Elhajtotta Klicskót az ukrán kormány

Vágólapra másolva!
Janukovics nem foglalkozik a lemondással, a tüntetők viszont nem akarnak abból engedni, hogy távozzon az ország éléről.
Vágólapra másolva!

Nyugodtan telt az éjszaka péntekre virradóan Kijevben, viszont az elmúlt napokban több halálos áldozatot követelő belpolitikai válság megoldása továbbra is holtponton van. Időközben az Egyesült Államok és a szomszédos Lengyelország erőteljes figyelmeztetést intézett Viktor Janukovics államfőhöz az erőszakos cselekmények beszüntetésére és a vérontás leállítására.

Az ukrán ellenzék vezetői csütörtökön este a volt ökölvívó világbajnokkal, az Ütés (Udar) párt elnökével, Vitalij Klicskóval az élen többórás megbeszélést folytattak Janukoviccsal a válságból való kiútkeresésről. A tárgyalások eredményei azonban az ellenzéki vezetőket egyáltalán nem elégítették ki, és azokat a több tízezres tüntető tömeg is csalódottan fogadta.

Vitalij Klicsko késő este arról számolt be, hogy az államfővel és a kormány néhány jelen lévő tagjával ideiglenes megállapodás jött létre az erőszakos cselekmények beszüntetéséről.

Klicsko szerint három napot adtak Janukovicsnak az elmúlt napokban letartóztatott több mint száz tüntető szabadon bocsátására. Az elnök állítólag ígéretet tett erre. "Ez volt az egyetlen, amit elértünk" – ismerte el Klicsko, utalva arra, hogy Janukovics elutasított minden olyan követelést, amely az ő vagy kormánya lemondására irányult. Azt ugyanakkor Klicsko nem említette, hogy mikor folytatják a tárgyalásokat.

A Bild című német lapnak adott, az újság pénteki számában megjelent nyilatkozatában a Németországban rendkívül népszerű Klicsko azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozásokkal nem hagynak fel addig, amíg nem kerül sor előrehozott elnökválasztásra. Leszögezte, hogy az ellenzék fő követelése Janukovics távozása a hatalomból. Felrótta az ukrán államfőnek, hogy letérítette országát az Európa-barát útról, és erőteljesen Oroszország felé közelítette.

Nemzetközi szankciókkal fenyegette meg Ukrajnát Lengyelország államfője. Bronislaw Komorowski a PAP lengyel hírügynökségnek adott, csütörtök este ismertetett interjújában kijelentette: az ukrán hatóságoknak tudniuk kell, hogy a szankciók bármelyik pillanatban elrendelhetők, ha nem vetnek véget az erőszakos cselekményeknek. Az elnök úgy vélte, hogy Ukrajna – mint fogalmazott – nagyon rossz úton halad.

Az ukrán helyzetről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.

Kövessen minket a Facebookon is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!