Kalasnyikovval vadásznak az indiai orrszarvúra

Vágólapra másolva!
Tülkéért ölik a maoista felkelők a ritka egyszarvú rinocéroszt, hogy aztán a kapott pénzből fegyvereket vásároljanak. A feketepiacon a tülök kilójáért több mint hatmillió forintot adnak.
Vágólapra másolva!

Maoista lázadókat gyanítanak a helyi hatóságok az egyszarvú rinocéroszok elleni hadjárat mögött India északkeleti részében. Az orvvadászokhoz csatlakozott felkelők AK-47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyokkal fél tucat állatot öltek meg az idén Asszám államban, hogy tülküket jó pénzért értékesítsék Kínában és Délkelet-Ázsiában.

A Kaziranga Nemzeti Parkban tavaly összesen huszonegy egyszarvú rinocéroszt - más néven indiai orrszarvút (Rhinoceros unicornis) - öltek meg, az idén már nyolcat. Az utóbbiak közül hattal AK-47-essel végeztek, amiből az állami rendőrség főnöke, Dzsajánta Narajah Csaudúri arra következtetett, hogy bizonyosan maoista lázadók állnak a pusztítás mögött. Meggyőződése, hogy a tülkökért kapott pénzből a felkelők fegyvert vásárolnak, amelyeket könnyen átcsempészhetnek a bangladesi és mianmari határon.

Az asszámi vezetők szövetségi vizsgálatot sürgetnek a rinocéroszok irtása ügyében, amely nemzetközi felháborodást is kiváltott, az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a nagytestű állatok valóságos hadjárat szabad prédáivá váltak.

A nemzeti park a világ legjelentősebb orrszarvú-paradicsoma. Az indiai rinocérosz a végveszélyben lévő fajok közé tartozik, egyedeinek a száma az egész világon becslések szerint 3000, a populációból mintegy 2500 példány élhet Kazirangában.

Tülkükért a feketepiacon kilogrammonként 35 ezer dollárt - több mint hatmillió forintot - is megadnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!