A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Három ember meghalt Kijevben

kijev, ukrajna, tüntetés, zavargások, demonstráció
Ukrainian opposition activists prepare Molotov cocktails against possible clashes with riot police in central Kiev January 21, 2014. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Két embert lelőttek Kijevben, a tüntetés egészségügyi koordinátora szerint kizárt, hogy gumilövedék okozta a halálukat. Egy harmadik ember lezuhant egy oszlopcsarnokról, és úgy halt bele sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőttre már három tüntető halt meg Ukrajnában, miután szerdán hajnalban a demonstrálók és a rendőrök ismét összecsaptak. Közülük két embert lelőttek, de az még nem derült ki, hogy ki a felelős a halálukért.

A Kyivpost szerint még az éjjel két embert meglőttek – erről Oleg Muszij, a tüntetés egészségügyi koordinátora beszélt a lapnak. Azt mondta, kizárt, hogy a halálos sebeket gumilövedékek okozták volna. "Ez lehetetlen" – nyomatékosította. Azt állította ez alapján, hogy hagyományos töltényeket használhattak a rendőrök, ami az egyik áldozatot a szívén találta el, a másikat pedig több helyen is érte találat. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy rendőrök adták-e le a lövést, bár a brit ITV cikke szerint így történt. A Kyivpost azt írta, a rendőrség tagadta, hogy éles lőfegyvereket vetettek volna be. Az áldozatok nevét nem hozták nyilvánosságra, de az tudható, hogy egy húszas és egy harmincas éveiben járó férfiról van szó.

Az Espresso TV élő adása:

A harmadik áldozat a Dinamo-futballstadionnál található oszlopcsarnokról esett le, miután több tüntető is felmászott oda, de amikor a rendőrök elkezdték leszedni őket, ő leesett. A kórházba szállítása után vesztette életét.

Mindkét oldal veszélyes fegyverekkel támadta meg a másikat, az Espresso TV online adásában látható volt, ahogy a tüntetők tűzijátékkal lőttek a rendőrökre, egy rendőr pedig a tüntetők felé visszadobott egy Molotov-koktélt, legalábbis a képen úgy csaptak szét a lángok, ahogy a Molotov-koktél üvegének széttörésekor szoktak.

Dél körül a rendőrség újabb akciót indított a tüntetők ellen, akik egy újabb barikádot húztak fel. A tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európai térig szorították vissza.

A Liveinfo anyaga a hajnali tüntetésről:

A Bloomberg szerint Mikola Azarov miniszterelnök azt mondta, hogy a tüntetők provokálják ki az erő alkalmazását, és hogy a szervezők felelősek az áldozatokért. Egyben bűnözőknek nevezte azokat, akik részt vesznek az összecsapásokban. A Bloomberg arról is írt, hogy az Egyesült Államok megvonta a vízumot azoktól az ukrán állampolgároktól, akik részt vesznek az erőszakban.

Sorakoznak a Molotov-koktélok Forrás: AFP/Vasily Maximov

Kövessen minket a Facebookon is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!