A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

A szingapúriak fuldokolnak a rekordszmogtól

Szingapúr, szmog
Vágólapra másolva!
Indonéziai erdőtüzek miatt ellepte Szingapúrt az égett fa szaga, a miniszterelnök arra kéri a városlakókat, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak az utcán a soha nem látott mértékű levegőszennyezés miatt. A szmog hetekig megmaradhat.
Vágólapra másolva!

Soha nem mértek akkora szmogot Szingapúrban, mint csütörtökön, helyi idő szerint délután 1-kor - írja a BBC. A szennyezést mérő mutatószám elérte a 371-et, vagyis a szmog az egészségre is veszélyes (a skála szerint 200 fölött nagyon egészségtelen a levegő, 300 fölött kockázatos). A sosem látott mértékű szennyeződést a szomszédos, indonéziai Szumátrán kitört erdőtüzek okozzák.

Szingapúri és indonéziai vezetők válságtanácskozást tartanak Jakartában. "Egy országnak vagy cégnek sincs ahhoz joga, hogy olyan mértékben szennyezze a levegőt, ami veszélyezteti a szingapúriak egészségét" - közölte a szingapúri környezetvédelmi miniszter, Vivian Balakrisnan, aki szerint az erdők illegális gyújtogatások miatt égnek, és felszólította az indonéziai kormányt, hogy azonnal tegyenek ellene.

Az indonéziai népjóléti miniszter, Agung Laksono viszont azt mondta, Balakrisnan gyerekesen viselkedik, és szerinte a szmog nem az indonéziaiak miatt van, hanem a természet az oka.

A BBC szerint a 4,3 milliós Szingapúrban a szennyezés miatt csak homályosan lehet látni az épületeket, városszerte az égett fa szagát lehet érezni. Lee Hszien Loong szingapúri miniszterelnök szerint a szmog könnyedén megmaradhat hetekig. Azt kérte az emberektől, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak utcán. A McDonald's felfüggesztette a házhoz szállítást, és a szingapúri hadsereg sem gyakorlatozik szabadtéren.

A BBC szerint a tüzek azért keletkezhettek, hogy megművelhető földhöz jussanak a különböző földtulajdonosok, akik pálmaültetvényeket szeretnének létrehozni. Bár Indonézia szerint szingapúri cégek is vannak közöttük, ezt a legnagyobb szingapúri cégek cáfolják.

Mindenhol égett fa szaga érződik. Forrás: AFP/ROSLAN RAHMAN

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!