A Krím miatt büntet az EU és az USA

Vágólapra másolva!
A krími népszavazás miatt az Európai Uniós és az Egyesült Államok befagyasztották egyes orosz és ukrán vezetők bankszámláit, illetve beutazási tilalmat rendeltek el. Közben Kijev az orosz csapatösszevonás miatt aggódik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió beutazási tilalmat rendelt el 13 orosz és 8 krími tisztségviselővel szemben, illetve rendelkezett a pénzeszközeik befagyasztásáról, írja a BBC. Az intézkedések azok ellen irányulnak, akiknek szerepük volt a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásában. A szankciókról az uniós külügyminiszterek állapodtak meg hétfői tanácskozásukon.

Az Amerikai Egyesült Államok is bejelentette, hogy befygasztja krími válságért felelős orosz és ukrán vezetők számláit. A hét érintett között van Szergej Akszjonov krími miniszterelnök, Dmitrij Rogozin orosz kormányfő-helyettes és Valentina Matvijenko, a moszkvai törvényhozás felsőházának vezetője is.

Kijevet aggasztja az orosz csapatösszevonás

A NATO sem ismeri el a népszavazás kimenetelét, mert a referendum körülményei önmagukban is hiteltelenné tették az eljárást. A népszavazásra sietve, katonai intervenció közepette került sor, a médiát manipulálták, és nem volt lehetőség semmilyen szabad vita lefolytatására. "Az úgynevezett referendum aláássa az ukrajnai válság politikai megoldására irányuló erőfeszítéseket" – áll a NATO közleményében.

A NATO felszólította Oroszországot, hogy szüntessen be minden katonai tevékenységet Ukrajnában.

Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral tárgyalt Andrii Descsica ukrán külügyminiszterrel, aki azt mondta: kormányát nagyon aggasztja az ukrán-orosz határtérségben tapasztalható nagy arányú orosz csapatösszevonás. Az ukrán fél ezért különböző felszerelésekre tartana igényt, de nem kívánja a NATO katonai jelenlétét az országban.

Kijev szerint egész Ukrajnában lehetővé kellene tenni az EBESZ megfigyelőinek tevékenységét – beleértve a Krím félszigetet is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!