A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kegyetlen túszdráma kezdődött az algériai sivatagban

Vágólapra másolva!
Több tucat külföldi munkást ejtettek túszul iszlamista fegyveresek egy algériai földgáztelepen, a támadásban állítólag több külföldit is megöltek. Meg nem erősített hírek szerint összesen 41 külföldi van fogságban, a túszok között franciák, britek, norvégok, amerikaiak és japánok is vannak. Az algériai hadsereg bekerítette a túszejtőket, de azok a külföldiek kivégzésével fenyegetőznek.
Vágólapra másolva!

Iszlamista fegyveresek ejtettek túszul több tucat külföldit Algériában, és foglyaik kivégzésével fenyegetőznek - írja a BBC. A lap szerint a támadók egy sivatagi földgáztelepen támadták meg a külföldi alkalmazottakat, és a kibontakozó harcban legalább egy brit állampolgárt megöltek. A sivatagi telepen komoly túszdráma van kibontakozóban, miután a helyszínre kivonult az algériai hadsereg, és bekerítette a túszejtőket.

A túszok és az áldozatok számáról ellentmondásos hírek érkeztek. Annyi egyértelműnek tűnik, hogy a fegyveresek három kocsival támadták meg az ország keleti részén található In Amenas melletti gáztelep munkásait, akik buszokkal éppen a létesítményhez tartottak. A buszt kísérő biztonságiak visszaverték a támadást, de legalább egy külföldi meghalt a támadásban, hatan pedig megsérültek.

A BBC szerint két külföldi, két rendőr és két biztonsági őr sebesült meg a harcban, de később meg nem erősített hírek szerint az egyik sérült is életét vesztette. Az áldozatok egyike az algériai állami hírügynökség szerint brit állampolgár. Az iszalmista fegyveresek a visszavert támadás után a konvoj elébe kerültek, és elfoglalták a gáztelepet. Ott összesen 41 külföldi állampolgárt ejtettek túszul.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2008-as kép a túszejtés helyszínéről

Mauritániai hírügynökségek szerint az elfogott túszok között nem csak nyugati, de többek között japán munkások is vannak. A BBC által idézett összesítés szerint legalább hét amerikai, két francia, két brit és két japán került fogságba. Egy hozzátartozó egy norvég férfi elrablásáról is beszámolt, aki telefonon értesítette családját arról, hogy túszul ejtették.

Norvégia később megerősítette, hogy 13 állampolgára, a Statoil olajcég alkalmazottai szintén a túszok között vannak. "Kértük az algériai hatóságokat, hogy a túszok életét és épségét helyezzék minden más elébe" - mondta egy sajtótájékoztatón Oslóban Espen Barth Eide norvég külügyminiszter. Hasonló kérés érkezett Algírba Tokióból is. Az ír külügyminisztérium közölte, hogy egy ír állampolgár elfogásáról is tudomásuk van.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter közölte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést meg fog tenni a túszok kiszabadulása érdekében. Panetta terrorcselekménynek nevezte az akciót, de azt nem részletezte, hogy amerikai részről pontosan milyen ellenlépésekre készülnek.

Bosszú Maliért?

A támadást a BBC szerint az al-Kaidához köthető iszlamista csoport hajtotta végre. A BBC arab nyelvű adásának egy magát al-Kaida-szóvivőnek valló férfi azt mondta, ők állnak a támadás mögött, és csak a nyugati foglyokat tartják meg, az algériai munkásokat már elengedték.
Szerda este az algériai állami hírügynökség is megerősítette, hogy az algériai állampolgárságú túszok kiszabadultak, de azt nem közölte, hogy hányan voltak.

Az al-Kaida szóvivő szerint elküldték követeléseik listáját az algériai hatóságoknak, és figyelmeztetett: kivégzik a túszokat, ha a hadsereg mentőakcióval próbálkozna. Korábban egy másik csoport, Khaled Abu al-Abbasz Brigádja is felelősséget vállalt a támadásért. Ezt a csoportot Mohtar Belmohtar, egy szélsőséges iszlamista vezető irányítja, amely tavalyig az al-Kaida észak-afrikai szárnyát vezette, utána viszont összekülönbözött más vezetőkkel, és felállította saját milíciáját.

Dahu Uld Kablia algériai belügyminiszter szerda este televíziós nyilatkozatában közölte, hogy a támadók nem Líbiából és nem Maliból érkeztek Algériába, hanem egy helyi csoporthoz tartoznak. A miniszter kijelentette, hogy a mintegy húsztagú túszejtő egység szerinte is a Mohtar Belmohtar csapatához tartozik.

Hogy a fegyveresek mit követelnek, azt nem hozták nyilvánosságra az algériai hatóságok, ugyanakkor feltételezések szerint az akció összefügg a Maliban múlt héten megindított francia hadműveletekkel (ezekről itt olvashat bővebben). Mauritániai hírügynökségek értesülések szerint az akcióval azt akarják megtorolni, hogy Algéria engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai intervenció során. Az APS algériai hírügynökség szintén úgy tudja, hogy a túszok szabadságáért cserébe a támadók azt követelik, Franciaország állítsa le a Maliban a múlt héten indított katonai intervencióját. Egy másik forrás - egy algériai dolgozó - szerint azt is követelik, hogy engedjenek szabadon az algériai börtönökből mintegy száz foglyot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!