A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Nem akarnak hőst csinálni a toulouse-i gyilkosból

Vágólapra másolva!
Nem számítana sikernek, ha a francia rendőrök nem tudnák élve kihozni a házából azt a férfit, aki Toulouse-ban barikádozta el magát, miután egy iskola előtt megölt három zsidó diákot és egy felnőttet - mondta az [origo]-nak egy túsztárgyalásban jártas magyar szakértő. Szerinte elképzelhető, hogy a férfi arra játszik, hogy a rendőrök lőjék le, így hőssé válhatna.
Vágólapra másolva!

A toulouse-i eseményekben a leglényegesebb elem az, hogy a siker feltétele nem a helyzet gyors felszámolása, különösen így, amikor nincsen túsz - mondta az [origo]-nak egy, a neve elhallgatását kérő, túsztárgyalásban jártas magyar szakértő, aki munkája miatt csak névtelenséget kérve beszélt a helyzetről. "Jogállam rendőrei állnak vele szemben, céljuk, hogy bíróság elé állítsák, és az elítélje. Nem számítana nagy sikernek, ha nem tudnák élve kihozni, sőt!" - fogalmazott.

Szerinte az is elképzelhető, hogy az elkövető az úgynevezett rendőrök általi öngyilkosságot akarja kiprovokálni (suicide by cops), azt, hogy végezzenek vele, és ezáltal hősként haljon meg.

A toulouse-i zsidó iskola előtt hétfőn négy embert meggyilkoló, algériai származású férfi már több napja elbarikádozta magát egy lakótelepi házban, a város egy sűrűn lakott részén, ahonnan a lakókat már kitelepítették.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Rendőrök zárták körbe a házat

Mivel más élete nincs veszélyben, így sem az elkövető, sem a rendőrök életét nincs értelme veszélyeztetni azzal, hogy túl hamar felszámolják az eseményt. A szakértő szerint a franciák a folyamatos felmorzsolásra, kifárasztásra törekszenek, ennek a taktikának a része az is, hogy hang-fény gránátokat vetnek be ellene. Szerinte e taktikával szemben hosszú távon nagyon nehéz harcolni, bár jelen esetben nehezítheti a helyzetet az, hogy a hírek szerint a gyilkos kapott valamilyen kiképzést, így ismerheti a taktika lényegét.

A Sky News írása szerint is arra játszanak a francia rendőrök, hogy élve hozzák ki a férfit, miután meggyőződtek arról, hogy nincsen túsza, és nem képes felrobbantani a lakását. A hatóságok sorrendje az volt, hogy izolálják az elkövetőt, kiürítsék a környéket, fenntartsák vele a kommunikációt, miközben a szökését is meg kell akadályozniuk.

"Az arra tett kísérlet, hogy a gyanúsított anyja közvetítsen, kudarcba fulladt, de egy ilyen tárgyalás nem könnyű" - mondta a Sky Newsnak egy, a neve elhallgatását kérő brit túsztárgyaló. Ő azt mondta, hogy megpróbálna megkeresni egy vallási vezetőt, aki közvetítene a felek között, miután a jelek szerint vallási indoka volt a támadásának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!