Bocsánatot kért Szíria a török falu megtámadása miatt

Vágólapra másolva!
Szíriai katonák őrhelyére támadtak török katonák csütörtökre virradóra, az incidensnek több halottja van. A NATO bejelentette, hogy kiáll a határait védő Törökország mellett. Csütörtök délelőtt a török parlament elfogadta azt a törvényt, amely felhatalmazná a fegyveres erőket, hogy a határon keresztül katonai műveletet hajtsanak végre szíriai területen, nem sokkal később Szíria bocsánatot kért a szerdai török falu ellen intézett támadás miatt. A török kormányfő azt mondta: nem akar háborút kirobbantani, de jobb, ha nem teszik próbára elszántságát.
Vágólapra másolva!

Több szíriai katona meghalt csütörtökre virradóra a szíriai hadsereg egyik őrhelye ellen intézett török támadásban a határ közelében fekvő Tell-Abjad városa közelében, Raszm-el-Gazál térségében - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A jelentésből nem derül ki, hány szíriai katonai vesztette életét. Előzőleg, szerdán szíriai aknagránátok csapódtak be egy török faluban, megölve egy nőt és négy gyereket. A súlyos határincidens után a török tüzérség ágyúzta a szíriai hadsereg állásait. Törökország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg "a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására.

A török tüzérség támadásai csütörtökön kora reggel is folytatódtak Tell-Abjad körzete ellen, a határtól mintegy tíz kilométer mélységben - közölték török biztonsági források. A szíriai halottakról azt mondták, hogy Bassár el-Aszad elnökhöz hű katonák vesztették életüket a tüzérségi tűzben.

Csütörtök délután Szíria bocsánatot kért a támadás miatt, és ígéretet tett rá, hogy hasonló incidensek nem fordulnak elő többé. Damaszkusz bocsánatkérése azután jött, hogy a török parlament felhatalmazta a kormányt: szükség esetén az ország határain kívül is vesse be az állam fegyveres erejét.

A török kormányfő kijelentette később kijelentette, hogy országa nem akar háborút kirobbantani Szíriával, és képes megvédeni területét és polgárait, de jobb, ha nem teszik próbára elszántságát. A parlament felhatalmazása a hadsereg külföldi bevetésére az elrettentést szolgálja - mondta.

A NATO kiállt Törökország mellett

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő telefonon tárgyalt a fegyveres incidensről Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral. A török kormány ezután kérte a nagyköveti ülés összehívását a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 4. cikkelyére hivatkozva. A 4. cikkely értelmében bármely NATO-tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha úgy ítéli meg, hogy veszély fenyegeti területi épségét vagy biztonságát.

Az Észak-atlanti Tanács szerda éjjeli rendkívüli ülésén felszólította Szíriát, hogy "azonnal állítsa le a szövetség egyik tagja, Törökország ellen elkövetett agresszív cselekedeteit, és vessen véget a nemzetközi jog felháborító megsértésének". "A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" - hangsúlyozták a nagykövetek nyilatkozatukban a rendkívüli ülés után.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön a leghatározottabban elítélte el az Akcakale török falu ellen intézett szíriai tüzérségi támadást, és higgadtságra szólította fel a konfliktus részeseit. Merkel Berlinben elhangzott nyilatkozatában hangsúlyozta: Németország "Törökország oldalán áll". Ugyanezt emelte ki a német külügyminiszter is. "Nem férhet kétség ahhoz, hogy NATO-partnerünk, Törökország pártján állunk" - mondta Guido Westerwelle. Hozzátette: meg kell előzni, hogy a szíriai belső konfliktus "futótűzként" terjedjen át a határokon és elborítsa a régiót. Ezért az ENSZ Biztonsági Tanács tagjainak "felelősségük tudatában" kell cselekedniük. Nem szabad hagyni, hogy a nemzetközi közösség cselekvőképességét "blokád" korlátozza - mondta Westerwelle, utalva arra, hogy Oroszország és Kína a vétójogával élve több alkalommal is megakadályozta a Szíriával szemben szigorú fellépést sürgető határozatok elfogadását az ENSZ-ben.

Nem akar háborút Törökország

Az orosz külügyminiszter szerint közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Ankara és Damaszkusz között a szerdai határincidens miatt kialakult feszültség enyhítése érdekében, és Szíriának nyilvánosan is ki kell jelentenie, hogy tragikus véletlenről van szó.
"Reményemet szeretném kifejezni, hogy a szíriai és a török hatóságok megteremtik a kommunikációs csatornát a határon kialakult feszültségre való tekintettel" - mondta csütörtöki iszlámábádi látogatása alkalmával Szergej Lavrov.

Törökország nem szándékozik hadat üzenni Szíriának - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egyik munkatársa csütörtökön. A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely felhatalmazná a fegyveres erőket, hogy a határon keresztül katonai műveletet hajtsanak végre szíriai területen.

A felkelők is aktívak

A Köztársasági Gárda nevű szíriai elitegység 18 tagja halt meg egy robbanásban, majd azt követően a felkelőkkel vívott tűzpárbajban csütörtök reggel a főváros, Damaszkusz Kudszaja nevű külvárosában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
A 18 gárdista többsége a detonáció következtében vesztette életét - mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú szervezet vezetője. A hadsereg szerdán jelentős számú katona bevetésével nagyszabású offenzívát indított Kudszajában és egy szomszédos településen a megfigyelő szervezet szerint.

"A lázadók valószínűleg egy kisebb erejű robbanóeszközt használtak, de azt a köztársasági gárdisták tartózkodási helye közelébe telepítették" - vélekedett Abder-Rahmán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!