állampolgár lakását vették körbe.

A férfi a francia belügyminiszter szerint a rendőrök kiérkezése után az ajtóból kezdett el lövöldözni, az egyik rendőr a térdén sérült meg, míg a másik könnyebb sérüléseket szenvedett - írja a BBC. A France24 francia hírportál szerint a francia belügyminiszter közölte, a férfi azt ígérte, hogy szerda délután megadja magát.

A lakás ablakán egy telefonért cserébe kidobott egy pisztolyt, de van más fegyvere is. Délelőtt 10.45-kor azonban a France24 és a BBC arról számolt be, hogy megszakadt a párbeszéd, és az csak több mint két órával később indult újra. Reggel kilenc körül egyébként robbanás hallatszott a környékről. Ennek oka csak órákkal később derült ki: a rendőrségnek csak így sikerült behatolnia a tettes furgonjába, ahol kisebb fegyverarzenált találtak.

Mindeközben a férfi szomszédai a rendőri akció végrehajtóira panaszkodtak. A France24 jelentése szerint egyikük elmondta, hogy senki sem értesítette őket a rajtaütésről, nem tudják elhagyni lakásaikat, miközben a környékükön lövöldöznek. Egyikük arról is beszámolt, hogy a házban elzárták a gázt, hogy a férfi ne robbanthassa föl a házat. A szomszédok kimenekítését végül délelőtt fél tizenegy körül kezdték meg, akkor az ablakokon segítették ki őket, majd vitték le.

Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller
A férfi szomszédait csak órákkal később menekítették ki a házból

A francia belügyminiszter közlése szerint a feltételezett elkövető négy testvérét (két férfit és két nőt) őrizetbe vették - írja a brit BBC. Az első jelentések szerint a férfi anyja is segítette a tárgyalásokat, a francia belügyminiszter szerint azonban a nő visszautasította, hogy beszéljen a fiával, mondván, hogy "kevés hatással van rá". Jelentkezett azonban egy férfi, aki azt mondta, talán tud segíteni a tárgyalásokban. Egy vállalkozóról van szó, akinek munkatársa volt a karosszérialakatosként dolgozó Merah.

Egy magát a merénylőnek kiadó férfi egyébként szerdára virradóra felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, "az csak a kezdet". A férfi a France 24 tévéadó főszerkesztőjének elmondta, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. "Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet" - idézte Ebba Kalondo főszerkesztő a férfit. Utóbbi hozzátette, hogy "mindent filmre vett", és a felvételek "hamarosan" láthatók lesznek. A rendőrség hitelesnek nevezte a telefonáló állításait. A telefonban egyébként a férfi tette okai köré sorolta felháborodását, amiért megtiltották a muszlim nők teljes testét fedő ruházat viselését, és bírálta a francia szerepvállalást Afganisztánban.

A férfi ezenfelül közölte, hogy az izraeliek palesztin gyerekeket ölnek, azért támadt ő zsidókra. A Palesztin Hatóság szerdán közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott a gyilkosságoktól. A nyilatkozat szerint a palesztin kormányfő kijelentette, itt lenne az ideje, hogy abbahagyják a palesztinokra hivatkozást az ilyen terroristaakcióknál.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Egy rendőr és egy tűzoltó sétál a körbezárt toulouse-i ház közelében

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a férfi az első környékbeli támadások után már a francia titkosszolgálat látókörébe került, de a rendőrség csak most tudott kellő mennyiségű bizonyítékot szerezni arra, hogy feltehetőleg ő követte el a támadásokat. Nyugati titkosszolgálatok szerint a közelmúltban több tucat fiatal dzsihádista tért vissza hazájába, valamelyik nyugat-európai országba az al-Kaida fellegváraként számon tartott afgán-pakisztáni határvidékről, és a gyanúsított az egyik közülük.

Francia médiajelentések szerint a férfi a Forsane Alizza (a Becsület Lovagjai) nevű szervezet tagja volt, a szervezetet a francia belügyminiszter egy hónappal ezelőtt tiltotta be. A férfit állítólag korábban már egyszer letartóztatták az afganisztáni Kandaharban. A jelentések arra nem tértek ki, hogy mi volt a letartóztatás oka, csak annyit tudni, hogy nem terrorizmushoz köthető bűncselekményről volt szó. A BBC-nek azonban a kandahari börtön vezetője azt mondta: a férfi bombákat helyezett el, ezért tartóztatták le. Azt mondta, Merah hároméves börtönbüntetését töltötte, ám egy a tálibok által végrehajtott tömeges szökésben elmenekült.

A Point amúgy úgy értesült: a férfi 2010-ben bevonult a francia idegenlégióba is, de már az első napon kitették onnan. A rendőrség 18 erőszakos cselekedetért tartotta nyilván, kisstílű bűnözőnek könyvelték el. Két hete bíróság elé is kellett állnia, mert jogosítvány nélkül vezetett. Ügyvédje szerint kedves, megbízhatónak tűnő férfi. Mohamed Merah egyik szomszédja szerint a gyanúsított udvarias, a futballért, motorkerékpárokét rajongó ember, aki nem tűnt különösebben vallásosnak. "Nem az a nagyszakálú fickó, amilyennek elképzelik az ilyeneket" - magyarázta a BBC szerint.

Szerdán temetik az áldozatokat

Izraelben hétfőn eltemették a hétfői támadás négy áldozatát, egy rabbit és három gyereket. Holttestüket kedden szállították a dél-franciaországi Toulouse-ból Párizsba, majd Jeruzsálembe. Ugyancsak szerda este temetik el Montaubanban a megölt két színes bőrű katonát. A szerdán hajnalban körbezárt tömeggyilkos március 11-én Toulouse-ban egy arab származású katonával végzett, majd március 15-én a szomszédos Montaubanban három ejtőernyősre lőtt rá, közülük két arab származású életét vesztette, a harmadik, fekete bőrű katona súlyosan megsebesült. A férfi egyes információk szerint az első két támadás után egy autószervizt keresett Toulouse-ban, hogy átfestesse a robogóját, amelyet mindhárom támadásban használt.

Nicolas Sarkozy francia államfő szerdán élő adásban tett nyilatkozatot a francia televíziókban. Röviddel az előtt beszélt, hogy elindult Toulouse-ba. "Nem engedhetünk sem az iszlám vallás és a merénylő közötti összemosásoknak, sem a bosszúnak" - mondta, miután fogadta a franciaországi zsidó közösség és a muzulmán vallás képviselőit. Mint Sarkozy fogalmazott: azért tette ezt, hogy bizonyítsa: a terrorizmusnak nem fog sikerülni megtörni a franciaországi nemzeti egységet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről